חדשות

שר הבריאות ארבל ב-Lancet: "אין איום על מערכת הבריאות בישראל"

על רקע מהלכי החקיקה של הממשלה, איום הרילוקיישן ומחאתם של ארגוני רופאים, פרסם שר הבריאות מאמר תגובה בכתב העת הבינלאומי: "העניין כמעט ולא קשור לנושאי בריאות - זהו עניין פוליטי ומשפטי"

יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר הבריאות משה ארבל. "החלטת בית המשפט לפטר את דרעי מתפקידו כשר הבריאות ושר הפנים אינה סבירה". צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

"מערכת הבריאות בישראל אינה תחת איום" - זוהי כותרת מאמר תגובה של שר הבריאות משה ארבל, שפורסמה ביום ו' האחרון בכתב העת הנחשב The Lancet. המאמר הוא תגובה לכתבה שפורסמה בכתב העת לפני כחודש בנושא "התיקון המשפטי של ישראל: איום על הבריאות בכל החלטה של מדיניות".

"העניין כמעט ולא קשור לנושאי בריאות - זהו עניין פוליטי ומשפטי", משיב השר ארבל לכותבי המאמר ד"ר שלי קמין-פרידמן, ממכון זולת לשוויון וזכויות אדם, פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, פרופ' נדב דוידוביץ', מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב, פרופ׳ אהרון טרואן מהאוניברסיטה העברית ופרופ' י. טוני יאנג (Y. Tony Yang), מומחה למדיניות בריאות מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.

בתגובה כתבו מחברי המאמר: "אנו מאמינים למחויבות השר ארבל לבריאות, אך תמיד יש צורך במערכת שמבטיחה קבלת החלטות המתחשבות בשיקולי בריאות, באיזונים ובלמים לרבות ביקורת שיפוטית. לצערנו, אנו נתקלים במגמה של דריסת המקצוענות והמומחיות הרפואית שמשמעותה קבלת החלטות בלתי סבירות באופן קיצוני ופגיעה ישירה בבריאות הציבור ובערכי הרפואה".

השר התייחס לפסיקות בג"צ בנושאים בריאותיים, דוגמת מיסוי על טבק, חלוקת תלושי מזון, ביטול המיסוי על משקאות ממותקים ועוד, שהוזכרו כדוגמאות במאמר של קמין-פרידמן ועמיתיה והסביר כי אין לעילת הסבירות נגיעה לפסיקות אלו.

את הטיעון שלו ביסס השר בעיקר על דוגמה אחת של אי כהונתו של אריה דרעי כשר, וכך כתב השר ארבל: "החלטת הכנסת לרסן את סמכויות בתי המשפט בנוגע לחוסר הסבירות של החלטות הקבינט נולדה מהחלטות קיצוניות של מערכת שיפוט אקטיביסטית מדי. דוגמה לכך היא החלטת בית המשפט מ-2023 לפטר את אריה דרעי מתפקידו הרשמי כשר הבריאות ושר הפנים. דרעי, חבר כנסת ושר ותיק בעל עשרות שנים בתפקיד, הוא שר הבריאות המנוסה ביותר מזה שנים רבות. הוא דרש במיוחד את משרד הבריאות במהלך המשא ומתן להרכבת הממשלה הנוכחית, ורתם את השפעתו להשגת תקציבים ורפורמות חסרות תקדים במערכת הבריאות בישראל.

"נסיבות אלו", כותב ארבל, "לא נבחנו כשבית המשפט העליון קבע כי החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות את דרעי לשר, החלטה שאושרה בכנסת, אינה סבירה – פיטורים שנקבעו רק על ידי החלטות בית המשפט ולא על ידי המחוקק. דוגמה זו מראה הן את רמת המעורבות בעולם הפוליטי והן את ההחלטות הפוליטיות בנושאים פרסונליים שמציג בית המשפט, והן את חוסר הדאגה לשיקולי בריאות ושוויון כפי שעלה מהחלטה לא לכלול בתי ספר חרדיים בתכנית המזון של משרד החינוך בבתי הספר היסודיים ובכך להפלות ילדים בהבטחת זכויות יסוד על בסיס החלטות הוריהם ושייכותם הדתית".

השר הוסיף וציין כי החלטת שר האוצר לבטל את המס על משקאות ממותקים וחלוקת תלושי המזון של ממשלת ישראל נותרו על כנן, גם כשהותר לבית המשפט לבחון את סבירות ההחלטות. "מקרים אלה אינם דוגמה טובה לחשיבות הפיקוח השיפוטי", כתב.

השר ארבל סיכם כי "הדיון בעניין התיקון לחוק יסוד: הרשות השופטת הוא דיון משפטי ופוליטי חשוב ואינו דיון על בריאות הציבור. מיליונים הצביעו למפלגות הקואליציה ותמכו ברפורמות השיפוטיות - מה שמעיד שהם אינם מודאגים מההשפעות האפשריות של התיקון על בריאותם. כשר הבריאות, וללא קשר לרפורמות השיפוטיות, חובתי היא להבטיח טיפול רפואי הולם לכולם, ללא הבדל אמונה, מין ולאום, ולקדם את גישת הבריאות בכל המדיניות, תוך שימוש בסמכויותיי כשר הבריאות ושר הפנים. אני בטוח שמערכת הבריאות הישראלית המצטיינת תישאר כזו גם בעתיד הנראה לעין, הודות לאנשי הרפואה המצוינים, הרופאים, האחיות וההנהגה המקצועית של הנהלת המשרד והנהלת המשרד", סיכם.

בתגובה הזדרזו כותבי המאמר וציינו כי בעוד שהם שמחים על מחויבות השר לשוויון בבריאות ובמדיניות, "בפועל, יש לצערנו חוסר הבנה של הסכנות החמורות שניצבות בפנינו".

"בריאות", הדגישו "הינה זכות חיובי המצריכה החלטות אופרטיביות המתקבלות במקרים רבים על ידי פוליטיקאים. החלטות בעלת השפעה מכרעת על בריאות הציבור, כדוגמת  הקריטריונים לחלוקת תווי מזון או ביטול מס שתיה מתוקה, שהם רק חלק מהדוגמאות להחלטות שהתקבלו בידי שרים. חקיקה והבנת התהליכים החברתיים והפוליטיים אינם נפרדים מבריאות הציבור והם חלק מהכשרה של כל העוסקים במדיניות בריאות, בתוך משרד הבריאות ובמערכת הבריאות ומחוצה לה".

הכותבים מדגישים כי אינם רגועים לגבי הפגיעה בהגנה על בריאות הציבור והזכירו למשל את הזכות לטיפול רפואי של פליטים מאוקראינה שנשללה לאחרונה והוחזרה רק לאחר עתירה לבית המשפט העליון. "ביטול עילת הסבירות פוגע פגיעה אנושה בהגנה על הזכות לבריאות של כל ישראלי, כפי שהודגם גם בתשובתה של היועצת המשפטית לממשלה ובעתירה של ההסתדרות הרפואית וכפי שנתמך על ידי מומחים וארגונים בינלאומיים", כתבו והזכירו כי את הקשר בין בריאות הציבור למערכת הפוליטית והמשפטית, כפי שמעידים גם ארגוני הבריאות המובילים בעולם.

נושאים קשורים:  שר הבריאות משה ארבל,  The Lancet,  חדשות,  רפורמה משפטית,  הפיכה משטרית,  מערכת הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
18.09.2023, 19:18

הכל החל מבג"ץ יוצאי צבא שבו ביטל הבג"ץ הטבות ליוצאי צבא ושרות לאומי, בשם השיוויון. בכך מנע בית המשפט העליון השתלבות החרדים והערבים במדינה. נוצר מצב הפוך שבו המדינה מממנת ומאיצה התבדלותם והתרבותם. מה מונע מחרדים או מערבים לשרת בשרות לאומי לטובת הציבור שלהם בלבד לפי המנהגים שלהם במסגרות מיועדות להם בלבד? הם לא רוצים שוב דבר המביע תמיכה כל שהיא במדינה. בית המשפט העליון תמך ותומך בזה וגם גרם לזה.

אנונימי/ת
18.09.2023, 19:42

עוד חכם 1

אנונימי/ת
18.09.2023, 19:41

אה זה חכם זה, ממש שר

אנונימי/ת
18.09.2023, 19:52

אה, ברור, כי חשבנו שיגיד אחרת..
חשבנו שיגיד שמערכת הבריאות בישראל מתפרקת כבר כמה עשורים ושהשנים הקרובות גורליות עבור המערכת. אבל מכיוון שהמון כסף הולך לחרידים במקום למערכת החינוך והבריאות, אלו יהיו גם שנותיה האחרונות של המערכת כפי שאנחנו מכירים ועוד מנסים בכל הכוח לשמר.
אז בטח, אין שום קשר. זה רק פוליטי מדיני.

אנונימי/ת
18.09.2023, 20:17

"המאמר" ההזוי והמטופש שקומץ רופאים-אנארכיסטים שלח ללנצט- אינו שווה כל התייחסות.

אנונימי/ת
18.09.2023, 20:47

מסכים לגמרי, הכי טוב לטמון את הראש בחול

אנונימי/ת
18.09.2023, 20:58

סיפור הרילוקשן הינו המצאה עדכנית של התיקשורת. הגירה היתה מאז ומתמיד שיקול של רופאים, בעיקר בסיום לימודי הרפואה, ואלו שהיגיעו להישתלמות במהלך או לאחר ההתמחות. השיקול המקצועי והכלכלי בהגירה היה שיקול בעל משקל משמעותי ולא מעטים היגיעו להחלטה לעזוב את הארץ לטובת ארצות הברית ואירופה. ההחלטה היום לעזוב את הארץ הפכה להיות קשה הרבה יותר כאשר מדינות "היעד" הפכו בעיתיות בלשון המעטה. הגירה לאירופה הינה למעשה הגירה למדינות איסלם בהיתהוות, ראה צרפת, אנגליה, מדינות בנלוקס וסקנדינביה. ארצות הברית וקנדה ישמחו לקבל את המעטים שעברו מבחני הסמכה וגם לאלו לא מחכות משרות שבהכרח יהיו בפסגת שאיפותיהם. ניו זילנד הינה יעד "אטרקטיבי " בסוף העולם שבודאי יתאים לקבוצה יחודית. חינוך ילדים וריחוק ממשפחה שנותרת בארץ אינם בהכרח תמריץ להגירה. כלכלת ישראל הינה כלכלה איתנה הרבה יותר מאשר בעשורים קודמים. האיום בהגירה הוא איום פוליטי שנופח על ידי התיקשורת ואינטרסנטים אחרים כאיום סרק כנגד ספקולציה הזויה על פגיעה בדמוקרטיה. ומעבר לכך, הפועל היוצא המיידי של אלו המאיימים בהגירה הינו פגיעה ברמת הרפואה שיזכו לה משפחותיהם הקרובות שיוותרו בארץ. הרבה מייחלים לעזיבתכם המיידית ולמשרות שיתפנו לבוגרי מדינות מזרח אירופה שישושו למשרות שיתפנו... (סיבות טובות לוותר על הגירה)

אנונימי/ת
20.09.2023, 06:41

חוסר הבנה של השטח - מאות ואלפי רופאים חושבים להגר ועושים צעדים של ממש - כשברור להם שישלמו מחיר כלכלי נפשי ופיזי אבל הם חוששים שאין עתיד לילדהים במדינה שהכהניזם פושה בה ומקבל 4 שרים, ובקרוב שום איזונים ובלמים - לא זו המדינה שבה הם רוצים לגדל ילדים. אני ומשפחתי עושים צעדים משמעותיים לכיוון הגירה במחירים בכל תחום בחיינו, לנו יהיה קשה - ולילדים בשאיפה יהיה קל יותר. מי שכתב את התגובה אינו מחובר לשטח ולמאות שחשים חרדה לעתיד ילדיהם.

אנונימי/ת
20.09.2023, 09:09

למה אתה משקר לעצמך ולאחרים. אתה פחדן ורוצה לרדת כי אכן לחיות במדינתנו עלול להיות מאוד מסוכן. זה הכל.

כרגיל ערב רב של פחדנים לא מזוהים (אנונימוס) כותבים שטויות. אף אחד לא מתיחס למס' עובדות
1. דרעי הוא עברין מורשע שישב בכלא. אם היה מבקש להיות מורה או נהג מונית קרוב לוודאי שלא היה מאושר. אבל חבר כנסת ושר בשני משרדים ראשיים אין בעיה. כי הממונה חשוד בפלילים ונמצא במשפט
2. שר הבריאות הנוכחי קיבל מערכת מתפוררת ויבשה. חסר בה הכול חוץ תבורים ארוכים. ולמרות הכול יש תקציב לחרדים אבל לא לזכנים וניצולי שואה, יש כסף לשלוח למרוקו, יש תנאים מיוחדים לאדמורים ורבנים, אבל אין תרופות וציוד. אין רופאים ואין אחיות ובקרוב גם לא יהיו סטאזרים. אז הכול בעיניו טוב והשר רגוע שיהיה טוב. ולמי אנו מקשיבים? לרופאים בעלי ניסיון או לאיש נחמד עם המון רצון ואפס ניסיון. אז נקווה שאני טועה אבל מערכת הבריאות בצרות עמוקות ונקווה שהמצב לא יחמיר. שנה טובה

אנונימי/ת
19.09.2023, 09:38

דרעי הוא איש חכם, מנוסה מאוד ושקול. יכול לתרום הרבה למדינה. לגבי בזבוז הכסף אכן מתבזבז בחלוקת בונוסים וחוזים אישיים הזויים לכל מיני אפסים שרק יודעים לשקר ולשווק את עצמם, לא יודעים לעבוד ומונעים מהרופאים הטובים שיכולים באמת לתרום למערכת הציבורית לעבוד.

אנונימי/ת
19.09.2023, 09:43
אנונימי/ת
19.09.2023, 10:08

אייליג למקרה שלא שמת לב דרעי אינו שר.
הוא חבר כנסת ואין שום בעיה שעבריין מורשע (שסיים לרצות את עונשו) יהיה חבר כנסת אם זה רצון הציבור.

אנונימי/ת
19.09.2023, 11:02

רופא בממוצע עם 22 שנות השכלה -בית הספר,אוניברסיטה,2 התמחויות,פרופסורה-ושר הבריאות אנאלםבתי ללא השכלה.
דייר איליג ואחרים -חבל על התגובות שלנו.שר לא מבין מה זה רלוקישן .מר דרעי לבד בשטח.