דעות

האקטיביזם המשפטי החל לפני שנים: הפסיכיאטריה נפגעה מ"משפטיזציה"

ב-2006 פורסמו "תקנות טיפול בחולי נפש", מנהלי מחלקות פסיכיאטריות הושוו למנהלי בית מעצר וניתן היה לצוות עליהם להפסיק או להמשיך אשפוז וטיפול, בניגוד לשיקול דעת רפואי - עבודה ב"כפייה משפטית" | איפה היתה אז צמרת האיגוד הפסיכיאטרי?

61% מהציבור חושבים שיש צורך בחלופות לאשפוז פסיכיאטרי. אילוסטרציה

המאבק על הדמוקרטיה ועל הגנת בג"ץ לא משאיר את הרופאים בחוץ. עם זאת, יש לזכור שהם לא קבוצה הומוגנית מבחינה אידאולוגית, דתית וכדומה. בהר"י ובמוסדותיה מאוחדים עמיתים מכל מוצא או לאום, מכל שכבות סוציואקונומיות הקיימות, הרופאים בהר"י בעלי דעות שונות תרבותיות ודתיות. לכן, הסתדרות הרופאים היא לא מפלגה והיא צריכה להמשיך את דרכה מחוץ לעולם הפוליטי.

מה שמאחד אותנו, הרופאים, הם עניינים מקצועיים, תנאי עבודה ושכר, פיתוח וקידום הרפואה בארץ. כאיש פרטי אני חופשי להתנהג לפי דעותיי האידאולוגיות אבל כאשר אני בא מתוך הארגון או האיגוד, עלי לזכור שאחרי גבי נמצאים עמיתים שדווקא חולקים על דעתי ואני עלול לפגוע ולסדוק את הארגון שלי בפעולה שלא מתואמת עימם.

המצב אחר במקרה שאני מבטא דעה מקצועית בתחום המומחיות שלי. כאן אני רשאי למחות, להפגין או ליזום עיצומים, על כך אני נבחר על ידי עמיתיי כדי להגן עליהם.

לי אישית אין מספיק ידע כדי לצלול בבטחה בים הסוער של הפוליטיקה הישראלית. בכל זאת, אני פסיכיאטר משפטי (מנהל מחלקה משפטי עד לפני כשנה) ומטבע הדברים הכי קרוב מרופאים אחרים למערכת המשפטית, לבתי משפט ועורכי דין. יש לי ניסיון (מר ברובו) של עבודה משותפת עימם. מעמדה זו של המקצוע אני יכול להביע את דעתי ולהגיד חד משמעית - הפסיכיאטריה נפגעה ממשפטיזציה".

ב-2006 נפתחה דלת הכניסה לפסיכיאטריה למאות עורכי דין מחפשי תעסוקה. בד בבד, הרופאים מצאו את עצמם בצד השני של המתרס המשפטי ובסטטוס האויב בבית משפט וכנגד מטופליהם. מעבר לכך, האשפוז והטיפול הושוו עם ענישה, עם מעצר או מאסר

בשנת 2006, בלחץ וכהמשך לתהליך האקטיביזם המשפטי, פורסמו "תקנות טיפול בחולי נפש (ייצוג משפטי בטיפול כפוי)". לכאורה, המטרה היתה טובה - לקדם את מעמד חולי הנפש. ב-2006 נפתחה דלת כניסה לפסיכיאטריה למאות עורכי דין מחפשי תעסוקה. בד בבד, הרופאים מצאו את עצמם בצד השני של המתרס המשפטי ובסטטוס האויב בבית משפט וכנגד מטופליהם. מעבר לכך, האשפוז והטיפול הושוו עם ענישה, עם מעצר או מאסר.

התנהלות עורכי הדין והתנהגותם נעשו דומות לפעילותם בדיון פלילי. גם השופטים החלו להרגיש את עצמם בזירה הפסיכיאטרית כמו במישור הפלילי ולחוש חופשי בהתערבותם בנושאים הטיפוליים. מאידך, מנהל המחלקה הושווה למנהל בית מעצר, שהיה ניתן לצוות עליו בפקודה להפסיק או להמשיך אשפוז וטיפול, וזאת בניגוד לדעתו המקצועית, סוג עבודה ב"כפייה משפטית".

מעניין, שלפני יציאתן לאור של התקנות, לא התנהל דיון מעמיק באיגוד הפסיכיאטריה. פשוט, ביום בהיר אחד הנחיתו עלינו הנחיות חובה חדשות לביצוע מיידי ובלי עררים. לכן, תמוה בעיני שאף פסיכיאטר מצמרת האיגוד הפסיכיאטרי, המפגין היום עם שלט "בריאות הנפש"  על עצמאות בתי משפט ונגד החלשתם, לא קם למחות או להפגין נגד האבסורד של שנת 2006.

איפה הייתם, המפגינים, כאשר הפסיכיאטריה נכנעה למשפטנים ב-2006 וגם ב-2019 כאשר על הרופאים הפילו הנחיות ביורוקרטיות לגבי שימוש באמצעי הגבלת מטופלים אלימים ובכך שמו אותם במצב קפקאי?

התקנות היו צריכות לשפר את תוצאות הטיפול, אבל יצא הפוך. במאמר (2008) של באור ופוניזובסקי שחקרו את הנושא הם הגיעו למסקנה שמעורבות עו"ד בהליך שחרור חולי נפש הביאה ליותר אשפוזים חוזרים ובעצם ליותר ימי אשפוז בסך הכל.

בנקודה זו אני חוזר לקולגות שלי, המפגינים, ושואל איפה הייתם כאשר הפסיכיאטריה נכנעה למשפטנים ב-2006 וגם ב-2019 כאשר על הרופאים הפילו הנחיות ביורוקרטיות לגבי שימוש באמצעי הגבלת מטופלים אלימים, הגורמים לעומס יתר בעבודתם של הרופאים ובכך שמים אותם במצב קפקאי שבו הם לא מסוגלים לעזור ובעת ובעונה אחת להמשיך להיות אחראים על מטופלים מסוכנים. הרופאים סובלים מאוד ונוטשים את בתי החולים הפסיכיאטריים בהמונים. קריסת בתי החולים הפסיכיאטריים היא תוצאה של המשך התערבותה של המערכת המשפטית בפסיכיאטריה.

לכן, לפחות מנקודת מבט זו, נדרש שינוי לאיזון היחס בין מערכת משפטית ובריאותית. על עובדי בריאות הנפש המפגינים היום להזדהות עם עמדת חבריהם, להוריד חלוק ולא להיראות בצילומי העיתונות כנציגי בריאות הנפש.

הכתוב הוא גימלאי, מומחה בפסיכיאטריה, "מכבי" ובית החולים האנגלי בנצרת; לשעבר מנהל מחלקה משפטית במרכז לבריאות הנפש שערי מנשה

נושאים קשורים:  פסיכיאטריה,  דעות,  חולי נפש,  ד"ר בוריס ראוכברגר,  רפורמה משפטית,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
27.02.2023, 19:31

תודה . צודק. ככה מערכת המשפט תורמת לבטיחות , תורמת לרפואה מתגוננת, תורמת בעיקר למומחים ל "רשלנות" . והחולים ....

אנונימי/ת
27.02.2023, 19:31

מלים כדורבנות. קול שפוי בניגוד לעדר של "מפגינים" שבויי הקרנות.

אנונימי/ת
27.02.2023, 20:18

לפי הסיסמה על הקרנות
מדובר כנראה ב"בוט" שמדקלם את דף המסרים
אין לי ספק שה"עובדות" במאמר אינם עולים בקנה אחד עם דעתם של פסיכיאטרים הפעילים כיום בקליניקה ודעתם על מערכת המשפט והמהפכה הצפויה שונה לחלוטין

אנונימי/ת
27.02.2023, 19:41

תודה רבה דר' בוריס על הבאת נתונים והשמעת דברים עיניניים. אף אני כרופאה אינני מעוניינת שארגון הרופאים ידבר בשמי בנושא זה. אנו חופשיים לדעתנו הפרטיות, וכאזרחים פרטיים נביע את השקפת עולמנו בסוגיות אזרחיות במידה שנבחר בכך. תודה לך

אנונימי/ת
27.02.2023, 20:27

תודה לך. סוף סוף קול לא מתלהם. עניני. שקול
ויודע את מקומו.

יישר כוח. עצוב לקרוא אבל טוב שחשפת את המישפטיזיה והפירות הבאושים שהולידה.

27.02.2023, 22:22

כל הכבוד, בוריס!

אנונימי/ת
27.02.2023, 22:56

קיימת לאחרונה תופעה נרחבת של ״ ימנים בארון״. אנשים וגם רופאים עם דעות ימין אשר חוששים שאם יבטאו בגלוי את עמדותיהם, כולל במרפאה או בבית החולים, יבולע להם. אז הם מרכינים ראש ושותקים.
תופעה נוספת אשר ניתקלתי בה כבר לפני עשרות שנים, היא שחברים בעלי דעות שמאל, מנתקים קשרים עם חבריהם בעלי דעות ימין. אנשי השמאל מבטלים לחלוטין דעות ימין כלגיטימיות. ומייד רואים כאוייב ממש, כל מי שלא חושב כמותם.
זה מאוד מצער וגם עומד בסתירה לכך, שאנשי שמאל מצהירים שהם בעד דמוקרטיה, פלורליזם וריבוי דעות וחופש ביטוי. בפועל הם נוהגים באופן דיקטטורי אשר אינו מאפשר באמת לכל אחד להביע את דעתו באופן חופשי, אם הדעה ״אינה נכונה״ לדעתם.
לפיכך, צודק כותב המאמר. הוא כבר פנסיונר, לכן לא פוחד להביע את דעתו בגלוי.

28.02.2023, 16:15

דמעות ממלאות את עיני בקוראי את הקושי שיש לימניים להתבטא
אף מילה על האלימות של אנשי הימין כלפי כל מי שתמך בממשלת השינוי , אף מילה על אלימות , קללות, ומעשים אחרים שכל מפגין שמאלי או מרכזי סופגים וספגו בעבר
בחייך...
ולגבי הויכוח הנוכחי , לא מדובר בויכוח פוליטי, מדובר על "להיות או לחדול" של כל מי שמעונין לחיות במדינה דימוקרטית!
נכון , למי שלא איכפת לחיות במדינה דיקטטורית עם שופטים מטעם , עם מערכת משפטית מעוקרת , או לחילופין במדינת הלכה ( כן , כן יש כאלו גם בין הרופאים) , ממש לא משנה שהמהפכה המשפטית תקרה
אבל לגבינו במרכז שמאל וגם לחלק מהימין , אין 2 דעות נכונות ולגיטימיות יש בעד דימוקרטיה או בעד דיקטטורה, אנא, בחר את עמדתך.

אנונימי/ת
28.02.2023, 23:25

זה לא קשור רק ליחסים בין העובדים. זה קשור גם לעבודה יומית. אנחנו משרתים ציבור כללי של חולים . לא הייתי רוצה להגיע למצב שחולים יעדיפו השקפה פוליטית זו או אחרת של הרופא או אחות. זה נוגד עקרונות רפואה

אנונימי/ת
28.02.2023, 01:23

ד"ר ראוכברגר - אתה גדול !!
סוף סוף, בן אדם הגיוני, שאינו חושש להביע דעה מהצד השפוי.
לצערינו, הרופאים הפעילים חוששים לגורלם (ואני בתוכם).
ד"ר בוריס. חזק ואמץ

28.02.2023, 06:57

מאמר חכם. ענייני. לא מדובר על ססמאות באוויר אלא על עובדות בשטח. מראה את סיכון התערבות השופטים בנושאים שאינם מבינים. נכון לא הכל שפיט והשופטים אינם מעל בעלי המקצוע ואינה אמורים להתערב אלא במקרים קיצוניים ביותר.
תודה דר' בוריס האמיץ

אנונימי/ת
28.02.2023, 23:30

מעניין האם שפטו פעם אחת שופט על רשלנות?

אנונימי/ת
28.02.2023, 08:07

ישר כח גדול לאיש אמת עם ראיה בהירה. תשימו לב שאין תגובות ענייניות של מתנגדי המאמר

אנונימי/ת
28.02.2023, 16:06

עוד בוט

אנונימי/ת
28.02.2023, 11:00

ד"ר ראוכברגר ,אתה אכן מתאר מצב לא רצוי בו מערכת הבריאות מעומתת מול מערכת המשפט ,אבל זה קורה כל הזמן בכל מערכת הבריאות מזה שנים.יתר על כן-ה"משפטיזציה" עליה אתה מקונן היא לא הגורם אלא התוצאה של עודף "חקיקתיזציה" ו"ממשלתיזציה" שכן המצב לפי דבריך החל עם תקנות שהותקנו על ידי שרת הבריאות "עצות עם שר הבריאות, ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת" ושם מתחילה הבעייה שאתה מתאר.עורכי הדין הם "עורכי דין " ולא אוסיף ואילו השופטים לפי תיאורך לא ממש יודעים "איך לאכול" את המצב שהוטל לחיקם.

28.02.2023, 12:43

איך יתכן שכל התגובות הן בעד הכותב ורק אני שמוכנה להזדהות, ולהודות שליוויתי את אמי במערכת הבריאות הפסיכיאטרית במשך שנים רבות, חושבת שהיה ויש מקום למחוקק לנעוץ את שיניו גם במערכת הבריאות. קשירת חולים ואשפוזים כפויים היו מאד נוחים לרופאים המטפלים. הפתרון צריך להיות בהוספת כוח אדם ותשתיות ולא בהחלפת מערכת המשפט בישראל. אני ממליצה מאד על ספרו של דר' אבי רובינשטיין, רופא ועורך דין, שהוציא לאחרונה את הספר "הניתוח הצליח החולה מת" שם מתוארים 18 סיפורים של מערכת הבריאות, שמערכת המשפט הגיעה אליהם מאוחר מדי. הפתרון למערכת הבריאות שלנו הוא לא בהחלפת מערכת המשפט, רבותי, הוא בהוספת כח אדם, אמצעים ותשתיות, בשינוי סדרי עדיפויות וניהול. לדעתי כל התגובות שלמעלה הן תגובות של בוט שמתוכנת לתמוך במהלכים המסוכנים שקורים לנו היום, והן ממש אינן ענייניות למערכת הבריאות.

אנונימי/ת
28.02.2023, 23:32

תפסיקו להפוך רופאים לפושעים בגלל ריח הכסף.

28.02.2023, 12:45

סימה לבני12:43
איך יתכן שכל התגובות הן בעד הכותב ורק אני שמוכנה להזדהות, ולהודות שליוויתי את אמי במערכת הבריאות הפסיכיאטרית במשך שנים רבות, חושבת שהיה ויש מקום למחוקק לנעוץ את שיניו גם במערכת הבריאות. קשירת חולים ואשפוזים כפויים היו מאד נוחים לרופאים המטפלים. הפתרון צריך להיות בהוספת כוח אדם ותשתיות ולא בהחלפת מערכת המשפט בישראל. אני ממליצה מאד על ספרו של דר' אבי רובינשטיין, רופא ועורך דין, שהוציא לאחרונה את הספר "הניתוח הצליח החולה מת" שם מתוארים 18 סיפורים של מערכת הבריאות, שמערכת המשפט הגיעה אליהם מאוחר מדי. הפתרון למערכת הבריאות שלנו הוא לא בהחלפת מערכת המשפט, רבותי, הוא בהוספת כח אדם, אמצעים ותשתיות, בשינוי סדרי עדיפויות וניהול. לדעתי כל התגובות שלמעלה הן תגובות של בוט שמתוכנת לתמוך במהלכים המסוכנים שקורים לנו היום, והן ממש אינן ענייניות למערכת הבריאות.

28.02.2023, 15:08

המחאה היא לא בעד אקטיביזם שיפוטי. היא נגד הפיכת בית המשפט לסניף המשפטי של הקואליציה. בחירת השופטים ע"י פוליטיקאים מהקואליציה בלבד לא תפתור את הבעיה שהעלית. גם לא פסקת ההתגברות וביטול עילת הסבירות.

אנונימי/ת
28.02.2023, 16:34

מכאן שאמנם הכתירו את המאמר כ"חכם", אבל אין בינו לבין המהפכה המשפטית לא כלום. ( חכם? או מגמתי?)
- וגם לגבי חלק מהעובדות ניתן להתווכח

אנונימי/ת
28.02.2023, 23:39

ראה תחילה מה קורה במדינות מתקדמות אחרות והתנהגות שופטים שם.
צריך להחזיר מערכת המשפט לגודל טבעי כמו כל מקצוע אחר. המחאה מתוזמנת ומתוכננת ע"י אינטרסנטים שיושבים בצל. אל תחזור על מנטרה שמפורסמת בתיקשורת שהיא צעד של העניין.