סרטן המעי הגס (CRC) הוא אחד מהממאירויות הנפוצות ביותר שמקורן במערכת העיכול, אשר מוביל לשיעורי תמותה גבוהים. ישנן עדויות מצטברות לכך ש-long non-coding RNAsי(lncRNAs) ממלאים תפקיד קריטי בטומורגנזה של CRC, וזאת על ידי ויסות מסלולי קרצינוגנזה שונים.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Non-coding RNA Research', החוקרים בדקו את התפקיד של SNHG8י(small nucleolar RNA host gene 8) בשורות תאי CRC על ידי ביצוע סדרה של ניסויים פונקציונליים.
SNHG8 הוא lncRNA בעל ביטוי רב במספר סוגי סרטן שונים, ופועל כאונקוגן המעודד התקדמות של הסרטן. עם זאת, עדיין לא ידוע מהו התפקיד האונקוגני של SNHG8 בקרצינוגנזה של CRC, ומהם המנגנונים המולקולריים הבסיסיים בתהליך.
תוצאות ה-RT-qPCR של החוקרים הראו כי בדומה לנתונים המדווחים ב- Encyclopedia of RNA Interactome, הביטוי של SNHG8 היה מוגבר (upregulated) באופן מובהק בשורות תאי ה-CRC (DLD-1, HT-29, HCT-116 ו-SW480) בהשוואה לשורת תאים רגילה של המעי הגס (CCD-112CoN).
החוקרים ערכו dicer-substrate siRNA transfection לצורך נוק-דאון לביטוי של SNHG8 בשורות התאים HCT-116 ו-SW480 אשר ביטאו רמות גבוהות של SNHG8. הנוק-דאון של SNHG8 הוביל להפחתה מובהקת בצמיחה ובשגשוג של תאי ה-CRC וזאת על ידי עידוד מסלולי אוטופגיה ואפופטוזיס דרך ציר ה-AKT/AMPK/mTOR.
כמו כן, החוקרים ערכו wound healing migration assay והדגימו כי ביצוע נוק-דאון ל-SNHG8 הוביל להגדלה מובהקת של אינדקס הנדידה בשתי שורות התאים, מה שמעיד על הפחתה ביכולות הנדידה של התאים. חקירה נוספת הדגימה כי הנוק-דאון של SNHG8 הוביל לדיכוי של ה-epithelial to mesenchymal transition ולהפחתת יכולת הנדידה התאית של תאי ה-CRC.
לסיכום, ממצאי החוקרים מצביעים על כך ש-SNHG8 פועל כאונקוגן ב-CRC דרך מסלולים של אוטופגיה תלוית-mTOR, אפופטוזיס, ו-EMT. החוקרים מוסיפים כי תוצאותיהם מספקות הבנה טובה יותר של התפקיד של SNHG8 ב-CRC ברמה המולקולרית, וכי SNHG8 עשוי לשמש כיעד טיפולי חדש לצורך הניהול של CRC.
מקור: