"בצרה קראת ואחלצך", פלטפורמה שהקימו פעילות ארגון המחאה "החלוקים הלבנים" בשיתוף ארגון אחים לנשק, מעניקה סיוע וייעוץ רפואי לנזקקים לטיפול רפואי באזור הדרום ובמקביל דואגת לגייס ולהעביר תרומות של ציוד רפואי ליחידות הצבא.
עוד בעניין דומה
פרופ' שרון פרלמן, רופאת נשים מהמרכז הרפואי בילינסון, רופאה צבאית לשעבר ופעילה בחלוקים הלבנים, מסבירה: "מצאנו את עצמנו בשבת (7.10) מול כל מה שמתרחש. אנחנו קבוצה גדולה של רופאים ואנשי רפואה מתחומים שונים וכן אנשי שטח של רפואה בצבא בכל הדרגים ומיד הסטנו את כל המאמצים של המחאה למאמץ המלחמתי".
הפעילות מתבצעת בכמה אפיקים. "בפן אחד ישנם אנשי צוות רפואה מכל הארץ שפועלים בבית קמה ובין השאר מלווים חולים כרוניים, מחלצים חולים, למשל חולי דיאליזה, שנותרו בבתיהם בשדרות, בנתיבות ובאזור והם משונעים מביתם למכון הדיאליזה בבאר שבע", מתארת ד"ר פרלמן. "במקביל, הקמנו ערוץ של רפואת מומחים מרחוק, אנשים שהיו נצורים או שנמצאים כעת במלונות וזקוקים לייעוץ ספציפי".
שרי פנג שגב, פראמדיקית 669 במיל׳, מנכ״לית מדטק-ישראל, איגוד חברות הטכנולוגיה הרפואית הבינלאומיות בישראל, השותפה ליוזמה, מספרת: "במקרה אחד של אישה הרה מקיבוץ בארי שחשה בצירים, גניקולוגית בכירה ליוותה אותה, סייעה לקחת מדדים ודיברה עם האישה עד לשלב שבו פונתה לבית החולים ברזילי בתום החילוץ. במקרה אחר, רופא כירורג תדרך בטלפון משפחה שלילד היו שני חסמי עורקים על הידיים. הסרת חסמי עורקים צריכה להתבצע בבית חולים בצורה מבוקרת, אבל במקרה הזה המשפחה עשתה את זה בממ"ד על פי הנחיות הרופא.
"במקרה אחר, שבו היו בממ"ד איש בן 89 עם מחלות כרוניות וילד, ליוותה רופאת משפחה את השניים ובשלב שבו אבד הקשר איתם כשהסוללה התרוקנה, ליוותה והכווינה את הצוותים המחלצים אל הבית שבו שהו".
פרופ' פרלמן מוסיפה ומתארת את הפעילות של חברי הארגון: "במלונות שבהם נמצאים תושבי הדרום שפונו, הקמנו, בשיתוף איגוד רופאי המשפחה ואיגוד רפואי הילדים, מערך טיפולי בהתאם לצרכים. ביום חמישי האחרון יצאה למשל משלחת של גניקולוגיות עם פסיכולוגית וציוד מותאם והן עוברות בין המלונות ועושות מעקב הריון. לכל משלחת של רפואת גוף מצטרפת מלווה מטעם בריאות הנפש, פסיכולוגיות ועו"סיות שעושות עבודת קודש על מנת להשלים את הטיפול ההוליסטי".
עיקר העשייה של הארגון הוא בהקמת חמ"ל לציוד רפואי חסר ביחידות צה"ל. "הקמנו פלטפורמה ברשתות החברתיות שדרכה אנו מקבלים בקשות לציוד החל מתחבושות אישות, חסם עורקים, תרופות וציוד החייאה", מתארת פרופ' פרלמן. "במקביל, אנו מקבלים תרומות של ציוד מכל העולם וגם מחברות בארץ ויצרנו מערך שלם של משלוחי ציוד רפואי שהיחידות זקוקות להם, משלב מקבלת הבקשה ועד לאריזה ולשילוח, למשל מכשירי אולטרסאונד ניידים ועוד".
מוסיפה פנג-שגב: "אחרי שבשבת ובראשון סייענו מרחוק, בתחילת השבוע שעבר הבנו שהפער הגדול ביותר הוא בציוד רפואי, גם ביחידות צבאיות בחזית וגם בכיתות כוננות ביישובים ושהרבש"צים משוועים לציוד. בתחילה הפנינו את כולם לערוצים המקובלים - חיל הרפואה והצבא, ואז החלנו לארגן תרומות של ציוד. מאז, מטוסים מלאים מגיעים אלינו מאירופה עם ציוד רפואי.
"הקמנו חמ"ל ייעודי רק לציוד רפואי, שמתעדף את הבקשות, בתיאום עם מפקדים בכירים בצבא. אנו מכינים מארזים שמתאימים לחובש ולרופא ושולחים על פי סדר הגודל שנדרש. סיפקנו במהלך השבוע את הערכות הראשונות ומטוסים עם ציוד נוסף אמורים להגיע מאירופה ומארה"ב".
פנג-שגב מסבירה כי המנגנון המאורגן של מאות רופאים ואנשי רפואה בתקופת ההפגנות הוא שסייע להתארגנות המהירה. "כבר בשבת בבוקר, מיידית, הסבנו את הפעילות שלנו לגוף אזרחי רפואי. בהתחלה זה היה יעוץ רפואי מרחוק לנצורים. בראשון הורדנו צוותים, כמויות גדולות של רופאים וצוותי בריאות הנפש, למלונות בים המלח ובאילת. אנשים שעובדים מסביב לשעון, במקומות לא מקומות ובשעות לא שעות וכל מה שלא דחוף – דוחים. בנוסף, אנו מייצרים עתודות של אנשי רפואה לבתי החולים, למד"א וכמובן לכיתות הכוננות וכל מה שצריך בתחום האזרחי".