תלונה של כאבים בחזה היא אחת הסיבות השכיחות ביותר בפנייה לבירור רפואי במיון. "חלק מהכאבים נובעים מסיבות הקשורות בלב ואחד המצבים המוכרים הוא תעוקת חזה. במקרים אלה מופיע כאב בחזה בעת מאמץ גופני או קוצר נשימה וחוסר יכולת להשלים את הפעילות הגופנית", מסביר ד"ר רמי בראשי, רופא בכיר ביחידת הצנתורים במערך הלב במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. "במקרים אלה חשוב מאוד לערוך בירור ולבחון האם קיימת הפרעה בזרימת כלי הדם הכליליים (הראשיים) והקטנים שבלב ולתת אבחון מדויק ככל האפשר".
עוד בעניין דומה
לדברי ד"ר בראשי, עד לאחרונה הופנו המטופלים לצנתור אבחוני שיכול היה להציג רק את העורקים הכליליים, וכ-30% מהם המשיכו לסבול מבעיה בכלי הדם הקטנים ונותרו ללא אבחון וכתוצאה מכך גם ללא טיפול מתאים.
"מדובר לא פעם במטופלים שעד כה עברו הרבה רופאים, אנשי מקצוע ובדיקות הדמיה במטרה לתת שם לכאב המלווה אותם ומשפיע מאוד על איכות חייהם", מוסיף ד"ר בראשי. "מערך הלב במרכז רפואי מאיר הינו בין המרכזים הבודדים בארץ המבצעים שיטה צנתורית חדשה המצליחה להציג את הסתעפויות כלי הדם הקטנים שלא נראים בצנתור רגיל ובכך לתת מענה מיטבי לאותם חולים".
הגורם העיקרי להפרעה בזרימה בעורקים הכליליים הינו טרשת עורקים (Atherosclerosis) - תופעה בה מצטברים כולסטרול וסידן יחד עם תהליך דלקתי בדופן העורק וגורמים לחסימה או היצרות שלו. גורם נוסף להפרעה בזרימה הוא בעיה בתפקוד כלי הדם הכליליים בוויסות היכולת שלהם להתרחב ולהתכווץ בהתאם לצורכי אספקת החמצן של שריר הלב במאמץ ובמנוחה. גורם זה יכול לפגוע הן בכלי הדם הגדולים והן הקטנים.
במקרה של הכלים הקטנים הפרעה בתפקודם עלולה להיגרם משלוש סיבות עיקריות: 1. בעיה בהרחבה הנובעת מליקוי בדופן כלי הדם 2. בעיה בהרחבה הנובעת מפגמים מבניים ברקמה החיצונית לכלי הדם ו-3. בעיה בתגובת הכיווץ הנובעת גם היא מליקוי בדופן.
הצנתור האבחוני - באמצעות תיל עם יכולת מדידת לחצים וזרימה
"צנתור אבחוני הינו האמצעי היעיל ביותר כיום לאבחון טרשת בעורקים הכליליים. במהלכו מזריקים חומר ניגוד דרך צינורית קטנה אל פתח העורקים הכליליים אשר צובע ומדגים באופן ברור את כלי הדם ומאפשר לאבחן ולטפל בהיצרויות בהם, אולם אינו מאפשר לראות את כלי הדם הקטנים של הלב או לאבחן בעיות בתפקודם", מסביר ד"ר בראשי.
"בכ-50% מהצנתורים שמתבצעים לבירור תעוקת חזה, לא נמצאת חסימה או היצרות משמעותית בכלי הדם הגדולים. עם זאת בכ-30% מהם קיימת בעיה בתפקוד כלי הדם הקטנים. לאחר שלא נמצאה חסימה או היצרות בכלי הדם הגדולים המסבירה את התעוקה, ניתן להמשיך ולבדוק בעזרת מכשור מתקדם ושיטות מדידה ייחודיות המתבצעות אצלנו במערך הלב ב'מאיר', האם קיימת בעיה הנובעת מתפקוד כלי הדם הקטנים.
"הבדיקה מבוצעת באמצעות תיל עם יכולת מדידת לחצים וזרימה. תחילה מבוצעות מדידות במנוחה ולאחר מכן ניתנת תרופה המדמה מאמץ המרחיבה את כלי הדם. מהנתונים המתקבלים במדידות אלו ניתן להסיק האם קיימת הפרעה בתפקוד כלי הדם הקטנים ואף לאבחו מאיזה סוג. בהתאם לכך אנו יכולים לכוון טיפול תרופתי מיטבי מתאים. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות כבר מדווחים על שיפור משמעותי בסימפטומים למטופלים שאובחנו בעזרת שיטה זו וקיבלו טיפול מתאים", מדגיש ד"ר בראשי.