חדשות

תחקיר "המקור": העדויות המזעזעות של מטופלותיו של פרופ' אריה לוין

20 נשים התלוננו על פגיעות מיניות, החל מהטרדות מיניות ועד לאונס באמצעות החדרת אצבעות, רובן היו אז ילדות | לא מעט קולגות, ששמעו במשך שנים על מעשיו של הגסטרואנטרולוג בעל השם עולמי, לא עשו דבר | עוה"ד של הנאשם: כל פעולותיו הן חלק מהטיפול

פרופ' אריה לוין. צילום: אבשלום ששוני/ פלאש 90

תכנית "המקור" של רשת מיום ה' האחרון עסקה בפרופ' אריה לוין, מומחה בעל שם עולמי, המואשם בעבירות מין במטופלותיו. כפי שדיווחנו בדוקטורס אונלי, פרופ' אריה לוין, שהיה מנהל היחידה  לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בבית החולים וולפסון בחולון, חשוד בעבירות מין בארבע מטופלות בהיותן קטינות.

מרבית המטופלות שנפגעו מפרופ' לוין והעידו בתכנית המקור, היו ילדות בגילים 11-12 בזמן האירועים. הן סיפרו על הסטת הווילון בחדר הבדיקה ומגע באיבריהן המוצנעים. "לא העליתי בדעתי שהוא יבקש משהו לא הגיוני", אמרה אחת מהן. "זה היה הזוי לחלוטין, הייתי אצל הרבה רופאים ומנתחים, אף אחד לא הפשיט אותי, אף אחד לא נגע בי בלי רשות", אמרה אחת מהן.

"הייתי בת 12, סבלתי מכאבים קשים בבת המצווה שלי... ואז הגענו לפרופ' לוין, שיושיע אותי... כילדה לא הבנתי, רופא מבקש ממני ואני מניחה שזה לצורך הבריאות שלי. אני האמנתי. מה שהוא אומר קדוש. הוא היה סוג של אלוהים", סיפרה צליל בוטבול. לדבריה, אמה תבעה מהרופא הסברים ונענתה במונחים רפואיים וכי מדובר במעקב אחרי גדילה. "הייתי באותה תקופה דתיה, ילדת אולפנה. לבושה בחצאיות, חולצות שלושת רבעי".

פרופ' לוין, מומחה עולמי בתחום הטיפול במחלת הקרוהן, נעצר באוקטובר 2021 לאחר שרופאה סיפרה לד"ר בלה אונגר מ"שיבא", כיצד כשהיתה ילדה עברה פגיעה מינית על ידי פרופ' לוין. תיק החקירה העלה כי שורה ארוכה של רופאים שמעו על המעשים. 20 נשים התלוננו על פגיעות מיניות, החל מהטרדות מיניות ועד לאונס באמצעות החדרת אצבעות. "הוא הציל לי את החיים וגם הרס אותם", אמרה אחת מהן.

מטופלת אחרת סיפרה כי נפגעה מפרופ' לוין לפני 25 שנה, בשנות ה-90. "לא הבנתי מה קורה, קפאתי על השולחן. קשה לעשות סוויצ' בין מי שאתה מאמין בו, הרופא שלך, למי שתוקף אותך". לדבריה, פנתה לקופת החולים מכבי "כדי שאחרות לא תיפגענה". ב"המקור" ציינו כי לא נשאר אף תיעוד לתלונה ולא נעשה דבר.

בחקירתו הכחיש פרופ' לוין שמדובר בכפייה ואמר כי מדובר בפעילות רפואית לגיטימית. תשע נשים התעמתו עימו במשטרה ו"המקור" הביא תמלולים של חלק מהעימותים. בשני מקרים, אחד של מטופלת שהיתה במצב קשה מאוד ואחר של אם צעירה לתינוק שלוין טיפל בו, טען הרופא בעימות שהיה לו איתן רומן. "את אמרת לי שאת מאוהבת בי", אמר לשתי הנשים.

כתבת התחקיר מציגה גם את עמיתיו של לוין - רופאים, אחיות ועובדות סוציאליות, שמטופלות סיפרו להם על המעשים והתלוננו בפניהם, אך אלה לא עשו דבר. בחלק מהמקרים ניתנו תשובות מתחמקות ובחלקם נאמר כי בהעדר תלונה רשמית, לא ניתן לעשות דבר.

בתחקיר צוין כי פרופ' לוין שיפר את מעמדו של ביה"ח וולפסון, שהיה במצב בכי רע באותה תקופה. הוא הביא לבית החולים מענקי מחקר וגייס כספים מתורמים, חולים מכל הארץ ביקשו להגיע ל"וולפסון" לטיפול אצלו.

פרופ' לוין הואשם כזכור במעשים מגונים בארבע מטופלות. עוה"ד ליאור אפשטיין, המייצג את לוין, אמר בתגובה לתחקיר כי ההליך מתנהל – כתב האישום נשמע, נדון ונבדק. לדבריו, אין קשר בין כתב האישום לכתבה. ככל שהאשמה קשורה לפעולה רפואית, פרופ' לוין צודק בכל טענותיו, "למרות שהכאב תמיד כנה, הוא מומחה וכל הפעולות בכתב האישום היו רפואיות. בכל המקרים יכול להיות שהיה צריך להסביר את הבדיקה אחרת". לדבריו, כל התיקים, למעט אחד, נסגרו על ידי הפרקליטות.

"המקור" גם נתן במה לתגלית של פרופ' לוין לטיפול בילדים חולים בקרוהן ואפשר לקולגות ולמטופלות לקשור כתרים לטיפול הרפואי, לאופיו הנעים וליחס שלו לחולים. "אנשים מקסימים עושים גם דברים כאלה", אמרה אחת המטופלות שפניה הוסתרו.

ביה"ח וולפסון הגיב: "מפאת חיסיון רפואי, לא נוכל להתייחס למקרים שהוזכרו בכתבה. הנושא נחקר על ידי המשטרה ונדון בבית המשפט. נציין כי המרכז הרפואי וולפסון מגלה אפס סובלנות במקרים של הטרדה מינית כלפי כל אדם ומוקיע את התופעה. עוד יצוין כי פרופ' לוין אינו עובד יותר במרכז הרפואי וולפסון".

ממשרד הבריאות נמסר: "התלונה נגד פרופ' לוין נבדקה בנציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות עם קבלתה. הנציבות ערכה בירור מקיף ויסודי מול כלל הגורמים, בהם בית החולים וולפסון, קופ"ח מכבי רשומות המרפאה הפרטית ועוד, ותשובה נשלחה למשפחה. מטבע הדברים, בשל חסיון מטופלת - לא נוכל לפרטה. על אף שלמשרד הבריאות לא הוגשו תלונות נוספות בנוגע לפרופ' לוין, לאורך השנים התפרסמו תלונות נוספות בעניינו והן מתבררות במסגרת הליך פלילי. משרד הבריאות עוקב אחרי ההליך הפלילי ונמצא בקשר עם הפרקליטות".

תגובת ד"ר תמי קרני, יו"ר יוצאת של הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית: "במדינת ישראל קיימים חוק, משטרה חוקרת ובתי משפט, האמונים על אכיפת החוק - אליהם צריך לפנות במקרה של חשד לפלילים. הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית אינה באה להחליף לא את החוק ולא את הרשויות. לגבי המקרה דנן, לאחר בדיקה מעמיקה לא נמצאה פנייה ברשומות הלשכה".

נושאים קשורים:  פרופ' אריה לוין,  וולפסון,  תכנית "המקור",  חדשות,  הטרדות מיניות,  חקירה פלילית
תגובות