חדשות

עלייה ניכרת בגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם בעשור האחרון בישראל

כ-300 אלף נשים מתות מדי שנה בעולם מסרטן צוואר הרחם, אך שני שלישים מהנשים ברחבי העולם לא עברו מעולם בדיקה לגילוי מוקדם של המחלה | בישראל נפטרו אשתקד כ-100 נשים מסרטן צוואר הרחם

חיסון HPV (צילום: שאטרסטוק)

בעשור האחרון עלה מספר הנשים שאובחנו עם נגע טרום סרטני בצוואר הרחם בישראל בכ-30%, בעיקר בעקבות האבחון המוקדם. מדי שנה מתגלות בישראל כ-1,200 נשים עם מצב טרום סרטני של צוואר הרחם. לרגל שבוע המודעות לקידום המאבק בסרטן צוואר הרחם, פרסמה האגודה למלחמה בסרטן עובדות מעודכנות ומחקרים מדעיים.

כבר בנובמבר 2020 הכריז ארגון הבריאות העולמי על קמפיין עולמי למיגור סרטן צוואר הרחם. מטרות הקמפיין כוללות חיסון של לפחות 90% מבנות ה-15 נגד נגיף הפפילומה האנושי, בדיקת סקר איכותית שתסקור 70% מהנשים בגיל 35 ושוב בגיל 45 וטיפול בלפחות 90% מהנגעים הטרום-סרטניים והסרטניים שזוהו.

מחקר שפורסם בכתב העת Global Health Lancet בחן את שיעורי ביצוע בדיקות הסקר לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם ב-202 מדינות וטריטוריות החברות בארגון הבריאות, על פי רמת הכנסה. על פי הממצאים, בממוצע, שתיים מתוך שלוש נשים בגיל 49-30 לא עברו מעולם בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם.

בעוד שבמדינות בעלות הכנסה גבוהה 84% מהנשים בגילים אלה עברו בדיקת סקר לסרטן צוואר הרחם לפחות פעם אחת בחיים, במדינות בעלות הכנסה נמוכה שיעור זה עמד על 11% בלבד. ב-88% מהמדינות בעלות הכנסה גבוהה לנפש היו המלצות רשמיות לבדיקה, לעומת 60% מהמדינות המוגדרות כבעלות הכנסה בינונית עד נמוכה שבהן המליצו הרשויות על הבדיקה. ב-63 מהמדינות, בעיקר באלו שבהן ההכנסה בינונית עד נמוכה, כלל לא היו המלצות רשמיות לביצוע בדיקה לגילוי מוקדם.

על פי המחקר, בישראל, המדורגת ברשימת המדינות עם הכנסה גבוהה, נבדקו בחמש השנים שקדמו למחקר 61% מהנשים. לאור העובדה ששני שלישים מהנשים ברחבי העולם לא עברו מעולם בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, מסכמים החוקרים כי יש צורך דחוף להנגיש את הבדיקות והטיפולים, בייחוד במדינות בעלות הכנסה נמוכה בהן נטל המחלה גבוה יותר.

על פי נתוני ארגון הסרטן הבינלאומי, מדי שנה מתגלים כ-600,000 מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם וכ-300,000 נשים מתות מהמחלה. בארגון מעריכים כי במידה שלא יינקטו פעולות, מקרי המוות מסרטן צוואר הרחם יעלו ב-50% נוספים עד שנת 2030 בעיקר במדינות בעלות הכנסה נמוכה. באשר למדינות עם הכנסה גבוהה, כמו ישראל בהן לנערות יש הזדמנות להתחסן נגד הנגיף ונשים עוברות בדיקה קבועה ומטופלות מוקדם בכל נגע טרום סרטני, ניתן למנוע עד 80% ממקרי סרטן צוואר הרחם, כך מדגישים בארגון.

סרטן צוואר ברחם בישראל

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2022 אובחנו כ-300 נשים עם סרטן צוואר הרחם. על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2018 אובחנו בישראל 251 נשים ולפני כעשור בשנת 2012 אובחנו כ-231 נשים עם המחלה.

בקרב נשים יהודית שיעורי התמותה מסרטן צוואר הרחם היו יציבים בעשור האחרון. בשנת 2022 נפטרו כ-100 נשים מסרטן צוואר הרחם. על פי נתוני משרד הבריאות בשנת 2018 נפטרו 96 נשים ולפני כעשור, בשנת 2012, נפטרו כ–76 נשים מהמחלה.

פרופ' טליה לוי, מנהלת היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי וולפסון, חברת ועדת העדכון לנושא גינקואונקולוגיה באגודה למלחמה בסרטן: "הגורם העיקרי להתפתחות סרטן צוואר הרחם הינו וירוס הפפילומה. בדיקות לנוכחות וירוס הפפילומה ופאפ מצוואר הרחם הן בדיקות חיוניות שנועדו למנוע התפתחות סרטן צוואר הרחם באמצעות זיהוי שינויים מוקדמים, שעלולים להפוך לגידול סרטני אם לא יטופלו בזמן.

"אני מזכירה לנשים מגיל 25 עד 65 לבצע כשגרה את בדיקת משטח צוואר הרחם מדי שלוש שנים. במקביל אני קוראת להורים לנצל את החיסון נגד נגיף הפפילומה הניתן לבנות ובנים ללא תשלום בבתי הספר. מדובר בחיסון בטוח, יעיל ומתקדם שחבל לא להפיק ממנו את המיטב. בנוסף, גם לנשים ולגברים בגילאי 26–45 מומלץ לקבל את החיסון בביטוחים המשלימים של קופת החולים בהשתתפות עצמית".

משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הדגיש כי "בכל חודש נפטרות בישראל כשמונה נשים מסרטן צוואר הרחם. אנחנו יודעים שהתחסנות וגילוי מוקדם מפחיתים באופן דרמטי את הסיכון לחלות. מדובר בסוג של סרטן שניתן לשאוף למיגור שלו בישראל".

עישון מגביר דרמטית את הסיכון לסרטן צוואר הרחם

יודגש כי הגורמים העיקריים המגבירים באופן דרמטי את הסיכון לסרטן צוואר הרחם הם נגיף הפפילומה האנושי ועישון. כ-40 זנים האופייניים לנגיף נמצאים באיברי המין ועוברים במגע ישיר, לרוב בקיום יחסי מין. חלקם בעלי סיכון נמוך, אשר גורמים רק ליבלות, ואילו זנים אחרים נחשבים לבעלי סיכון גבוה וקשורים להתפתחות שינויים טרום ממאירים וסרטן בצוואר הרחם.

באשר לעישון, סקר בריאות לאומי ונרחב שנערך בסין מצא כי עישון אקטיבי מגביר  ב-49% את הסיכון וכי חשיפה לעישון אקטיבי ופסיבי לאורך 15 שנים או יותר גרמה לעלייה של 95% בסיכון לתמותה מסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים שלא נחשפו לעישון.

נושאים קשורים:  סרטן צוואר הרחם,  חיסון פפילומה,  האגודה למלחמה בסרטן,  חדשות,  עישון
תגובות
17.01.2023, 03:35

שלום חבל מאוד שבדר"כ טוחנים אוויר
כאמור ילדות בבית הספר מקבלות חיסון חינם .
אולי במקרה יבדקו איזה אחוז מקבלות או לא. יחסית קל זה ואפשרי .
כמו כן יפסיקו להיות P C.
צריכים לבדוק מה קורה בילדות הלא דתיות בילדות הדתיות ומה קורה במגזר הערבי כדי לדעת באיזה אוכלוסייה מקבלים ובאיזה אחוזים וזאת כדי לרכז מאמצים ולהפחיד את האימהות במגזר זה.
איי טעם רק להפחיד את כולם. עשן סיגריות ? ומה עם עשם מכוניות , וההרעלה במפרץ חיפה . המאמר הזה לגבי הארץ לא נותן כלום .

אנונימי/ת
18.01.2023, 02:16

כנס לאתר משרד הבריאות לרישום הלאומי למחלות הסרטן. עשו עבודה מקיפה וכוללת. נשים יהודיות חולות במחלה יותר מנשים ערביות. יחד עם זאת החלה עלייה במחלה בקרב נשים ערביות ביחס לשנים קודמות.