מחקרים

האם ניתן למנוע דימום ביילוד/עובר בשל תרומבוציטופניה חיסונית?

נמצא כי מתן נוגדנים חד או רב-שבטיים כנגד אנטיגן HPA-1a המבוטא על גבי טסיות במודל של עכבר בהריון יכול לשפר את רמות הטסיות איתם נולדים הגורים ולמנוע אירועי דמם משמעותיים

15.02.2023, 16:52
בדיקת דם ליילודים (צילום: אילוסטרציה)

תרומבוציטופניה מתווכת מערכת החיסון בעוברים/יילודים (Fetal/Neonatal Alloimmune Thrombocytopenia - FNAIT) הינה מחלת דמם מסכנת חיים בה נוגדנים מדם האם תוקפים אנטיגנים עצמיים ממקור אבהי (Human Platelet Alloantigens - HPA) המבוטאים על גבי טסיות של עוברים ויילודים. נכון לעת ביצוע מחקר זה, אין טיפול מאושר למניעת FNAIT.

במחקר זה החוקרים דיווחו על היכולת של שני טיפולים מסויימים ל-HPA-1a, האחד נוגדנים רב-שבטיים והשני נוגדנים חד-שבטיים, למניעת ריגוש מערכת החיסון במודלים טרום-קליניים של עכברים עם FNAIT. תוצאות המחקר הדגימו כי שתי תרכובות הנוגדנים השפיעו על הסילוק המהיר והמלא של טסיות המבטאות HPA-1a בדם ובכך מנעו הופעה של נוגדנים המכוונים כנגד HPA-1a. עכברים ממין נקבה עם פנוטיפ HPA-1a- שטופלו מניעתית על נוגדנים כנגד HPA-1a לפני החשיפה לטסיות המבטאות HPA-1a ילדו גורים עם טסיות מסוג HPA-1a+/- עם מספר טסיות תקין וללא אירועי דמם.

מתוך תוצאות המחקר החוקרים הסיקו את היעילות ואת רמת החשיפה לטיפול מניעתי עם נוגדנים מסויימים ל-HPA-1a לצורך מניעה של FNAIT בבני אדם.

מקור:

Huiying Zhi, Douglas Sheridan, Debra K. Newman, Peter J. Newman; Prophylactic administration of HPA-1a–specific antibodies prevents fetal/neonatal alloimmune thrombocytopenia in mice. Blood 2022; 140 (20): 2146–2153. doi: https://doi.org/10.1182/blood.2022015666

נושאים קשורים:  מחקרים,  טיפול עם נוגדנים,  תרומבוציטופניה בילדים,  פנוטיפ,  אנטיגן
תגובות