חדשות

מדוע נגנז דו"ח משרד הבריאות על מעורבות הקהילה הרפואית בפרשת ילדי תימן?

רופאים לזכויות אדם ועמר"ם עתרו לביהמ"ש בדרישה לחשוף מידע על בחירתה של ההיסטוריונית פרופ' שפרה שוורץ, שחוות דעתה על טיוטת הדו"ח גרמה לגניזתו | העותרות: "עמדותיה של שוורץ אינן מכירות בגזענות הממסד הרפואי"

פרופ' שפרה שוורץ. מצאה כשלים מתודולוגיים, כשלים בשיטות המחקר ופערי עובדות בטיוטת דו"ח משרד הבריאות. צילום: ויקימדיה

עמותת רופאים לזכויות אדם ועמותת עמר"ם עתרו ביום ה' האחרון לבית המשפט לעניינים מנהלים בדרישה לחשוף את המידע על בחירתה של פרופ' שפרה שוורץ לכתוב חוות דעת על טיוטת דו"ח בדבר מעורבות צוותים רפואיים בפרשת ילדי תימן והבלקן. העותרות טוענות כי עמדותיה של פרופ' שוורץ  ידועות מראש כ"שוללות ראייה ביקורתית של פעילות הממסד באותה תקופה, שוללות את טענות המשפחות ואינן מכירות בגזענות של הממסד הרפואי".

כפי שדווח בדוקטורס אונלי, בסוף חודש מאי מינה שר הבריאות משה ארבל ועדה לבחינת מעורבות הקהילה הרפואית בפרשת ילדי תימן לאור הביקורת על אי פרסום  טיוטת דו"ח שכתב צוות פנימי של משרד הבריאות, בהנחייתו של פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות דאז.

ההיסטוריונית פרופ' שוורץ, חוקרת של שירותי הבריאות בישראל והיסטוריה של הרפואה, משנה למזכ"ל הארגון העולמי להיסטוריה של הרפואה, מונתה בשנת 2021 על ידי משרד הבריאות לבדוק את טיוטת הדו"ח ומצאה בו כשלים מתודולוגיים, כשלים בשיטות המחקר ופערי עובדות. חוות דעתה הביאה לגניזת הדו"ח.

בעתירה מבקשות העותרות מבית המשפט להורות לממונה על חוק חופש המידע במשרד הבריאות לחשוף מדוע התבקשה פרופ' שוורץ, "הידועה כשוללת עמדה ביקורתית ביחס לפעילות הממסד", לכתוב חוות דעת על טיוטת דו"ח של המשרד, שקבעה שצוותי רפואה היו מעורבים בפרשת היעלמותם של ילדי תימן, מזרח ובלקן".

"משרד הבריאות ממשיך להסתיר מידע על הפרשה", כתבו העותרות, "ומסרב למסור מידע בנוגע לאופן שבו מונתה פרופ' שוורץ לכתוב חוות דעת".

עמותת רופאים לזכויות אדם ועמר"ם מנהלות בשנים האחרונות מאבק לחשיפת מעורבות הקהילה הרפואית בישראל בפרשה. פנייתם לקבלת המידע ממשרד הבריאות נדחתה והם הגישו תלונה ליחידה לחופש מידע במשרד המשפטים, שקבע כי משרד הבריאות מפר את הוראות החוק בנושא חופש מידע. העתירה הוגשה לבית הדין לעניינים מנהליים באמצעות עו"ד תמיר בלנק.

"התהיות לגבי פרופ' שוורץ", כתבו העותרות, "עלו לנוכח עמדותיה הידועות ובהמשך לכך, על בסיס חוות דעת שכתבה פרופ' שוורץ, החליט בשנת 2022 שר הבריאות באותה העת, ניצן הורוביץ, לקבל את המלצותיה ולגנוז את טיוטת דו"ח ועדת גרוטו ואת ההמלצות המופיעות בו".

הדס זיו, סמנכ"ל תוכן ואתיקה ב"רופאים לזכויות אדם", מסרה: "שקיפות היא תנאי הכרחי ובסיסי - גם אם ממש לא מספק - לבניית תהליך של איחוי ובניית אמון עם הקהילה בה פגעה המדינה. לכן, מינוייה של שוורץ וגניזת הדו"ח חייבים להיות מבוררים עד תום".

נושאים קשורים:  פרופ' שפרה שוורץ,  עתירה,  "רופאים לזכויות אדם",  עמותת עמר"ם,  חדשות,  משרד הבריאות,  פרשת ילדי תימן
תגובות
אנונימי/ת
12.06.2023, 19:11

מה לא מבינים? מכרו את הילדים לצורך ניסויים והפקת אדרנוכרום לטובתם של שועי עולם ושועי מדינת ישראל.

אנונימי/ת
13.06.2023, 11:28

שטויות במיץ עגבניות!

אנונימי/ת
12.06.2023, 20:16

פרשה עצובה שמדגישה את החובה להעניק טיפול תואם שפה, תרבות ורמת השכלה.
הרבה סבל מיותר ותקוות שווא היו נמנעות.

בשנים אחרי מלה"ע השניה הסתובבו ילדים בני בלי שם מארצות אירופה, מי שרצה לחטוף ילד לא היה צריך להקים ארגון, הוא היה קוטף אותו מבית יתומים ולמצער לעיתים אף מהרחוב.

12.06.2023, 21:09

על סמך מה את אומרת שבארץ היו הרבה ילדים שאפשר לאמץ. נראה לך שהיו מבצעים מהלך של הגעת ילדים ארצה אחרי המלחמה ולמסור אותם למשפחות בחול לאימוץ????

אנונימי/ת
12.06.2023, 22:30

תיאור זה היה ברוח הדברים שכתבה לנה קיכלר­ זילברמן עצמה לנוכח מפגש מחודש על אחת מילדותיה שבגרה: 'מי היא הנערה הנעימה הזאת? […] בימים ההם היתה חולה מאוד, נאנחת ומתלוננת תמיד וחסרה ביטחון­ עצמי. ועכשיו? הבריאה יפה גם בגוף וגם בנפש. היא בתם היחידה של בעלי משק במושב עובדים. חסרי­י לדים היו, אימצו אותה לבת להם'. ההורים המאמצים גם החליפו את שמה לשם עברי. למפגש השנתי עם לנה קיכלר ­זילברמן ויתר הילדים הביאה הילדה שבגרה עוגות שאפתה במו ידיה
מתוך הספר "מאה ילדים שלי"

אנונימי/ת
17.06.2023, 17:35

יש משהו קריפי ברצון האובססיבי לגרד פצעים מהעבר. אין כבר לעמותת הרופאים לזכויות אדם מה לעשות למען ההווה? רוצים לגלות לסבים וסבתות בני 70-80 מי ההורים האמיתיים שלהם? רוצים לחפור בחוף דור (טנטורה) ולגלות עצמות של ערביי הכפר? רוצים למשות את האלטנלנה מהים? רוצים למצוא אשמים. לשכתב את ההיסטוריה. אנא, הניחו להולכים.