במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Urology ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות גבוהות של FSHי(follicle-stimulating hormone) בעת בדיקת זרע (semen analysis – SA) תקינה, לירידה באיכות הזרע (לאורך זמן).
עוד בעניין דומה
המחקר הנוכחי כלל גברים (N=858) אשר הגיעו להערכת פוריות בין השנים 2002-2020. כלל הנבדקים היו עם SA תקין בבדיקה ראשונית. הנבדקים חולקו לפי FSH הבסיס שלהם וסווגו לאחת מ-2 קבוצות: 1) FSH תקין (<7.6 יחידות\מ"ל, N=776), 2) רמות FSH מוגברות (≥7.6 יחידות\מ"ל, N=82). התוצאים העיקריים של מחקר זה כללו התפתחות של ספירת זרע לא תקינה (< 15 מיליון\מ"ל) וספירה כוללת של תאי זרע בתנועה < 9 מיליון. תוצאים משניים כללו מוטיליות זרע לא תקינה (<40%), מורפולוגיה לא תקינה (<4%) ומספר כולל של הפרעות ב-SA.
תוצאות המחקר הדגימו כי בהשוואה לגברים עם FSH תקין, לגברים עם FSH מוגבר הייתה ספירה כוללת נמוכה יותר של תאי זרע בתנועה (64.1 לעומת 107.3, P < .001) ורמות טסטוסטרון גבוהות יותר (339 נ"ג\ד"ל לעומת 309 נ"ג\ד"ל, P = 0.03). בכל נקודה בזמן מעקב, רוב הגברים עם אוליגוספרמיה היו כאלו עם FSH מוגבר. לגברים עם FSH מוגבר, סבירות גבוהה יותר לחוות ירידה בספירה הכללית של תאי זרע בתנועה עד מתחת לסף להזרעה תוך-רחמית (9 מיליון) והינם בעלי סבירות גבוה יותר לפתח הפרעות SA לאורך זמן.
מתוצאות מחקר זה עולה כי בקרב גברים המגיעים להערכת פוריות, ישנו קשר בין FSH מוגבר לירידה עתידית בפרמטרים של איכות זרע. גברים עם FSH מוגבר ו-SA תקין, מצב המכונה במחקר זה היפוספרמטוגנזה מפוצה, מייצגים אוכלוסייה בסיכון שעבורה נדרש מעקב צמוד.