מחקרים

שימוש במודל למידת מכונה למיון חולים עם סימפטומים נשימתיים

ממחקר אשר פורסם לאחרונה עולה כי מודל למידת מכונה אשר פותח יכול להפחית את כמות ההפניות לביצוע צילום חזה בקרב חולים בסיכון נמוך לדלקת ריאות

תסמינים נשימתיים הם התלונה הנפוצה ביותר במסגרות של טיפול ראשוני. לעתים קרובות התסמינים נפתרים מעצמם, אך הם יכולים להעיד על מחלה קשה. עם הגדלת עומס העבודה והעלויות של שירותי הרפואה, מיון מטופלים לפני ייעוץ, יועיל, ואולי יציע לחולים בסיכון נמוך חלופות לפתרון הסימפטומים.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Annals of Family Medicine, ביקשו החוקרים להכשיר מודל למידת מכונה למיון חולים עם תסמינים נשימתיים, לפני ביקור במרפאה ראשונית ולבחון את תוצאי המטופלים.

במסגרת המחקר פותח מודל למידת מכונה, העושה שימוש במאפיינים קליניים הזמינים עוד בטרם פניה למרפאה. כל מרפאות הטיפול הראשוני באזור רייקיאוויק, איסלנד, נכללו. הערות טקסט קליניות חולצו מ-1,500 רשומות רפואיות של מטופלים עם 1/7 אבחנות שונות (לפי ICD- 10:יJ00, J10, JII, J15, J20, J44, J45). המודל דירג מטופלים על בסיס 2 מערכי נתונים חיצוניים וחילק אותם ל-10 קבוצות סיכון (גבוהים יותר = סיכון גבוה יותר).

תוצאות המחקר הדגימו כי קבוצות סיכון 1-5 כללו מטופלים צעירים יותר עם ערכי C-reactive protein נמוכים יותר, פחות פניות חוזרות לטיפול ראשוני\חירום, פחות מרשמים לאנטיביוטיקה, פחות הפניות לביצוע צילום חזה (CXR) ופחות סימני דלקת ריאות ב-CXR, כל זאת בהשוואה לקבוצות 6-10. לקבוצות 1-5 לא היו CXR עם סימנים של דלקת ריאות או אבחנה של דלקת ריאות על ידי רופא.

מתוצאות מחקר זה עולה כי מודל למידת המכונה אשר הוכשר לכך, יכול להפחית את מספר ההפניות לביצוע צילומי חזה (CXR), וזאת על ידי ביטולן בקבוצות סיכון 1 עד 5, ובכך להקטין ממצאים מקריים חסרי משמעות קלינית.

מקור:

Triaging Patients With Artificial Intelligence for Respiratory Symptoms in Primary Care to Improve Patient Outcomes: A Retrospective Diagnostic Accuracy Study. Steindór Ellertsson, Hlynur D. Hlynsson, Hrafn Loftsson, Emil L. Sigur∂sson. The Annals of Family Medicine May 2023, 21 (3) 240-248; DOI: 10.1370/afm.2970

נושאים קשורים:  מחקרים,  למידת מכונה,  הפניות רופא,  דלקת ריאות,  תסמינים נוירולוגיים
תגובות