ברזל הינו מתכת תוך-תאית חיונית הנצרכת עבור מספר תהליכים פיזיולוגיים, ביניהם יצירת תאי דם אדומים ופעילות מערכת החיסון. הברזל נספג מהמזון בתריסריון ונקשר לחלבון הטרנספרין (Transferrin - Tf), המהווה חלבון ההובלה העיקרי עבור הברזל. תזונה עם כמות ברזל בלתי מספקת תורמת להתפתחות של מספר מחלות, אך המנגנונים המווסתים ספיגת ברזל מהמעי עדיין לא מובנות היטב.
עוד בעניין דומה
בהערכה של עכברים עם מחיקה של הגן Tsc2י(Tuberous Sclerosis Complex 2), המווסת את המוקד המכניסטי של קומפלקס רפאמיצין 1 (mechanistic Target of Rapamycin Complex 1 - mTORC1), במאקרופאגים בלבד נמצא כי עכברים אלו סובלים ממספר לקויות במטבוליזם של ברזל. הם ראו כי עכברים אלו סובלים מהפרעה קבועה ביצירת תאי דם אדומים וירידה ברוויון Tf עם ברזל. פנוטיפ זה של חוסר ברזל נמצא קשור לחסימת ספיגת הברזל בתריסריון למערכת ההובלה דרך תאי האפיתל. הפעלה של mTORC1 בתאים מאקרופאגיים מסוג CD68+ הנמצאים בתריסריון השרתה ביטוי של פרוטאז סרין ועודדה פירוק מקומי של Tf, בעוד דלדול אוכלוסיית המאקרופאגים בעכברים הביא לעליה ברמות Tf. עיכוב של mTORC1 עם אברולימוס או הפעלה של פרוטאז סרין בעזרת נפאמוסטט השיבו את רמות TF ואת רוויון ה-Tf בעכברים עם חסר Tsc2. באופן פיזיולוגי, רמות Tf עברו שינויים בתריסריון בזמן אכילה ובעקבות זיהום עם Citrobacter Rodentium.
מסקנת החוקרים הייתה כי מאקרופאגים הנמצאים בתריסריון קובעים את כמות הספיגה של ברזל למערכת ההובלה על ידי שליטה בזמינות של Tf בלמינה פרופריה של הוילי של תאי האפיתל.
מקור:
Nyamdelger Sukhbaatarhttps://doi.org/10.1182/blood.2022016632
Maria Schöller Stephanie Deborah Fritsch Monika Linke Stefanie Horer Manuela Träger Mario Mazić Stephan Forisch Karine Gonzales Jan Pascal Kahler Carina Binder Caroline Lassnig Birgit Strobl Mathias Müller Barbara Scheiber-Mojdehkar Claudia Gundacker Stefanie Dabsch Renate Kain Markus Hengstschläger Steven H. L. Verhelst Günter Weiss Igor Theurl Thomas Weichhart; Duodenal macrophages control dietary iron absorption via local degradation of transferrin. Blood 2023; 141 (23): 2878–2890. doi: