נוירובלסטומה (NB) היא הגידול הסולידי החוץ-גולגולתי השכיח ביותר בילדים. בחולים עם מחלה חוזרת/עמידה ישנה פרוגנוזה גרועה, וקיים צורך במציאת אפשרויות טיפוליות נוספות. מוטציות ואמפליפיקציות בגן ALKי(Anaplastic Lymphoma Kinase) מהוות יעד מרכזי לטיפול.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Cancers' ונערך במסגרת הפרויקט האיטלקי PeRsonalizEdMEdicineי(PREME), מטרת החוקרים הייתה להעריך את המצב הגנומי של מטופלים עם NB חוזרת/עמידה, וליישם טיפולים ממוקדים בחולים עם מוטציות המתאימות לטיפולים אלו.
החוקרים ערכו ריצוף אקסום שלם (Whole Exome Sequencing) או ריצוף פאנל גנים ממוקד (Targeted Gene Panel Sequencing) בחולי NB חוזרת/עמידה בתקופה החל מנובמבר 2018 ועד לנובמבר 2021, לזאת על מנת לזהות וריאנטים הניתנים לטיפול.
מתוצאות החוקרים עולה כי ב-8 (28.57%) מתוך 28 חולי NB חוזרת/עמידה זוהו מוטציות משפעלות של ALK. המוטציה p.F1174L נמצאה בשישה חולים, p.R1275Q נמצאה בחולה אחד, והמוטציה הלא ידועה p.S104R נמצאה בחולה אחר. שלושה חולים נפטרו לפני שניתן היה להתחיל בטיפול, וחמישה חולים טופלו עם קריזוטיניב: שניים כטיפול יחיד (אחד עם המוטציה p.F1174L והשני עם p.S104R), ושלושה (עם הווריאנט p.F1174L) בשילוב עם כימותרפיה. כלל החולים שטופלו הראו שיפור קליני, ולאחד מהם אף הייתה הפוגה מלאה לאחר שני מחזורים של טיפול משולב. תופעות הרעילות הנפוצות ביותר הקשורות לטיפול היו המטולוגיות.
החוקרים מסכמים כי הטיפול עם מעכבי ALK עשויים למלא תפקיד חשוב בניהול חולי NB חוזרת/עמידה אשר עברו מוטציה ב-ALK. קיימת חשיבות רבה באיתור טיפולים מתאימים לחולים אלו, המתאפיינים עם פרוגנוזה גרועה.
מקור: