עתירה נגד ביטול המס על משקאות ממותקים הוגשה אתמול (ג') לבג"ץ. על כך מדווחת הבוקר רוני לינדר בדה מרקר. העותרים: חנוך ברקת, יו"ר עמותת דואליס ולשעבר מנכ"ל קרן אייפקס; הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא; פרופ' אהרון טרואן מבית הספר למדעי התזונה באוניברסיטה העברית ופרופ' נדב דוידוביץ' העומד בראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון.
עוד בעניין דומה
העילה לעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד חגי קלעי ועו"ד יעל ויזל: ההחלטה "בלתי סבירה בעליל, מונעת משיקולים זרים ומשוללת הנמקה ותשתית עובדתית ראויה".
כזכור, ההחלטה להעלות את המס על המשקאות הממותקים היתה מנומקת ולוותה בהליכים ארוכים ובהתבסס על מחקרים מדעיים ודעות של אנשי מקצוע מתחום הבריאות. המיסוי על המשקאות הממותקים נכנס לתוקפו בינואר 2022. במרץ 2023 בוטל המס עם כניסתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לתפקידו.
בתגובה לביטול המס, מעל תריסר איגודי רופאים וחוקרים מדיסציפלינות שונות קראו לשר סמוטריץ' לסגת מההחלטה על ביטול המס על משקאות ממותקים וציינו: "בעת ש-85 מדינות מטילות מיסים על משקאות ממותקים, ישראל צועדת לאחור".
פרופ' דרור דיקר, יו"ר החברה לחקר וטיפול בהשמנת יתר, אמר: "אי אפשר להתעלם ממגיפת ההשמנה המפושטת בחברה הישראלית, מתג המחיר הגבוה למגיפה, המוערך בכ-20 מיליארד שקל לשנה ומההשלכות החברתיות והנפשיות של ההשמנה. בדומה למאבק בנזקי הטבק, נדרשת מהממשלה מדיניות רב מערכתית, מבוססת מדע, המקדמת תזונה בריאה, ולא נסיגה לאחור וביטול צעד מוצדק שיעילותו הוכחה, דוגמת המס על המשקאות הממותקים".
עדויות מיותר מ-100 מדינות שנקטו במהלך מראות כי תוצאותיו ניכרות ודו"ח של ארגון הבריאות העולמי מראה כי "המס מביא להפחתה בצריכת המשקאות הממותקים ומתמרץ את יצרניותיהם לשנות את הרכב המשקאות ולהפחית את כמות הסוכר".
לינדר מצטטת מנתונים שנאספו בישראל ובין השאר מניתוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, המראה כי היקף צריכת הסוכר השנתית לנפש בישראל הוא 64 ק"ג, הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD.
ניתוח הנתונים של חטיבת המחקר בבנק ישראל על השינויים ברכישת משקאות בעקבות הטלת המס מראה כי המס על משקאות ממותקים הביא לירידה של כ-5% בנפח הרכישות לנפש וכי הרכישות לנפש של משקאות עתירי סוכר, עליהם הוטל מס בגובה 1 ש"ח לליטר, פחתו בכ-10%.
בניתוח על פי אוכלוסיות עולה כי "בעקבות הטלת המס חלה בחברה החרדית ירידה בולטת בקניית משקאות עתירי סוכר: ירידה של 19% במשקאות עתירי הסוכר ושל 15% במשקאות מופחתי סוכר".
"התמונה עגומה", נכתב בעתירה. "מס חיוני ובעל אפקטיביות מוכחת בהתמודדות עם אחת הבעיות הבריאותיות החמורות של זמננו, שאומץ בישראל בתהליך ארוך שנים ושנסמך על ניתוח מקצועי והשתתפות ציבורית רחב, בוטל באבחה אחת [...] משיקולים פוליטיים צרים, בניגוד להמלצות חד משמעיות מטעם גורמי מקצוע וחרף התנגדות ציבורית עזה", וזאת, "בהיעדר כל נימוק או בצדקת העניין".
על פי הדיווח, משר האוצר בצלאל סמוטריץ' נמסר: "קביעת המדיניות וניהול הסיכונים בכלכלה, בחברה ובבריאות היא בסמכות ובאחריות של הממשלה הנבחרת ולא באחריות בית המשפט. לכן, מדובר בעתירה מופרכת ולא רלוונטית".
ממשרד הבריאות נמסר: "עם תחילת כהונת השר הנוכחי משה ארבל בוחנים אנשי המקצוע בהנחייתו דרכים נוספות לצמצום צריכת משקאות מתוקים שאינם דרך מיסוי, לרבות הגבלה על פרסום ותוך התייעצות עם ארגוני בריאות בעולם. בתום בחינת הנושא יובאו מסקנות הבחינה למנכ"ל המשרד".