חמישה מקרים של מלריה התגלו בדרום ארה"ב בחודשיים האחרונים. זו הפעם הראשונה מזה 20 שנה שבה מתגלים מקרי מלריה שהתפשטה מיתושים לבני אדם בתוך ארה"ב. כך דיווח המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC.
עוד בעניין דומה
ארבעה מקרים של מלריה פלסמודיום ויוואקס (Plasmodium vivax), המועברת באמצעות יתושים, דווחו בפלורידה במהלך החודשיים האחרונים, ומקרה בודד נמצא גם בטקסס. עוד נמסר כי מצבם של כל החולים השתפר לאחר קבלת הטיפול.
לדברי דובר ה-CDC, יתושי אנופלס, שנמצאים באזורים רבים במדינה, יכולים להדביק במלריה אם הם ניזונים מדם של אדם נגוע בה, אך הדגיש, כי הסיכון לחלות במלריה בארה"ב נמוך ביותר.
מלריה נגרמת על ידי מספר מינים של טפילים המועברים על ידי יתושי אנופלס. התסמינים שלה דמויי שפעת, כולל חום וצמרמורות, כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות, בחילות, הקאות ושלשולים, שמתחילים בדרך כלל בין עשרה ימים לארבעה שבועות לאחר ההדבקה, אם כי הם יכולים לצוץ עד שנה לאחר מכן. כשהיא אינה מטופלת, מלריה עלולה לגרום למחלה חמורה, שכרוכה בסיבוכים הכוללים התקפים, אי ספיקת כליות, תסמונת מצוקה נשימתית חריפה, תרדמת ואף מוות. כאמור, המקרים החדשים נגרמו על ידי Plasmodium vivax, שפחות נוטה לגרום למחלה קשה ממינים אחרים של טפילי מלריה.
המלריה חוסלה בארה"ב לפני עשרות שנים, אך ארגון הבריאות העולמי (WHO) מציין כי בשנת 2021 היו בעולם כמעט 250 מיליון מקרים של מלריה, רובם המכריע באפריקה שנגרמו בשל עקיצת נקבת יתוש נגועה. לפני מגיפת הקורונה דווחו בארה"ב מדי שנה כ-2,000 מקרי מלריה, כולם של אנשים שביקרו במדינות שבהן יש מלריה ומדי שנה אירעו בין חמישה לעשרה מקרי מוות בשל ההדבקה. הפעם האחרונה שבה דווח על הדבקה במלריה בתוך ארה"ב היתה ב-2003, אז התגלו שמונה מקרים בפלורידה.
נשים הרות יכולות להעביר את הטפילים לילדיהן והמחלה יכולה להתפשט גם דרך עירויי דם או כתוצאה משימוש במחטים נגועות בדם של אדם חולה במחלה, למרות שאירועים כאלה נדירים בארה"ב. אולם, כשתיירים שנדבקו בחו"ל חוזרים לביתם, יתושים מקומיים יכולים להיזון מהם ולהדביק אחרים בסביבתם.
בניו יורק טיימס תהו האם לשינויי האקלים יש השפעה על התפשטות המלריה וציטטו ממחקר שערך ד"ר קולין קרלסון, ביולוג מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, בו עלה כי שינויי האקלים גורמים להרחבת טווח התנועה של יתושים. על פי ממצאי המחקר שלו, המלריה שכיחה יותר באקלים חם וכמה יתושי אנופלס כבר הרחיבו את טווחיהם בדרכים התואמות את שינויי האקלים. "אנחנו חיים בעולם מחובר, והשפעות שינויי האקלים במדינות אחרות יכולות לגרום לבעיות בריאותיות אצלנו", אמר ד"ר קרלסון ל"ניו יורק טיימס".
על פי ה-CDC, אבחון מלריה נעשה בבדיקות דם ועליו להיעשות במהירות האפשרית. הטיפול במחלה כולל נטילת תרופות כגון כלורוקין או אטובקווון ופרוגוניל.
מאז שנות ה-60 אין מלריה בישראל. באתר משרד הבריאות נכתב כי האזורים הנגועים במלריה נמצאים בארצות מסוימות במזרח הרחוק, באמריקה הדרומית והמרכזית, באפריקה וכן בפפואה ניו-גינאה וכי קיימים תכשירים שונים למניעת מלריה: מלרון, מפלוקוין, דוקסיציקלין, כלורקוין. התכשיר נבחר לפי הנתונים האישיים ומסלול הנסיעה של המטייל.