במחקר שהתפרסם בכתב העת Gut העיתוי המומלץ לנטילה של טיפול מרובע מבוסס ביסמות בטבלייה בודדת (single capsule Bismuth Quadruple Therapy - scBQT, פילרה) עבור זיהום עם הליקובקטור פילורי כולל מעכב תעלות מימן (Proton Pump Inhibitor - PPI) פעמיים ביום ושלוש טבליות scBQT ארבע פעמים ביום. טיפולים בתדירות של ארבע פעמים ביום אינם נוחים ועל כן מפחיתים את שיעורי ההיענות לטיפול. לעומת זאת, ההיענות לטיפול בתדירות של שלוש פעמים ביום עולה באופן מובהק. במציאות, גסטרואנטרולוגים רבים נותנים טיפול עם ארבע טבליות scBQT בתדירות של שלוש פעמים ביום. עם זאת, טרם נבחנה כראוי היעילות והבטיחות של משטר טיפולי זה.
עוד בעניין דומה
מטרת המחקר הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של טיפול scBQT בתדירות של שלוש פעמים ביום עבור נבדקים הנמצאים במאגר הנתונים האירופאי Hp-EuRegי(European Registry on Helicobacter pylori Management).
כלל הנבדקים הבגירים בספרד הנמצא מאגר הנתונים Asociación Española de Gastroenterología Research Electronic Data Captureי(REDCap) בין התאריכים יוני 2013 ועד מרץ 2021 אשר קיבלו טיפול עם scBQT למשך 10 ימים. יעילות, היענות ובטיחות של טיפול עם scBQT בתדירות של שלוש פעמים ביום, בהשוואה לארבע פעמים ביום, נבחנה באוכלוסיית intention-to-treat מתוקננת. ניתוח רב-משתני בוצע לקביעת גורמי סיכון עצמאיים לניבוי החלמה.
מתוך 3,712 נבדקים במאגר הנתונים, 2,516 (68%) קיבלו טיפול בתדירות של ארבע פעמים ביום ו-1,196 (32%) קיבלו טיפול בתדירות של שלוש פעמים ביום. גיל הממוצע של הנבדקים עמד על 51 שנים, 63% היו נשים ול-15% היה כיב פפטי. תוצאות המחקר הדגימו כי בקבוצת הנבדקים שקיבלו טיפול בתדירות של שלוש פעמים ביות היו שיעורי החלמה מלאים גבוהים באופן מובהק בהשוואה לקבוצת הנבדקים שקיבלו טיפול בתדירות של ארבע פעמים ביום (1,047/1112 [94%]; רווח בר-סמך של 95%, 92.7-95.6 לעומת 2,207/2,423 [91%]; רווח בר-סמך של 95%, 89.9-92.2; p=0.002). שיעורי היענות ובטיחות הטיפול היו זהים בשתי הקבוצות. בניתוח רב-משתני נמצא כי טיפול בתדירות של שלוש פעמים ביום, טיפול קו-ראשון, שימוש ב-PPI במינון רגיל או גבוה והיענות בשיעור של 90% ומעלה נמצאו קשורים באופן מובהק להחלמה מלאה מהזיהום.
מסקנת החוקרים הייתה כי scBQT בתדירות של שלוש פעמים ביום הינו יעיל יותר מאשר תדירות מקובלת של ארבע פעמים ביום. לא נמצאו הבדלים מובהקים בבטיחות הטיפול או בהיענות לטיפול בין קבוצות המחקר.
מקור: