ארצ"י, ארגון הרופאים העצמאיים, עתר לפני מספר ימים לבג"ץ בדרישה לחייב את שר האוצר לקבוע ולפרסם באופן מיידי רשימת קריטריונים מחייבים שיאפשרו הסדרה מקצועית לכניסת רופאים עצמאיים לרשימות ההסדר על ידי החברות המסחריות והשב"ן, ועל מנת להרחיב את השירות הרפואי בחברות הביטוח ובשב"ן קופות החולים.
עוד בעניין דומה
למרות דרישות ארצ"י, בין היתר במסגרת דיוני חוק ההסדרים, משרדי האוצר והבריאות אינם מחייבים קריטריונים מקצועיים שיאפשרו פיקוח בשב"ן ובביטוחים המסחריים, בהם מתנהלות רשימות ההסדר. בארצ"י טוענים כי חוסר הפיקוח מצד המדינה על גופים מסחריים הפועלים למטרות רווח, סותר את עקרונות השוויון, איסור הפליה וחופש העיסוק של הרופאים אך הוא פוגע קודם כל בציבור הרחב.
בארגון הרופאים העצמאיים מסבירים כי מטופל שרכש זכות "בחירת רופא" אינו רשאי לבחור את הרופא שלו, הוא מתקשה לקבל שירות גם כשהוא מבוטח והשירות אינו נכלל בסל הבריאות הציבורי וכעת, לאחר חקיקת "ביטוח כפל ביטוח", "המטופל אינו מקבל טיפול רפואי בזמן והמקום כפי שהובטח לו בחוזה הביטוחי, בשל הגבלות רגולטוריות שאין בהן ערך רפואי משום סוג".
עוה"ד איתן האזרחי ושרה סיני כתבו בעתירה שהגישו כי "נוצר מצב שבו החקיקה בנוסחה הנוכחי מותירה את ההחלטה בדבר קביעת רשימות רופאי ההסדר לשיקול דעתם הבלעדי של גורמים מסחריים הפועלים למטרות רווח – חברות הביטוח והשב"ן, מצב אשר דינו לפגוע באופן קשה ברופאים, במטופלים ובציבור כולו. הותרת כוח כה משמעותי בידי גופים מסחריים ללא הסדרה בתקנות, והאופן בו נעשה שימוש בכוח זה כבר עתה, אינה עולה בקנה אחד עם עקרונות השוויון, איסור הפליה, חופש העיסוק של הרופאים.
"ללא השלמת הליכי הרגולציה הנדרשים לצורך הוצאתה לפועל של הרפורמה ולרבות החלק בה הנוגע לרשימות ההסדר כקבוע בתיקון - תוביל בסיכון גבוה להנעת הענף מטעמים כלכליים, ולא מטעמי בריאות הציבור, ודינה לפגוע במטופלים ולהבריח את מעט הרופאים שנותרו מהמקצוע", נטען בעתירה.
בעתירה הוגשה חוות דעתו של פרופ' גיל סיגל, כירורג בכיר, מומחה בתחום אף אוזן גרון וניתוחי ראש וצוואר, חוקר בכיר בתחום בריאות הציבור ואתיקה רפואית וחבר במועצות הלאומיות וגופים ציבוריים ורגולטוריים רבים. לאחר בחינתו את הנושא, מצא בין היתר כי "הותרת רשימות ההסדר ללא רגולציה באשר לקריטריונים שבהן עושות חברות הביטוח שימוש ככלי מווסת שימוש, יוצרת רשימה ארוכה של כשלים מקצועיים שפוגעת בזכויות המבוטח ובאינטרס הרפואי שלו, ובסופו של דבר מפקיעה סמכות מהרגולטור. כגודל התמריץ של חברות הביטוח לצמצם את נזקיהן, כך גדלה חובת הרגולטור להתערב ולפעול לנטרול פגיעה במבוטחים ובסקטור הרפואי".
יו"ר ארצ"י, ד"ר אייל שפירא, מסר: "הגיעו מים עם נפש. במשך שנים אנו מתריעים בפני משרדי האוצר והבריאות על הנזק העצום שבאי הפיקוח שלהם על חברות הביטוח וקופות החולים. בהתנהלותם זו, מאפשרים משרדי האוצר והבריאות לחברות הביטוח לנצל רפיסות שלטונית כדי להכביד ידן על מבוטחים ומטופלים ולהתעמר ברופאים העצמאיים. לראיה, חברות הביטוח מודיעות באופן חד צדדי לרופאים עצמאיים רבים שנמצאים ברשימות ההסדר, רובם בעלי ותק של עשרות שנים, על הפסקת פעילותם. בכך הן מצמצמות את רשימות ההסדר ופוגעות ביכולת להעניק טיפול למבוטחים. אני מקווה שבג"ץ יתערב לטובת המטופלים והרופאים העצמאיים ויתקן את הפירצה שהמדינה העניקה לגופים החזקים במשק".
מנכ"לית ארצ"י, סיגל משהיוף, הוסיפה: "ארצ"י עתר לבג"ץ בהבנה שנדרש שינוי משמעותי בהתייחסות גופי הבריאות לזכויות המבוטחים, המטופלים והרופאים עצמאיים. חברות הביטוח וקופות החולים חייבות לפעול תחת קריטריונים מקצועיים, מחייבים ומוסדרים, בקבלת רופאים לרשימות ההסדר ולאפשר לציבור לקבל את הזכות לבחור את הרופא המטפל, עליה הוא משלם כסף רב. הרשימות חייבות להתנהל תחת קריטריונים מקצועיים מחייבים, בשקיפות מלאה ותוך אפשרות לפיקוח מסודר ולא כפי שמתנהל היום - במחשכים. תקנון התקנות על ידי שר האוצר הוא חובה ולא זכות בכדי למנוע הפקעת זכויות הן של המבוטחים והן של נותני השירות – הרופאים העצמאיים".