חדשות

משרד הבריאות נדרש להציג נתונים על זמני ההמתנה לבדיקת MRI ו-CT

ביוני אשתקד הקים משרד הבריאות צוות לבחינת זמני המתנה לבדיקות דימות ולהיקף המחסור בכוח האדם בתחום זה, אולם עד עתה לא הוגשו הנתונים

בדיקת CT (צילום: אילוסטרציה)
בדיקת CT (צילום: אילוסטרציה)

ועדת הבריאות בכנסת דנה בשבוע שעבר (ד') בפריסת מכשירי הדמיה וטיפול ב-MRI ו-CT, תשעה חודשים לאחר תיקון התקנות בנושא מכשירים מיוחדים. בין השאר עסקה הוועדה באתגרים, המחסור בכוח אדם מקצועי להפעלת ולפיענוח הבדיקות, בצורך בעדכון התקנות גם לגבי מכשירים מיוחדים נוספים, בהתפתחויות טכנולוגיות ובצורך לקיצור זמני המתנה בפריסה הגיאוגרפית של המכשירים בדגש על התקנתם בפריפריה.

הוספת מכשירי דימות מצריכה הגדלה של כוח האדם המפעיל מכשירים אלה, כמו טכנאים ורדיולוגים האמונים על פיענוח תוצאות הבדיקות. ביוני אשתקד מסר משרד הבריאות לוועדת הבריאות של הכנסת כי הוא הקים צוות לבחינת זמני המתנה לרבות נושא בדיקות הדימות, בהערכה שהנתונים יסייעו לו לאמוד את היקף המחסור בכוח האדם בתחום זה.

יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו (ש"ס), קרא לזירוז עבודת צוות הבדיקה וכן הערכת היקף כוח האדם הנדרש להפעלת המכשירים. הוועדה ביקשה לדעת אם בידי משרד הבריאות הערכה של היקף המחסור בכוח אדם בתחום זה ואילו צעדים נוקט המשרד או מתכנן לנקוט על מנת להתמודד עימו.

יו"ר הוועדה ציין כי הקצאת הרשיונות להפעלת המכשירים למוסדות השונים נקבעת לפי השפעת השינוי הצפוי בתדירות הטיפולים או הבדיקות על בריאות הציבור, שיעור המכשירים לנפש באוכלוסיה או פריסתם הגיאוגרפית, נגישותם, בטיחות המכשיר ויעילותו ושיעור הפעילות במכשיר הצפויה להתבצע במימון ציבורי והוצאות ההפעלה השוטפות והשלכתן על ההוצאה הציבורית לבריאות.

הוועדה דרשה ממשרד הבריאות לפעול כך שכל מוסד רפואי שקיבל רישיון להפעלת מכשיר רפואי, יפעיל אותו בהקדם, ומדי רבעון ידווח המשרד לוועדה על כך. עוד ביקשו חברי הוועדה לקבל ממשרדי הבריאות האוצר לוח זמנים להעברת התקציב ולתחילת עבודת הצוות לבחינת זמני ההמתנה לתורים לבדיקות דימות (CT ו-MRI) ולקבל את תוצאות הסקר בנושאי זמני המתנה לבדיקות אלו שערך המשרד בשנת 2022, כמו גם הערכה של היקף כוח האדם החסר להפעלת המכשירים והפעולות הננקטות לשם צמצום פער זה.

בהשוואה בינלאומית של מספר המכשירים לנפש, ישראל משתרכת מאחור ב-MRI מעט יותר ממקסיקו וב-CT מעט יותר ממקסיקו ומקרואטיה. נתון מעניין נוסף מתייחס לשימוש במכשיר MRI בישראל בהשוואה למדינות ה-OECD: בשנת 2020 בוצעו במכשיר MRI בישראל 8,426 בדיקות בממוצע לעומת 4,166 בדיקות בממוצע ה-OECD באותה שנה.

ד"ר אסנת לוקסנבורג, ראש חטיבת הטכנולוגיה במשרד הבריאות, אמרה בדיון כי מספרם של  מכשירים רפואיים מיוחדים, כמו CT,יMRI ותא לחץ הוגבל בחקיקה, לפי מכשיר אחד לנפש. היא הדגישה כי בתקופה האחרונה הוגדלו מספרי המכשירים ברחבי הארץ וכן שונה התבחין של מכשיר לנפש. ב-MRI מדובר במעבר של מספר מכשירים לנפש מ-1:189,000 (51 מכשירים) בשנת 2017 ל-1:161,000 (60 מכשירים בסה"כ) ב-2022. בשנת 2010 השיעור היה מכשיר אחד ל-410,000 תושבים. שינוי שיעור לנפש של מכשירי CT: מעבר מ-1:120,000 בשנת 2016 (81 מכשירים בסה"כ) ל-1:103,000 (94 מכשירים) ב-2022.

בנוסף נוספו ארבעה תאי לחץ רב מדוריים (הגדלה מ-6 מכשירים בסה"כ ל-10 מכשירים) ו-2 רובוטים דה וינצ'י (הגדלה מ-8 ל-10 מכשירים בסה"כ).

ד"ר לוקסנבורג הדגישה את הצורך בהוספת מפעילים למכשירים במיקומים השונים ובעדכון התקנות להתפתחות מכשור מתקדם. עוד ציינה כי המטרה היא קיצור זמני ההמתנה, בין היתר ע"י שימוש בבינה מלאכותית.

נושאים קשורים:  CT,  בדיקת MRI,  מחסור ברדיולוגים,  בדיקות דימות,  ד"ר אסנת לוקסנבורג,  חדשות
תגובות