יחס נמוך של חומצה איקוסאפנטאנואית (EPA)/ חומצה ארכידונית (AA) נקשר עם סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולריים בחולים עם מחלת עורקים כליליים (CAD). במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Journal of Clinical Lipidology', מטרת החוקרים הייתה לבדוק את ההשפעה של יחס ה-EPA/AA על המאפיינים של פלאקים non-culprit בעורקים הכליליים בחולים עם CAD המטופלים עם סטטינים.
עוד בעניין דומה
לצורך המחקר נאספו בסך הכל 370 חולים עוקבים עם מחלה כלילית יציבה המטופלים עם סטטינים. משתתפי המחקר עברו התערבות כלילית מלעורית לנגע ה-culprit וטומוגרפיה אופטית קוהרנטית (OCT) של הרובד ה-non-culprit בכלי ה-culprit. מאפייני הרבדים ה-non-culprit אשר הוערכו באמצעות OCT הושוו בין הקבוצה עם ה-EPA/AA הנמוך יותר (EPA/AA <0.4, n=255) לבין הקבוצה עם ה-EPA/AA הגבוה יותר (EPA/AA ≥0.4, n=115).
מתוצאות המחקר עולה כי בקבוצה עם יחס ה-EPA/AA הנמוך יותר, שכיחות הרבדים העשירים בשומנים (58.8 לעומת 41.7%, p = 0.003) ושל רבדים עם מקרופאגים (56.5 לעומת 31.3%, p <0.001) הייתה גבוהה יותר באופן מובהק לעומת הקבוצה עם יחס ה-EPA/AA הגבוה יותר. קשר זה נצפה גם במקרים בהם רמת ה-LDL-C הייתה <100 מיליגרם/דציליטר. כמו כן, השכיחות של thin-cap fibroatheroma הייתה גבוהה יותר באופן מובהק בחולים עם יחס EPA/AA נמוך יותר ו-LDL-C גבוה יותר (≥100 מיליגרם/דציליטר) בהשוואה לאלו עם יחס EPA/AA גבוה יותר ו-LDL-C נמוך יותר (<100 מיליגרם/דציליטר) (יחס הסיכויים: 2.750, רווח בר-סמך של 95%: 1.182-6.988, p = 0.024). EPA/AA <0.4 נקשר באופן בלתי תלוי עם שכיחות גבוהה יותר של רובד עשיר בשומנים, רובד עם מקרופאגים, וגבישי כולסטרול.
לסיכום, יחס EPA/AA נמוך יותר נקשר עם שכיחות גבוהה יותר של מאפיינים פגיעים ברבדים non-culprit. החוקרים מציינים כי ממצאיהם מצביעים על החשיבות של יחס ה-EPA/AA בכל הנוגע למניעה שניונית של CAD.
מקור: