פגיעה בשיתופי פעולה מחקריים בינלאומיים שתתבטא גם בירידה במספר התרופות הנסיוניות מצילות החיים שיוצעו לחולים בישראל וצמצום השקעות של חברות פארמה וחברות הזנק בישראל – אלה הם רק חלק קטן מהנזקים שצופים בכירי המערכת הרפואית בשל השלכות הרפורמה המשפטית.
עוד בעניין דומה
כחלק מהמחאה הנרחבת ברחבי הארץ, תחת הכותרת "יום השיבוש הלאומי", יתקיימו היום (ד'), החל משעות הצהריים, צעדה ועצרת חירום של כלל מקצועות הבריאות בישראל, תחת הכותרת "בלי דמוקרטיה אין בריאות", מול בית המשפט ברחוב ויצמן בתל אביב.
בהפגנה ייקחו חלק רופאות ורופאים, צוותי בריאות הנפש, העבודה הסוציאלית, האקדמיה וצוותים רפואיים. יישאו דברים ד"ר הדס שהרבני סיידון, פסיכולוגית קלינית, נציגת "אין בריאות נפש בלי דמוקרטיה"; פרופ' חגי לוין, נציג "מאבק הרופאים - החלוקים הלבנים"; ד"ר תילי פישר יוסף, רופאת משפחה וחברת ועד מנהל ב"קרן בריאה"; פרופ' אורלי מנור, מבית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית; נגה קלינגר, חברת קהילת חלאסרטן, מחלימה מסרטן; חגית סלם, אחות מומחית קלינית בגריאטריה; יוזמת התארגנות האחיות קסאיי אליאס, עובדת סוציאלית במרפאת איידס.
מארגני המחאה הודיעו כי בשעה 12:00 ייצאו המפגינים מבתי החולים, המרפאות, המעבדות המכונים ומוסדות הטיפול ברחבי הארץ. ב-12:30 תצא מבית החולים איכילוב בתל אביב צעדת מחאה.
"השיח הציבורי מחלחל לטובי הרופאים - שוקלים להגר למדינות אחרות"
בכיריים במערכת הבריאות, ביניהם פרופ' עידית מטות, פרופ' איתן פרידמן, פרופ' חגי לוין ופרופ' זאב רוטשטיין, מתריעים מהסכנה לקריסת מערכות הבריאות בעקבות צעדי הממשלה. בראיון השבוע למיכל קורן קריב במאקו, הם מצביעים על תהליכים מסוכנים שכבר החלו: הקפאת שיתופי פעולה רפואיים בינלאומיים, איומים בביטול מחקרים משותפים, נטישת רופאים וירידה במוטיבציה של רופאים לשרת במילואים.
הפגיעה, הם טוענים, תהיה בחולים, אולם גם בכלל האזרחים – "התייחסות לטבק, לתזונה, לזיהום האוויר – כולם יושפעו כששיקולים בריאותיים או סביבתיים יוחלפו בשיקולים פוליטיים", אומר פרופ' לוין ומוסיף: "אם שיקולים דתיים יחליפו את השיקולים הבריאותיים, זכויותיהן של נשים במערכת הבריאות ייפגעו: זכותן ללידה טבעית, זכות להפלות, זכות לאמצעי מניעה – כולן נשמרו רק בזכות עתירה לבג"ץ".
פרופ' מטות, מנהלת האגף הכירורגי ומערך הרדמה טיפול נמרץ וכאב ב"איכילוב", מכנה את ההשלכות של הרפורמה על מערכת הבריאות "רעידת אדמה" ולדבריה, כבר עכשיו היא משפיעה על ההשקעות במערכת הבריאות ועל שיתופי הפעולה בתחומי הפיתוח והמחקר.
פרופ' פרידמן, יו"ר ועדת הלסינקי העליונה של משרד הבריאות, מנהל המרכז לרפואה מונעת מותאמת אישית ב"אסותא-תל אביב", מזהיר כי חברות התרופות יעדיפו שלא לבצע ניסויים בתרופות חדשות במדינה שבה המערכת המשפטית אינה חזקה וכי זה יפגע בבריאות הציבור, במחקר בישראל וביכולת החולים לקבל טיפולים תרופתיים חדשניים וכן ימנע מימון של מחקרים ישראליים וביכולתם של חוקרים ישראלים להשתתף במחקרים פורצי דרך. "האגף הבינלאומי של איגוד הפארמה העולמי קבע שאין כרגע ביטחון להשקיע בישראל במחקרים קליניים, לא בגלל שנאת ישראל, אלא משום שפחות בטוח להשקיע כאן כסף בתקופה הזו", אמר פרידמן.
בהתייחסות לקשייה התקציביים של מערכת הבריאות, מציין פרופ' רוטשטיין, לשעבר יו"ר ועדת סל התרופות, מנהלם לשעבר של המרכז הרפואי שיבא והמרכז הרפואי הדסה, כי קיצוץ תקציבי רוחבי שנובע מהלחץ על התקציב יותיר את המערכת במצב קשה יותר ממצבה כיום, ובמיוחד לאור הצמצום בהשקעות בחדשנות ובמחקר. עוד אמר רוטשטיין כי השיח הציבורי מתחיל לחלחל גם אצל טובי הרופאים, השוקלים להגר למדינות אחרות. "צמצום ההשקעות בחדשנות מחקר והיי-טק רפואי ממש מייאש את הרופאים ואת החוקרים ומציב אותם בפני עתיד הרבה פחות ורוד".