בש"ס מתכננים לנתק את משרד הבריאות במידה רבה משליטת האוצר, ולהגדיל משמעותית את כוחו של השר, על חשבון החלשה של שליטת האוצר במהלכים המרכזיים בתחום הבריאות. תקציב משרד הבריאות הוא השלישי בגודלו אחרי הביטחון והחינוך, יותר מ- 40 מיליארד שקל בשנה. כך מעריכה רוני לינדר ב"דה מרקר".
עוד בעניין דומה
"אדריכל המהלך, שייעץ לדרעי לדרוש את הגברת העצמאות, הוא משה בר סימן טוב, המועמד הבולט לתפקיד מנכ"ל המשרד", כותבת לינדר. בר סימן טוב כיהן הן בתור מנכ"ל משרד הבריאות והן בתפקיד סגן ראש אגף התקציבים באוצר ומכיר היטב את מגבלות הכוח של משרד הבריאות מול האוצר - ולהפך. אם אכן ישוב לכהונה שנייה במשרד, הוא ירצה לעשות זאת עם הרבה יותר כוח ועצמאות מהסיבוב הקודם.
כיום האוצר מעורב כשחקן שווה ערך, ולעתים אף מעבר לכך, בפרטי הפרטים של המהלכים שמתרחשים במערכת הבריאות. לפי הרפורמה המסתמנת, משרד האוצר יקצה את התקציב ומשרד הבריאות יחליט באופן בלעדי כיצד לחלק אותו, ללא מעורבות האוצר בהחלטות עצמן.
לא כולם במערכת הבריאות סבורים שמדובר בהכרח ברעיון שייטיב עם כלל השחקנים: באופן מסורתי, משרד הבריאות, שהוא הבעלים של בתי חולים, קשוב יותר לאינטרסים של מערכת האשפוז, ואילו האוצר נמצא בצד של קופות החולים. קשה להעריך כיצד ישפיע השינוי בשיווי המשקל הזה. באוצר, מטבע הדברים, לא יוותרו בקלות על השליטה בהתנהלות המשרד, מציינת לינדר. יועץ התקשורת ברק סרי שהתארח אתמול (ג') בתכניתו של רפי רשף בקשת 12, אמר כי דרישת ש"ס לעצמאות של משרד הבריאות יצרה משבר בינה לבין נתניהו, לאחר שהליכוד חזר בו מההתחייבות לעצמאות לאור התנגדותו של שר האוצר המיועד סמוטריץ' לשינוי. לאור זאת טרם נחתם ההסכם בין ש"ס לליכוד.