פרופ' משה הדני (73), רופא נוירוכירורג בבית החולים שיבא וממובילי מאבק "החלוקים הלבנים", נפגע מרכב חולף במהלך פעילות שיח וקירוב לבבות, למען הידברות ברחוב חזון איש בגבול בני ברק-רמת גן הבוקר (ה'). הוא הובהל לבית חולים.
עוד בעניין דומה
"החלוקים הלבנים" הוציאו עדכון דקות ספורות לאחר שפונה: "חברנו היקר פרופ' משה הדני, נפגע מרכב בצורה משמעותית בעת שחצה מעבר חציה בתאונת דרכים לא מכוונת. בעת שיצאנו לבני ברק לקרוא לאחינו החרדים לבוא למעגלי שיח. הוא מקבל כרגע טיפול ב'שיבא' ונאחל לו החלמה מהירה. אנו ממשיכים במעגלי שיח בקמפוס מזור ישראל".
אירועי יום השיבוש במערכת הבריאות החלו בהצמדת "שלטי חזון 2024" בפתח מוסדות בריאות. על השלטים נכתב, בין השאר: "הכניסה מותרת ליהודים בלבד"; "הגשת תלונה על אלימות במשפחה במעמד הבעל – חובה"; שירות לנשים בשעות 10:00-12:00".
צעדות מחאה של מקצועות הבריאות נערכו ברחבי הארץ ויצאו מבתי החולים העמק, שיבא, וולפסון, וכן בחיפה ובקריית שמונה. מערך ההוראה הקלינית לסטודנטים לרפואה ומקצועות הבריאות נעצר.
כחלק מאירועי המחאה תחת הכותרת "יום השיתוק", ביוזמה של מטה המאבק המשותף של האקדמיה, ההייטק ומקצועות הבריאות, נערכו פעילויות ברמת גן גבול בני ברק ובבני ברק. יום פתוח ללימודי רפואה ומקצועות הבריאות נערך בשכונת מרום נווה ברמת גן, הגובלת בבני ברק, בהובלת "החלוקים הלבנים" ו"אין בריאות נפש בלי דמוקרטיה".
המארגנים קראו לציבור הרחב להשתתף במעגלי השיח וציינו כי "מטרת האירוע הינה לעורר שיח על חשיבות לימודי ליבה והשכלה גבוהה לטובת השתלבות במקצועות אקדמיים ובפרט במקצועות הבריאות השונים. האירוע נערך בהתאמה מיוחדת לציבור החרדי "למען שוויון, חירות ואחדות העם וכנגד שנאת חינם וחורבן בית שלישי". את הפעילות בבוקר פתח "שיח וקירוב לבבות" בשכונת מרום נווה ברמת גן.
כפי שדיווחה נעה לנדאו בהארץ, המארגנים הסבירו כי "ההפגנה היא לא נגד הציבור. אנחנו באים להשמיע את קולנו כדי שההנהגה החרדית היושבת בבני ברק תעצור, כשם שאנו דורשים מחברי הכנסת של הליכוד לעצור. אנחנו, הנושאים בנטל, משלמי המיסים הכורעים תחת יוקר המחיה, אומרים בקול ברור – הדמוקרטיה היא ציפור נפשנו. לא נעמוד מנגד אל מול כפייה בחסות ההפיכה. גם לנו יש קווים אדומים ואנו פונים ישירות למנהיגי הציבור לשקול שוב לפני שהם חוצים אותם. אם הכפייה תגיע אלינו, המחאה תגיע אליכם".
מיטל יסעור בית-אור מישראל היום, מדווחת היום (ה') בכתבה שכותרתה "מנהלי בתי החולים על הגדר", על שתיקתם של מנהלי בתי החולים אל נוכח המעורבות של חלק מהרופאים במחאה. "דיברתי עם מנהלי בתי חולים שאמרו לי בפירוש שהם קיבלו איומים בעבר ושהם חוששים שאם יתבטאו במחאה הנוכחית – יבולע לבית החולים. לכן, למען החולים והעובדים, הם לא משמיעים קול באופן ציבורי", צוטט בכתבה פרופ' חגי לוין, מהקולות הבולטים במחאת החלוקים הלבנים, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית.
"להערכתי, רבים מהמנהלים ורבים מאלה שאיתם דיברתי מבינים שהרפורמה תגרום נזק עצום, עד כדי סכנת קריסה של מערכת הבריאות. עם זאת, כשאתה מייצג גוף שבתוכו דעות שונות, קל וחומר כשאתה מנהל בית חולים שלא רק מקבל תקציבים מהמדינה, אלא שעובדים בו אנשים מכל האוכלוסיות – קשה להעביר מסרים בנושא שנוי במחלוקת. הכי קל זה לשתוק, ואני לא אומר את זה בביקורת. קשה לדייק מסרים, אבל זה הזמן לגלות מנהיגות".
בשונה מפרופ' לוין, רוב המרואיינים בכתבה העדיפו לעשות זאת בעילום שם. בין הסיבות לשתיקת מנהלי בתי החולים מונה הכתבת את העובדה ש"מנהלי בתי החולים הממשלתיים הם עובדי מדינה בכירים, שאסור להם לפי התקשי"ר להפגין בתהלוכה בעלת אופי מדיני" או להשתתף במחאה". כמו כן, בתי החולים, המהווים אי של דו־קיום, נותנים שירות לכל האוכלוסיה, והמנהלים מעדיפים להישאר ממלכתיים. חשש נוסף נובע כמובן מכך שבתי החולים, בעיקר העצמאיים (כמו הדסה, שערי צדק, בתי החולים בנצרת ועוד), תלויים בתקציבים שמועברים על ידי הממשלה, ו"חלק מהמנהלים אף קיבלו רמזים בנושא", צוין.
ביקורת על ההסתדרות הרפואית הביע סגן מנהל בית חולים, שאמר: "למה בהסתדרות הרפואית לא מוכנים לצאת בהצהרה. בוועידת ההסתדרות הרפואית בשבוע שעבר יצאו בהודעה חלבית, שאומרת שחשוב 'לשמור על הדמוקרטיה'. הטענה הרשמית היא שההסתדרות הרפואית מייצגת את כל הרופאים ושזה עלול לגרום לפילוג בארגון. בפועל, הרופאים נמצאים ערב חתימת הסכם שכר, ולכן לא רוצים להרגיז אף אחד. יש מי שאומר ש'קנו' את השתיקה של ההסתדרות הרפואית והעבירו מסר שכדאי לשתוק. גם את ההסתדרות הכללית לא שומעים".
סגן מנהל בית חולים הוסיף ואמר שהמחיר האישי יכול להיות כבד מדי: "יכול להיות שהמנהלים נמצאים בהפגנות על חשבון הזמן הפרטי שלהם, בלי לעשות רעש, אבל אף אחד לא יעלה על הבמה. הם יודעים שבסוף ייקחו מישהו כשעיר לעזאזל ויחפשו איך להעיף אותו, כמו שעשו לשי ניצן. יסמנו מנהל ולא יאריכו לו את הקדנציה אחרי שיעברו ארבע שנים".
בנוסף מצוטט מנהל בית חולים גדול, שמסביר: "תפקידי כמנהל הוא למנוע מהאירוע הזה להיכנס לתוך בית החולים. יש בין אלפי העובדים שלי כאלה שחושבים כך או אחרת, וגם החולים יינזקו. הוויכוח הזה לא צריך לעבור ליד מיטת החולה, לא בתוך בית החולים".