בניסיון להתגבר על המחסור ברופאים, אישרה המועצה להשכלה גבוהה תכנית לימודים חדשה ללימודי רפואה במסלול שש שנתי בפקולטה לרפואה בצפת.
עוד בעניין דומה
האישור ניתן לאוניברסיטת בר אילן, הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי בצפת, שהיא פקולטה צומחת שהוקמה לפני 12 שנה. הלימודים בפקולטה נערכים במסלולים של ארבע ושלוש שנים המיועדים, בהתאמה, לבעלי תואר ראשון, או לסטודנטים שהחלו ללמוד רפואה במוסדות בחו"ל.
אישור תכנית הלימודים השש שנתיים האחרונה היתה ב-1974. המרכזים הרפואיים המסונפים לפקולטה בצפת הם זיו בצפת, הגליל (נהריה), הצפון ע"ש פדה (פוריה) ובתי החולים הצרפתי, האנגלי והאיטלקי בנצרת. תכניות לימודי רפואה שש-שנתיות קיימות כעת בארבע אוניברסיטאות בארץ: באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל אביב, בטכניון בחיפה ובאוניברסיטת בן גוריון בנגב.
"המחסור ברופאים מורגש ביתר שאת בפריפריה הגיאוגרפית של המדינה, בנגב ובגליל", נכתב במסמך שהוגש למועצה להשכלה גבוהה. "על פי דו"ח אי השוויון בבריאות, שפרסם משרד הבריאות, במחוז הצפון והדרום נרשמו 1.2 רופאים בלבד לאלף תושבים ב-2017, כשבמחוז תל אביב המספר גבוה פי 5.2 ועומד על 3.5 רופאים לאלף איש. יש צורך דחוף להגדיל באופן כללי את מספר הרופאים בישראל, ובאופן ספציפי את מספר הרופאים בנגב ובגליל. בנוסף, רצוי להפוך את היחס בין בוגרי הארץ לבין בוגרי חו"ל, ובכך להגדיל את הפיקוח על איכות ההכשרה והתאמתה לצרכים של מדינת ישראל".
בימים אלה נבנה בניין חדש לפקולטה לרפואה של בר אילן, בלב העיר צפת. המבנה יכלול כ-5,600 מ"ר של מרחבי למידה מתקדמים, אודיטוריום, ספריה חדשנית ומרחבי פנאי, תרומתם של קרן עזריאלי, קרן רוטשילד ותמיכתה של ממשלת ישראל.
מאוניברסיטת בר אילן נמסר: "סגל ההוראה כולל כמה מהחוקרים והרופאים המובילים בישראל, גם כאלה שחזרו ארצה מהאוניברסיטאות והמרכזים הרפואיים המובילים בעולם כמו ייל, הרווארד, MIT,יNIH. בשנה הקרובה יחלו ללמוד כ-60 סטודנטים במסלול ה-6 שנתי ובסה"כ יחלו ללמוד רפואה בצפת 150 סטודנטים". עוד נמסר כי תכנית הלימודים החדשה תכלול שימוש בטכנולוגיות למידה מתקדמות, היכרות עם הקהילה הגלילית המגוונת כבר בשלב מוקדם של הלימודים ולמידה עצמאית.
התכנית החדשה פותחה על ידי צוות בראשות פרופ' קרל סקורצקי, דיקאן הפקולטה לשעבר ופרופ' פיטר גילבי, רופא מומחה לא.א.ג ובעל תואר שני בחינוך רפואי, המוגדר כרכז האקדמי של התכנית, והיא מורכבת משני שלבים. בשלב הראשון הסטודנטים יקבלו תואר ראשון במדעי הרפואה, ובשלוש שנים נוספות ישלימו לתואר MD.
לצד ההכשרה המסורתית במרכזים הרפואיים המסונפים לפקולטה, מובילי התכנית מעוניינים לאפשר לסטודנטים לבחור גם בהכשרה בקהילה. כחלק ממגמה עולמית שהחלה בתקופת הקורונה, מערכת הבריאות היום צופה יותר ויותר טיפול בקהילה, טיפול מרחוק ואשפוזי בית, והפקולטה תעניק לרופאים לעתיד כישורים קליניים לצד כלים טכנולוגיים להתמודד עם האתגר.
פרופ' חיים פוטרמן, ממלא מקום דיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בר אילן: "אישור תכנית שש שנתית נוספת במדינת ישראל הוא מהלך דרמטי לחיזוק הרפואה בישראל. בתכנית הלימוד נעשה שימוש בשיטות למידה מתקדמות כמו VR ו-POCUS. הרופאים לעתיד יתנסו בטכנולוגיות העדכניות ביותר בתחום הרפואי באמצעות קידום מיזמים רפואיים אישיים. מדיניות הפקולטה הינה להעניק תשומת לב אישית לכל סטודנט על מנת שיצמח להיות רופא מצוין.
"המסלול יעמיד את אוניברסיטת בר אילן בחזית העשייה לטובת הכשרת דור הרופאים הבא של מדינת ישראל, וצמצום פערי הבריאות בין הפריפריה למרכז. הפקולטה, בסיוע משרדי הממשלה, תפעל בשילוב זרועות במטרה להשאיר מספר משמעותי מבוגריה בגליל".