בית משפט בארה"ב פסל בסוף השבוע את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לתרופה נפוצה המשמשת להפסקת הריון. צו המניעה ניתן לאישור התרופה מיפפריסטון (mifepristone), המוכרת בישראל בשמה המסחרי מפיג'ן. האישור לתרופה המשמשת להפסקת הריון עד השבוע התשיעי בהריון ניתן על ידי ה-FDA כבר לפני 23 שנים.
עוד בעניין דומה
שופט פדרלי בטקסס צידד ביום ו' בבקשה של קבוצות המתנגדות להפלות ומבקשות לאסור על השימוש בגלולות להפלה בארה"ב כולה, וקבע שמינהל המזון והתרופות שגה באישור התרופה. פסק הדין ייכנס לתוקף בתוך שבעה ימים אם לא יוגש ערעור שיעכב את הפסיקה בבית משפט לערעורים או על ידי בית המשפט העליון. פסיקה זו עשויה להשפיע גם במדינות בהן יש כיום גישה להפלות.
התביעה הוגשה על ידי קבוצות המתנגדות להפלות בטענה כי בטיחות התרופה מעולם לא נחקרה כראוי. השופט הפדרלי מתיו קסמריק (מינוי של הנשיא לשעבר טראמפ) כתב בפסק הדין כי אישור מיפפריסטון על ידי ה-FDA נעשה בשל לחץ פוליטי לוותר על זהירות ובטיחות כדי לקדם מטרה פוליטית של גישה מוגברת להפלה כימית.
ה-FDA צפוי לערער על פסק הדין ודובר המינהל אמר כי הוא עומד מאחורי קביעתו כי מיפפריסטון בטוחה ויעילה בתנאי השימוש המאושרים להפסקת הריון וכי הוא מאמין שלמטופלים צריכה להיות גישה לתרופות מאושרות ה-FDA.
תומס רייס, שופט פדרלי אחר (שנבחר בתקופת אובמה) מבית משפט במדינת וושינגטון, הוציא בתוך זמן קצר לאחר מכן פסק דין בתיק אחר ובו הפך את ההחלטה של בית המשפט מטקסס. השופט הוציא צו מניעה ראשוני שימנע מה-FDA לנקוט כל פעולה להוצאת מיפפריסטון מהשוק. השופט הורה ל-FDA להשאיר את התרופה בשוק במדינות הדמוקרטיות, בניגוד לטענות הארגונים המתנגדים להפלות שהגישו את התביעה.
משרד המשפטים האמריקאי אישר ביום ו' כי יגיש ערעור על פסק הדין בטקסס ויבקש עיכוב על הפסיקה. החלטתו של השופט קסמריק עלולה להגביל את הגישה לתרופה עבור מיליוני נשים בארה"ב ומומחי משפט אמריקאים אומרים כי פסק הדין ישנה את הבסיס של מערכת הפיקוח על התרופות באמריקה.