עד כה פורסמו נתונים מוגבלים בלבד בנוגע להשפעות של פתלאטים על דלקת מפרקים שגרונית (RA). במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Chemosphere', מטרת החוקרים הייתה להשתמש בנתונים מה-National Health and Nutrition Examination Surveyי(NHANES) אשר נאספו בין השנים 2005 ועד 2018 על מנת להעריך את ההשפעות הפרטניות והמשולבות של חשיפה לתערובות פתלאטים על ההיארעות של RA במבוגרים.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר נאספו בסך הכל 8,240 משתתפים אשר היו לגביהם נתונים מלאים, כאשר 645 מתוכם היו חולי RA. דגימות שתן של המשתתפים שימשו את החוקרים לצורך איתור קיומם של עשרה מטבוליטים של פתלאטים. במודלים של מזהם יחיד נצפו קשרים בלתי תלויים בין urinary mono-(carboxyoctyl) phthalateי(MCOP), mono-(3-carboxylpropyl) phthalate (MCPP), mono-isobutyl phthalateי(MiBP) ו-mono-benzyl phthalateי(MBzP) עם ההיארעות של RA.
תוצאותיהם של מודלים מרובי מזהמים, כולל רגרסיית weighted quantile sum (WQS), quantile-based g computation (qgcomp) ורגרסיית Bayesian kernel machine regressionי(BKMR) הצביעו בעקביות על כך שחשיפה משותפת לפתלאטים נקשרת באופן חיובי להיארעות RA. קשר זה היה בולט יותר במבוגרים מעל גיל 60, כאשר MCOP זוהה כגורם החיובי הדומיננטי.
לסיכום, ממצאי החוקרים מוסיפים ראיות חדשות לכך שחשיפה משותפת לפתלאטים עשויה להיות קשורה באופן חיובי להיארעות של RA. החוקרים מוסיפים כי בהתחשב במגבלות של מחקר ה-NHANES, קיים צורך בעריכת מחקרי אורך בעלי מתאר מתוכנן היטב על מנת לאמת או להפריך את התוצאות הללו.
מקור: