הוספת חיסון מותאם אישית בטכנולוגיית mRNA לטיפול אימונותרפי למלנומה ניתנת לכריתה, הובילה לשיפור של 44% בהישרדות החולים, ללא הישנות, לעומת אימונותרפיה בלבד. כך עולה ממחקר שערכה חברת התרופות מודרנה והוצג בכנס רפואי שנערך השבוע באורלנדו, פלורידה.
עוד בעניין דומה
החברות מודרנה ומרק (Merck) דיווחו השבוע (ג') על תוצאות חיוביות ממחקר שבדק טיפול בחולי מלנומה ניתנת לכריתה, בעלי סיכון גבוה לחזרת המחלה. זאת, באמצעות שילוב של תרופה אימנותרפית וחיסון mRNA. התוצאות הראו כי הטיפול המשולב יכול להפחית את הסיכוי להישנות מלנומה ב-44% יחסית לטיפול הנהוג כיום בתרופה האימונותרפית קיטרודה בלבד.
157 משתתפי המחקר, שחלו בעבר במלנומה בשלב 3 או 4 והחלימו, אך היו בעלי סיכון גבוה לחזרת המחלה, קיבלו טיפול משולב של החיסון הנסיוני של "מודרנה" נגד סרטן, שיוצר בטכנולוגיית mRNA בשילוב עם בפמברוליזומאב (Keytruda) של חברת מרק. כל המשתתפים ידעו שהם מקבלים את החיסון, כך שעדיין יהיה צורך לאשר את התוצאות בניסוי גדול יותר.
החוקרים בדקו את יעילות החיסון המשולב בהשוואה ליעילות הטיפול בתרופה הביולוגית קיטרודה בלבד. קיטרודה אושרה לטיפול במלנומה ובסרטנים אחרים ושייכת לקבוצת תרופות ביולוגיות שמשתקות את חלבון PD-1 העוזר לתאי הסרטן לחמוק ממערכת החיסון.
ל-78.6% מהמשתתפים שקיבלו את חיסון ה-mRNA, שמקורו בגידול שלהם, היה RFS של 18 חודשים בהשוואה ל-62.2% לחולים שקיבלו רק אימונותרפיה. החיסון לא הוסיף באופן מהותי לרעילות שנראתה עם טיפול בפמברוליזומאב (Keytruda) בלבד. השילוב הוביל להפחתה דומה בסיכון להישנות או למוות בחולים עם נטל מוטציית גידול גבוה או נמוך (TMB), שהוכח כמנבא תגובה לאימונותרפיה.
תרכיב החיסון של "מודרנה" נוצר על בסיס המוטציות הייחודיות בגידול שהוסר מגוף החולה. תוצאות המחקר העידו, כאמור, כי מתן החיסון הפחית מאוד את הסיכון להישנות הסרטן בשילוב עם התרופה האימונותרפית של Merck מאשר כאשר ניתנה לבדה.
לקראת הגשת בקשה לאישור הטיפול המשולב ב-FDA, מתוכנן שלב נוסף במחקר שבו תיבדק יעילות החיסון על אוכלוסיה גדולה יותר. שלב זה אמור להסתיים רק בעוד שלוש- ארבע שנים כיוון שהוא דורש התאמה אישית וחיסון מיוחד לכל מטופל על בסיס האפיון הביולוגי של הגידול שמוסר מגוף החולה בניתוח.