שכיחות מחלות המעי הדלקתיות בישראל - קרוהן וקוליטיס כיבית - היא מהגבוהות בעולם ונמצאת בעלייה מתמדת, כך עולה מדיון בוועדת הבריאות של הכנסת בנושא מחלות מעי דלקתיות בפריפריה שהתקיים אתמול (ד').
עוד בעניין דומה
מנתונים שהציג בדיון פרופ' אורי קופילוב, ראש היחידה למחלות מעי דלקתיות (Inflammatory bowel disease - IBD) במרכז הרפואי שיבא, עולה כי מספר חולי מחלות המעי הדלקתיות בישראל עלה פי 2.47 תוך 18 שנה: מ-21,191 בשנת 2005 ל-52 אלף בשנת 2023. עוד ציין, כי מטופלים בפריפריה נזקקים ליותר ניתוחים בהשוואה למטופלים באזור המרכז וכי מצב סוציואקונומי נמוך משפיע לרעה על הסיכוי להזדקק לניתוח, אולם הנגישות לטיפולים מתקדמים בפריפריה מצומצמת בהשוואה למרכז.
"במגזר הערבי שכיחות אשפוזים, ניתוחים ותלות בסטרואידים גבוהה משמעותית בהשוואה למגזר היהודי", הוסיף פרופ' קופילוב.
יו"ר הוועדה, ח"כ אוריאל בוסו, ציין כי הפערים בין אזור המרכז לפריפריה משמעותיים. "אנחנו נתקלים לא אחת בתלונות על זמני המתנה ארוכים לטיפולים. לכולם מגיעה מערכת בריאות מתקדמת, זמינה ושוויונית. גם לחולי קרוהן או קוליטיס שגרים בגליל ולא בתל אביב".
ד"ר ערן זיתן, מנהל יחידת מחלות מעי דלקתיות בבית החולים העמק בעפולה, דיבר על מחסור כוח האדם ואמר: "בצפון יש 15 אלף חולים על שלושה מומחים. אני לבד על 1,400 חולים. אין לי כבר כוחות".
החוקרת רננה גוטרייך ממרכז המחקר והמידע של הכנסת הציגה נתונים שאסף המרכז מארבע קופות החולים, לפיהם בשנת 2022 היו בישראל 68,299 מאובחנים עם קרוהן ו/או קוליטיס (כ-0.71% מאוכלוסיית ישראל).
סגנית ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, ד"ר ענבר צוקר, אמרה בתגובה: "נלמד את ממצאי הדו"ח ונפעל על מנת לתקן את הדרוש. נגבש סטנדרט טיפולי למחלות אלו".
ח"כ אימאן ח'טיב-יאסין (רע"מ), שיזמה את הדיון, אמרה כי המחלה מתחילה בגילים צעירים, "זה אומר דרשני. אלה אנשים בתחילת דרכם האישית והמקצועית, אין להם סיכוי לבנות חיי משפחה ולהתקבל לעבודה סדירה או ללימודים גבוהים סדירים. זו אינה גזירה גורל: אם נותנים את המעטפת הטיפולית הנכונה, אפשר להתגבר על הקשיים".
יו"ר העמותה לתמיכה בקרוהן וקוליטיס, עו"ד אייל צור, חיזק את דבריה: "אני חולה קרוהן למעלה מ-30 שנה. ההשפעה של המחלות האלו היא על מאות אלפי אנשים. אנחנו מקבלים תלונות רבות מחולים על כך שלא מקבלים טיפול ראוי של רופא שמתמקצע בתחום. אין זמינות שלהם בדרום ובצפון, כפי שיש אותה במרכז והתורים אורכים חודשים. כתוצאה מכך, החולים נאלצים להיטלטל למרכז הארץ לצורך טיפולים. יש צורך במהלך מהיר של תקצוב מרכזי טיפול בצפון ובדרום".