תרופה לדילול דם, הניתנת כטיפול מציל חיים לחולים רבים המתאוששים מקוביד חמור, לא עובדת ויכולה לגרום לדימום מסיבי. כך עולה ממחקר שנערך במסגרת פרויקט Heal-Covid במימון ממשלת בריטניה ומצוטט היום (ב') בגרדיאן הבריטי.
עוד בעניין דומה
בניסויים שנערכו במסגרת Heal-Covid, נמצא שהתרופה Apixaban עלולה לגרום לדימום מסוכן ואינה משפרת את הפרוגנוזה. נוגד הקרישה ניתן לחולים כאשר הם משתחררים מאשפוז בבית חולים לצורך טיפול בקוביד בינוני או חמור, והתרופה נמצאת בשימוש נרחב בבתי החולים הציבוריים בבריטניה.
במהלך הניסוי, שנוהל על ידי מומחים מאוניברסיטת אדנברוק ומאוניברסיטת קיימברידג', חלק מ-402 המשתתפים שקיבלו את מדללי הדם סבלו מדימומים חמורים שהובילו להפסקת השימוש בתרופה. צוות הניסוי גם מצא שבעוד 30.8% מחולי קוביד שקיבלו טיפול סטנדרטי חזרו לאשפוז בתוך שנה, רק חלק מעט קטן יותר מהמטופלים ב-Apixaban עשו זאת (29.1%) – כלומר, היא אינה יעילה.
ממצאי הניסויים הובילו את הרופאים לקרוא להפסקת הטיפול ב-Apixaban, כיוון שלא רק שהתרופה אינה מצילת חיים אלא שהיא עלולה לגרום להם לשוב ולהתאשפז ויכולות להיות לה תופעות לוואי חמורות.
פרופ' שרלוט סאמרס, רופאת טיפול נמרץ בבית החולים אדנברוק בקיימברידג' והחוקרת הראשית בניסוי, אמרה כי "הממצאים הראשוניים הללו מראים לנו שתרופה מדללת דם, שנחשבת בדרך כלל להתערבות מועילה בשלב שלאחר האשפוז, למעשה אינה יעילה בהצלת חיים ואינה מונעת מהחולים לחזור לאשפוז. זהו ממצא חשוב כי הוא ימנע נזק מיותר לחולים".
ד"ר מארק טושנר, חוקר בכיר בניסוי, אמר: "הניסוי הזה הוא העדות החזקה הראשונה לכך שמתן נוגדי קרישה במשך זמן ממושך לאחר קוביד-19 חמור מסכן את החולים ללא תועלת ברורה. התקווה שלנו היא שהתוצאות הללו ימנעו ממתן מרשם מיותר של התרופה לחולים עם Covid-19 ונוכל לשנות את הפרקטיקה הרפואית".