ועדת הבריאות, בראשות היו"ר החדש שלה, ח"כ אוריאל בוסו, דנה אתמול (ב') בבקשה להאריך את תוקפו של חוק הסמכויות המיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש ("חוק הקורונה הגדול") בשנה נוספת. החוק מסמיך את הממשלה לקבוע בתקנות הגבלות שונות לשם מניעת התפשטות הנגיף. סמכות זו מותנית בהכרזת הממשלה על מצב בריאותי מיוחד או מצב חירום בשל נגיף הקורונה.
עוד בעניין דומה
ח"כ בוסו הכריז בדיון כי בימים הקרובים יוצג בוועדה נוסח חדש להצעת החוק, שיצמצם משמעותית את הסמכויות שמקנה החוק להטלת מגבלות על הציבור. לדבריו, "צריך לזכור שלא מדובר בחוק שמופעל ובאותו רגע מופעלות גזירות. החוק נותן לממשלה את הסמכויות לבצע צעדים על פי צורך. הוא לא הופעל בחודשים האחרונים ולמרות זאת, הגענו להסכמות שהסמכויות שהוא נותן יצומצמו באופן משמעותי בתחומים שונים בהם חינוך, התקהלויות, עסקים ועוד".
ד"ר שרון אלרעי פרייס, הממונה על בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה בדיון כי "מדובר בחוק מסגרת, אשר בפועל לא הופעל מאז חודש יוני. בגל האחרון שהיה בסין וגם בעקבות התחלואה שהיתה בעלייה מסוימת כאן, עקבנו אחרי העולם והסתכלנו על הנתונים בישראל, ראינו שמה שיש כאן זנים של אומיקרון שמהם אנחנו לא מודאגים ולא השתמשנו בחוק ובסמכויות שהוא נותן. לכן, אמירות לפיהן אנחנו מנסים לשמר את החוק כאמצעי שליטה הוכחו כלא נכונות. מבחינתנו כיום חשוב רק שתהיה האפשרות. לא השתמשנו בחוק רק מפני שהוא קיים".
עו"ד מיכל גודלברג מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות ביקשה מהוועדה להאריך בשנה את תוקפו של החוק שיאפשר "את ההכרזות על המצב המיוחד הבריאותי או מצב החירום ואת הטלת חובת הבדיקה לחוזרים מחו"ל, חקירה אפידמיולוגית לחוזרים במטוס או כלי שיט ובידוד בפיקוח טכנולוגי, בבית ולא במלונית". הודגש כי פקודת בריאות העם עדיין מאפשרת את חובת הבידוד, חובת עטיית מסיכה וסמכויות נוספות.
פרופ' חגי לוין, יו"ר ארגון רופאי בריאות הציבור, הגיב לדברים: "אנחנו שמחים שהביקורת נפלה על אוזניים קשובות ושמשרד הבריאות נאות לצמצם את החוק. נכון שהנגיף יכול להשתנות ויש חוסר יציבות, אבל אנחנו לא באותו מקום שבו היינו ב-2020, לכן אין מקום להאריך את הוראת השעה בשנה. יש לקדם חקיקה של חוק פנדמיות חדש שייתן מענה לכל מקרה של מגיפה. אין שום סיבה שזה ייקח יותר מחודשיים".