מחקרים COVID-19

מי נמצא בסיכון למחלת קורונה קשה על אף חיסון בבוסטר?

Lancet: מחקר בריטי שניתח נתונים מ-30 מיליון מתחסנים מפרט מה הם גורמי הסיכון לאשפוזים ולתמותה בעקבות covid-19 במטופלים שקיבלו את סדרת חיסוני mRNA הראשונה וגם מנת דחף אחת לפחות

חיסון לקורונה. צילום: שאטרסטוק

תוצאות מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב-Lancet מגלות כי קיימות קבוצות חולים שנותרות בסיכון גבוה לפתח מחלת קורונה קשה למרות שקיבלו סדרת חיסונים מלאה ומנת בוסטר של חיסון mRNA (של החברות מודרנה או פייזר). החוקרים ממליצים לפיכך לתעדף מתן מנות בוסטר נוספות לקבוצות אלו כולל בוסטרים מעודכנים וטיפולים תרופתיים כנגד מחלת covid-19.

המחקר שנערך בבריטניה ניתח נתונים מ-30 מיליון מתחסנים. על פי מדיניות הבריאות הבריטית מומלץ לתת מנות דחף של החיסון לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה לתחלואה קשה כתוצאה ממחלת הקורונה. אולם, עד כה לא היה ברור אילו אוכלוסיות ירוויחו באופן המירבי ממנת הבוסטר.

החוקרים ביקשו לזהות גורמי סיכון הקשורים לתוצאות קשות – אשפוזים ותמותה - של מחלת הקוביד-19 במטופלים שקיבלו את סדרת החיסונים הראשונה ומנת דחף אחת לפחות. במחקר הוכללו אנשים אשר חוסנו עם חיסון BNT162b2 של חברת פייזר, חיסון mRNA-1273 של חברת מודרנה וחיסון ChAdOx1 של חברת אסטרהזניקה וקיבלו מנת בוסטר של החיסון של "מודרנה" או "פייזר".

בין 8 בדצמבר 2020 ל-28 בפברואר 2022, 16.2 מיליון איש קיבלו את סדרת החיסונים הראשונית ו-13.8 מיליון איש קיבלו מנת דחף. תוצאות המחקר הדגימו כי מבין מהמשתתפים שסיימו את סדרת החיסונים הראשונית, 0.4% חלו בקורונה שהובילה לאשפוז או לתמותה. באלה שקיבלו בוסטר, השיעור היה נמוך יותר ועמד על 0.2%.

הסיכון למחלה קשה פחת לאחר קבלת הבוסטר (מ-8.8 אירועים לכל 1,000 שנות אדם ל-7.6 אירועים לכל 1,000 שנות אדם) והיה נמוך יותר במחוסני בוסטר של חברת מודרנה (שלושה מקרים ל-1,000 שנות אדם). זאת, לעומת מקבלי הבוסטר של "פייזר" (תשעה מקרים ל- 1,000 שנות אדם).

במחקר נמצאו מספר גורמים הקשורים בסיכון מוגבר לפתח מחלה קשה: גיל מעל 80 לעומת 18-49 שנים (סיכון פי 3.6), חמש ומעלה מחלות רקע לעומת היעדר מחלות רקע (סיכון פי 9.51), גברים לעומת נשים (1.23), דיכוי חיסוני (סיכון פי 5.8), מחלת כליות כרונית מתקדמת (סיכון פי 3.71). הסיכון לפתח מחלה קשה בקבוצות חולים אלה נותר גבוה למרות קבלת מנת הדחף. מטופלים עם רקע קודם של הדבקה בקורונה היו בסיכון נמוך יותר לפתח מחלה קשה לעומת מי שלא נדבקו ב-covid-19.

החוקרים מסכמים כי יש קבוצות חולים בסיכון גבוה לפתח מחלת קורונה קשה על אף מנת הדחף ומומלץ לתעדף מתן מנות בוסטר נוספות לקבוצות אלו, כולל מתן בוסטרים מעודכנים.

נושאים קשורים:  מנת דחף,  בוסטר,  חיסונים,  בריטניה,  19-COVID,  קורונה,  פייזר,  מודרנה,  חדשות
תגובות
30.12.2022, 10:59

בדיווח אחר במהדורה זאת: "האם יש הבדל בין יעילותם של חיסונים כנגד פניאומוקוקים במבוגרים מעל גיל 60, בנפרד או במשולב?" לא היה ניתן להגיב - כי מדובר בדיווח מטעם - בחסות חברת פייזר. כאן בנושא לא פחות חשוב יש מקום להגיב - כי מסתבר שהבוסטר של חברת מודרנה עדיף משמעותית על פני זה של פייזר. כדי כך שלמעשה אולי מי שקיבל בוסטר מודרנה כבר מגיע לסיכון שאינו מצדיק עוד בוסטר [מספר 4]. מעניין שבדיווח זה חברת פייזר לא תמכה :)
שאלה נוספת - למה במשך שנה וחצי חיסנו רק עם פייזר?