במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Pediatrics ביקשו החוקרים להעריך את השימוש בפוליסומנוגרפיה (polysomnography – PSG), וזאת בקרב ילדים עם תסמונת דאון (Down syndrome – DS) בגילאי 0-7 שנים. החוקרים ביקשו להעריך את השכיחות והחומרה של דום נשימה בשינה (obstructive sleep apnea – OSA) ומחלות נלוות, ולבחון התערבויות המשמשות במקרים של OSA.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע במתכונת רטרוספקטיבי במרכז הרפואי Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. במחקר נכללו ילדים עם DS שנולדו בשנים 2013-2019. נתוני המחקר נלקחו מרשומות רפואיות אלקטרוניות, וכללו נתונים דמוגרפיים, גיל בעת ביצוע PSG, תוצאות PSG והתערבויות שבוצעו במקרים של PSG חריג. הניתוח הסטטיסטי כלל בדיקות דו-משתניות לא מותאמות ומודלים של רגרסיה לוגיסטית רב-משתנית, וזאת במטרה לבחון קשר בין מאפיינים ספציפיים לחומרת ה-OSA. המחקר הנוכחי כלל סך של 397 נבדקים. 59% (n=235) מהנבדקים היו בעלי תיעוד של בדיקת PSG, מתוכם 94% (n=221) היו עם בדיקה לא תקינה ומתוך אלו ל-60% (n=141) היה OSA בינוני-חמור.
תוצאות המחקר הדגימו כי מתקיים קשר הפוך בין גיל לחומרת OSAי(P< .001). עוד הודגם כי חומרת ה-OSA קשורה בקשר ישר לחוסר שגשוג (P< .01), לאספירציות (P = .02) וללארינגומלציה (P < .01). לאחר התערבות רפואית/ כירורגית, בקרב 73% מהמטופלים נרשמה החלמה/ שיפור בחומרת ה-OSA.
מתוצאות מחקר זה עולה כי בקרב ילדים עם תסמונת דאון, השכיחות הגבוה ביותר של OSA הינה בשנת החיים הראשונה. נתוני מחקר זה תומכים בביצוע סקר PSG מוקדם יותר עבור מטופלים הנמצאים בסיכון מוגבר ל-OSA חמור, ובכללם ילודים אשר אושפזו בטיפול נמרץ ילודים, תינוקות החווים קשיי האכלה ותינוקות עם הפרעות בדרכי הנשימה ו/או יתר לחץ דם ריאתי.
מקור: