פגיעה בשלמות אפיתל המעי זוהתה במחלות אטופיות ואוטואימוניות של מערכת העיכול. במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת The Journal of Allergy and Immunology in Practice, ביקשו החוקרים לבחון האם בקרב אוכלוסיית מטופלים עם התקפים של אנאפילקסיס אידיופטי (idiopathic anaphylaxis – IA), הידועים כמלווים במניפסטציות של מערכת העיכול, ניתן יהיה למצוא מרקרים לחדירות של מערכת העיכול.
עוד בעניין דומה
המחקר הנוכחי כלל סך של 54 נבדקים עם IA. החוקרים מדדו ריכוזי זונולין, I-FABPי(intestinal fatty acid binding protein), ו-CD14 מסיס (soluble CD14 – sCD14) בסרום הנבדקים. לבסוף בוצעה השוואה של מדדים אלו, בין נבדקים עם IA לבקרות בריאות (healthy controls – HCs).
תוצאות המחקר הדגימו כי בסרום הנבדקים עם IA, רמות I-FABP ו-sCD14 היו גבוהות יותר בהשוואה לביקורות (חציון: 1,378 פיקו-גרם/מ"ל לעומת 479 פיקו-גרם/מ"ל, P<.001. חציון: 2,017 ננו-גרם/מ"ל לעומת 1,189 ננו-גרם/מ"ל, P<.001). ב-2 הקבוצות נמדדו רמות זונולין דומות (49.6 ננו-גרם/מ"ל לעומת 52.4 ננו-גרם/מ"ל, P=.40). לבסוף נמצא כי בקרב נבדקים עם IA אשר דיווחו על הקאות ו\או שלשולים, היו רמות I-FABP מוגברות ביחס לאלו ללא תסמיני עיכול (P=.0091).
מתוצאות מחקר זה עולה כי במטופלים עם IA רמות I-FABP ו-sCD14 הינן מוגברות. עליה בסמנים ביולוגיים אלו בקרב מטופלים עם IA, מספקות עדות לכך שחדירות מערכת עיכול מוגברת, כפי שנצפתה במצבים אלרגיים אחרים כגון אלרגיה למזון, הינה ממצא שכיח בקרב אלו עם IA ומציעה תובנה אפשרית לגבי הפתוגנזה של מחלה זו.
מקור: