חדשות

מה עדיף: השתלת תאי אב מתורם בחצי-התאמה או מדם טבורי?

פרופ' ארנון נגלר, נשיא המרכז ההמטואונקולוגי ב"שיבא", עמד על הסוגיה והרצה בנושא עירוי תאי גזע בכנס המוביל בעולם בחקר ההמטולוגיה

פרופ' ארנון נגלר, נשיא המרכז ההמטואונקולוגי ב"שיבא". צילום: דוברות המרכז הרפואי

מה עדיף: השתלה מתורם בחצי-התאמה (Haplo) או מדם טבורי? נושא זה עמד במרכז הרצאה שנשא פרופ' ארנון נגלר, נשיא המרכז ההמטואונקולוגי במרכז הרפואי שיבא, בכנס החשוב והגדול בעולם בתחום ההמטולוגיה.

הכנס, ה-64 במספר התקיים בדצמבר 2022 בניו אורלינס מטעם ארגון ASH - American Society of Hematology, בהשתתפות כ-23 אלף רופאים וחוקרים בתחום ההמטולוגיה.

פרופ' נגלר, מהרופאים והחוקרים הישראלים הבודדים שהוזמנו להרצות בכנסי ASH במהלך השנים, נשא דברים במסגרת מושב שעסק בהשתלות מתורמים שאינם אחים. בדבריו השווה פרופ' נגלר בין שתי אפשרויות לקבלת עירוי תאי אב המטופויטיים.

Venclexta
AbbVie
RX
Partially covered by the Health basket
Venclexta

F.C. TABS.: Dosage should be ajust. individ. See lit. Tmt. of pts. with Chron. Lymphoc. Leukem./Small Lymphoc. Lymphoma with or without 17p deletion, who have received at least one prior ther. Acute Myeloid Leukem.: in comb. with a hypomethylating agent/comb. with low dose cytarabine is indicated for newly diagnosed pts. with AML who are ineligible for intensive chemother. C/I: Concom. use with strong CYP3A inhib. at init. and during ramp-up phase is contraind. in pts. with CLL/SLL due to the potent. for incr. risk of tumor lysis syndr. Concom. use with St. John’s wort.

פרופ' נגלר: "עירוי תאי אב המטופויטיים הוא טיפול שמציע ריפוי או הארכת תוחלת החיים בשורה של מחלות ממאירות המטולוגיות שאין להן ריפוי אחר, ובראש ובראשונה לוקמיה חריפה.

"עירוי זה יכול להגיע ממקור של דם טבורי, ממח העצם של תורם ומדמו של תורם. במקרה של עירוי ממח העצם או מהדם של התורם, התורם יכול להיות בהתאמה מלאה למטופל, כמו במקרה של אח או אחות ביולוגיים, או רק בחצי-התאמה, כמו במקרה של קרוב משפחה ביולוגי שאינו רק אח או אחות. כיוון שלכ-70% מהמטופלים אין תורם בהתאמה מלאה, עולה השאלה האם מומלץ לתת להם עירוי תאי אב המטופויטיים שמקורם בדם טבורי או מתורם בחצי-התאמה".

פרופ' נגלר בחן את שתי האפשרויות ושיתף את הקהל במסקנתו כי לשתי השיטות נימוקים רפואיים התומכים בהן, אך סיכויי הצלחת הטיפול תלויים בעיקר בניסיון של המרכז הרפואי המבצע את ההשתלה.

בנוסף להרצאה, התפרסם מאמרו השלם של פרופ' נגלר בנושא במגזין חדש, Hematology, שמוציא לאור ארגון ASH.

לקריאת מאמרו של פרופ' נגלר – ליחצו כאן

נושאים קשורים:  פרופ' ארנון נגלר,  המטולוגיה,  המטואונקולוגיה,  עירוי תאי גזע,  לוקמיה,  חדשות
תגובות