מחקרים

תמותה של נוירונים דופמינרגיים בפרקינסון

במחקר שנערך על מודלי עכבר נמצא כי ל-C-terminal binding proteins יש תכונות נוירו-פרוטקטיביות במודלי פרקינסון, וכי הם עשויים לנטל מוות של תאים דופמינרגיים

פעילות מוחית, מחלת פרקינסון (צילום: אילוסטרציה)

C-terminal binding proteinsי(CtBP) הם transcriptional co-repressors אשר מווסתים התבטאות גנים. CtBP מקדם שרידות נוירונית באמצעות הדחקה של גנים פרו-אפופטוטיים, מה שעשוי לייצג מטרות רלוונטיות להפרעות ניוון עצבי (נוירודגנרטיביות), כגון פרקינסון (PD). עם זאת, חסרות עדויות בנוגע לתפקיד של CtBP1 ו-CtBP2 בניוון עצבי.

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Molecular Neurobiology', החוקרים הדגימו כיצד CtBP1 ו-CtBP2 מבוטאים בנוירונים, נוירונים דופמינרגיים, אסטרוציטים ומיקרוגליה ב-substantia nigraי(SN) ובסטריאטום של עכברים בוגרים.

החוקרים מציינים כי עכברים זקנים הראו רמות ביטוי נמוכות יותר של CtBP1 ב-SN, וביטוי ברמה גבוהה יותר של CtPB2 ב-SN ובסטריאטום בהשוואה לעכברים בוגרים. מודלי In vivo ל-PDי(paraquat, MPTP, 6-OHDA) הראו ביטוי מוגבר של CtBP1 ב-SN ובסטריאטום, בעוד שהביטוי של CtBP2 גדל בסטריאטום של חולדות שטופלו עם פראקוואט בלבד.

זאת ועוד, ביטוי מוגבר של שני ה-CtBP נמצא בשורת תאים דופמינרגי (N27) עם חשיפה ל-6-OHDA. במודל 6-OHDA PD, החוקרים מצאו אפקט כפול באמצעות ליגנד לא ספציפי של CtBP,י4-methylthio 2-oxobutyric acidי(MTOB): ריכוזים גבוהים יותר (לדוגמה 2,500 מיקרומולר, 1,000 מיקרומולר) עיכבו את השרידות הדופמינרגית, בעוד שריכוז של 250 מיקרומולר נטרל את המוות של התאים. יש לציין כי התפקיד המגן האחרון הזה נעדר In vitro, לאחר השתקת siRNA של CtBP1 או CtBP2.

החוקרים מסכמים כי זהו הדו"ח הראשון שמסכם את דפוס הביטוי התאי והאזורי של CtBP במסלול הניגרו-סטריאטלי, ואת התפקיד הנוירו-פרוקטיטיבי במודלי PD toxin-based. עוד מציינים החוקרים כי CtBP יכול לנטרל את המוות של תאים דופמינרגיים במודל 6-OHDA PD ועל כן יש לחקור עוד יותר את התפקוד של CtBP ואת הפוטנציאל הטיפולי ל-PD.

רפואת המחר

הפרעות נוירודגנרטיביות, המסלול הניגרו-סטראיטלי, C-terminal binding proteins, פרקינסון

Neurodegenerative disorders, nigrostriatal pathway, C-terminal binding proteins, Parkinson's disease

https://doi.org/10.1007/s12035-023-03331-w

נושאים קשורים:  מחקרים,  מחלות נוירו-דגנרטיביות,  פרקינסון,  C-terminal binding proteins
תגובות