נציגי חברת מודרנה הודיעו כי בזכות הפיתוח המואץ לחיסון לנגיף הקורונה נחסכו 15 שנות מחקר ופיתוח, והחברה מאמינה כי בתוך חמש שנים יהיו בידיה חיסונים חדשים שיצילו את חייהם של מיליונים ממחלות כמו סרטן, מחלות לב ומחלות נוספות.
עוד בעניין דומה
מנהלי המחקר והפיתוח של החברה טוענים כי יוכלו להציע חיסון מותאם אישית לסוגים שונים של גידולים. הדברים נאמרו לגרדיאן, לקראת האירוע השנתי "יום החיסונים" של "מודרנה", שנערך השבוע (ג') ובו החברה מציגה בדרך כלל עדכונים על פיתוח חיסונים.
ד"רר פול ברטון, סמנכ"ל הרפואה של החברה, אמר לגרדיאן כי סוגים שונים של זיהומים בדרכי הנשימה יטופלו כך שבזריקה אחת ניתן יהיה להתגונן נגד קורונה, שפעת ונגיף ה-RSV. בעוד עשור ניתן יהיה לזהות גורמים גנטיים למחלה ולערוך את הגנים באמצעות טכנולוגיית mRNA כך שטיפולים באמצעות הטכנולוגיה ישמשו לטיפול במחלות נדירות שכיום אין להן טיפול.
טיפולים המבוססים על טכנולוגיית mRNA, שעל פיה פותחו גם חיסוני הקורונה של החברות פייזר ומודרנה, פועלים על ידי לימוד תאים כיצד לייצר חלבון המעורר את התגובה החיסונית של הגוף נגד מחלות. התהליך כרוך בזיהוי שברי חלבון על פני השטח של תאים סרטניים שאינם נמצאים על תאים בריאים ושיש להם את הסיכוי הגבוה ביותר לעורר תגובה חיסונית ולאחר מכן יצירת מקטעים של mRNA שידריכו את הגוף כיצד לייצר אותם.
חיסון mRNA לסרטן יוכל להתריע בפני המערכת החיסונית על גידול קיים וללמד אותה להשמיד את הגידול בלי לפגוע בתאים בריאים. הגידול מזוהה בביופסיה, שם מרוצף החומר הגנטי כדי לזהות מוטציות שאינן קיימות בתאים בריאים. אלגוריתם למידת מכונה מזהה את המוטציות שגורמות להנעת ההתפשטות של התאים הסרטניים וכן באילו חלקים מהחלבונים החריגים מקודדות המוטציות שצפויות לעורר תגובה חיסונית. לאחר מכן מיוצרים ונארזים בחיסון מותאם אישית mRNA אנטיגנים שלהם סיכוי הגבוה ביותר להילחם במחלה.
ד"ר ברטון הוסיף ואמר כי אם בעבר חשבנו ש-mRNA נועד רק למחלות זיהומיות, או רק נגד נגיף הקורונה, העדויות כעת הן שזה ממש לא המקרה. "אפשר ליישם את זה בכל מיני אזורי מחלה. אנחנו עושים זאת בסרטן, במחלות זיהומיות, במחלות לב וכלי דם, במחלות אוטואימוניות, במחלות נדירות. יש לנו מחקרים בכל התחומים האלה וכולם הראו הבטחה עצומה".
בינואר השנה פרסמה החברה תוצאות מניסוי של החיסון ה-mRNA הנסיוני שלה לוירוס RSV הגורם לדלקת בדרכי הנשימה. תוצאות הניסוי הראו כי החיסון יעיל ב-83.7% במניעה של לפחות שני תסמינים, כמו שיעול וחום, במבוגרים בני 60 ומעלה. בהתבסס על נתונים אלה, מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר הליך מזורז לחיסון. בפברואר ניתן אישור דומה להאצת הניסויים לחיסון סרטן מותאם אישית בהתבסס על תוצאות אחרונות בחולים עם מלנומה.
חברת פייזר החלה גם היא בגיוס לניסוי קליני בשלבים מאוחרים של חיסון נגד שפעת מבוסס mRNA, והחברה מתכוננת לניסויים גם למחלות זיהומיות אחרות, ביניהן שלבקת חוגרת, בשיתוף עם "ביונטק". דובר מטעם "פייזר" אמר ל"גרדיאן" כי "הלמידה מתהליך הפיתוח של חיסונים לוירוס Covid-19 הובילה את הגישה הכוללת שלנו למחקר ופיתוח mRNA. הרווחנו ידע מדעי של עשור בשנה אחת בלבד".