חדשות

משרד הבריאות שינה את החלטתו: בוטל האיסור על ניתוח קיסרי צרפתי

ההחלטה הקודמת בוטלה בכפוף לחתימת יולדות על טופס הסכמה מדעת | בדיון הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת נחשף: ייתכן שבוצעו ניתוחים הנחזים לצרפתיים אך בפועל לא היו כאלה ובהם נגרמו סיבוכים

ניתוח קיסרי (אילוסטרציה)
ניתוח קיסרי (אילוסטרציה)

אחרי החלטת משרד הבריאות לעצור את הניתוח הקיסרי צרפתי, קיימה אתמול הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת דיון מיוחד בנושא ולאחריו קבעה נציגת משרד הבריאות: "ההחלטה הקודמת מבוטלת בכפוף לחתימת יולדות על טופס הסכמה מדעת". כך דיווח אדיר ינקו ב-ynet.

כפי שדווח בשבוע שעבר, משרד הבריאות הורה לכל מנהלי בתי החולים בישראל להפסיק לבצע ניתוח קיסרי צרפתי, בשל החשש משיעור סיבוכים גבוה בהשוואה לניתוח קיסרי רגיל. אולם, בדיון נחשף כי ייתכן שבתי חולים ביצעו ניתוחים הנחזים לצרפתיים אך בפועל לא היו כאלה ובהם ככל הנראה היו פגיעות.

בפתח הדיון אמרה יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה כי ישנן מאות נשים שנמצאות במצוקה אדירה אל מול החלטת משרד הבריאות. "כאישה וכיו"ר הוועדה וכמי שמאמינה בבחירתן של נשים על גופן אני חושבת שזאת אי נוחות מאוד גדולה".

פרופ' אליעזר שלו, יו"ר המועצה הלאומית לרפואת נשים, אמר: "הניתוח הזה לא חדש והוא מבוצע יותר מ-15 שנה ולכן איש לא פצה פה. האיגוד הגינקולוגי קיבל מידע שיש סיבוכים ולכן נעשתה עצירה של יומיים ואז התברר שיש אולי סיכון ליילוד. זכות היולדת לבחור את צורת הלידה ואין שום חולק על זה. אין שום כוונה להעניש נשים אבל אי אפשר להתעלם מהמידע וצריך שנשים ידעו שיש נושאים לא ברורים שמצריכים בדיקה".

ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, הציגה את הסיבוכים העלולים להיגרם מהניתוח: "משרד הבריאות קיבל לידיו שני אירועים משמעותיים שבהם היתה פגיעה בילדים. שיעור הסיבוכים בניתוח זה גבוה. יש סיבוכים שמהם סובלים ילודים כשהם מוצאים מחלל הבטן. יש חשד על פי מחקר בבית החולים בני ציון שהם סובלים בחמצת בדם שנלקח מהם שהתינוק בזמן הניתוח סובל מחוסר חמצן. יש אירועים של פגיעה בפנים ויש רופאים שטוענים שזה יכול לפגוע בעור וליצור פגיעה עצבית עם נזק מתמשך. בנשים יש סיכון בפגיעה בשלפוחית השתן ויש חשש לפגיעה וצלקת רחבה יותר של דופן הרחם וזאת עלולה לגרום לנזק מתמשך בשנים הבאות".

ד"ר ישראל הנדלר, מבכירי המנתחים בשיטה זו, אמר בתגובה: "היו 1,400 ניתוחים צרפתיים – השיטה שבוצעה בבית החולים בני ציון זה לא הניתוח הקיסרי הצרפתי וזה גרם לקרעים ברחם. אין שום דבר עדכני בתוצאות מחקר בית החולים בני ציון. הניתוח מוכר מעט בעולם. ההתנגדות בצרפת לניתוח נובעת מהטענה שהוא מעלה את כמות הניתוחים הקיסריים. אני אחראי על הכשרת הניתוח הזה בעולם.

"העניין שהניתוח דורש מיומנות והכשרה ואז אם עושים משהו ליד, מתחילות הבעיות. בבני ציון עשו ניתוח אחר ומשם הבעיות. שיעור הסיבוכים שלנו הוא נמוך משני אחוזים. אני מנסה להכניס זאת לבתי החולים הציבוריים וניסיתי לשכנע אנשים ללמוד אותו".

יו"ר הוועדה תהתה: "יכול להיות מצב שהיו מקומות שביצעו ניתוחים שקראו לזה ניתוח צרפתי וזה לא ניתוח צרפתי ושאלה את נציגת משרד הבריאות – "מדוע התקבלה החלטה בהולה עכשיו על נתונים מ-2108?". ד"ר מזרחי השיבה: "הנתונים שהועברו אלי ביום חמישי תרמו להחלטה לאפשר את הניתוחים. שאלתם מדוע שיניתי את החלטתי, משום שקיבלתי את הנתונים מבית החולים בנצרת. נקיים ועדת שתבדוק את כל המקרים בבתי החולים ונביא מידע רחב ונקבל מסקנה מגובשת. ברור לנו שלא ניתן לחכות ל-23 בפברואר וכרגע המתווה שעובד בנצרת יהיה לחתום על טופס החתמה מדעת".

היו"ר תמנו שטה סיכמה את הדיון ופנתה למשרד הבריאות ולד"ר מזרחי כדי להסדיר את הניתוח הקיסרי הצרפתי. היו"ר קבעה כי צריך לכלול הכשרת רופאים בכל הסדר עתידי לצד פיקוח אחרי תוצאות הניתוחים ולמידת הניתוחים שכבר היו עם בחינה לסבסוד הניתוח. ד"ר מזרחי אישרה ליו"ר הוועדה כי הניתוחים הצרפתיים חוזרים בכפוף לחתימת יולדות על טופס הסכמה מדעת שיעביר משרד הבריאות. 

נושאים קשורים:  ניתוח קיסרי צרפתי,  פרופ' אליעזר שלו,  ד"ר הגר מזרחי,  ד"ר ישראל הנדלר,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
19.01.2023, 20:04

ניתוח קיסרי שאך ורק רופא אחד יודע לבצע, שבמקרה הוא מנתח את הפלא הקיסרי הקסום הזה רק באופן פרטי? שאסף נתונים של מעל 1000 מנותחות שלו, שהוא האדם שכתב את הדוח והפולואפ שלהן, בפחות משבוע ימים לבקשת משרד הבריאות? ועם האיסוף המהיר של הנתונים שהוא בלבד סיכם, לכאורה סתר מחקר רנדומלי פרוספקטיבי שבוצע בבית חולים ציבורי? רק לי זה מריח מאוד מאוד מאוד מושחת? לעינב בובליל פתרונים.

10.10.2024, 22:17

לא יודע מי אתה וכמה דבריך נסמכים על עובדות אבל תגובתך מגעילה ולא קולגיאלית.
כך דרכם של הרבה רופאים מגעילים בעת הזאת, לא כל שכן כשניתן לעשות זאת בעילום שם.

אנונימי/ת
31.01.2023, 10:06

ההחלטה של הועדה