העניין בתזונה צמחית והשפעותיה הבריאותיות הפוטנציאליות גדל בעשור האחרון, וזאת במקביל לעלייה בשיח הנוגע למשבר האקלים ולטביעת רגל פחמנית. בסקירה שיטתית אשר ממצאיה פורסמו בכתב העת 'Obesity Reviews', מטרת החוקרים הייתה לבחון את ההשפעה של תזונה טבעוניות (למשך ≥12 שבועות) על גורמי סיכון קרדיומטבוליים בקרב אנשים עם משקל עודף או סוכרת סוג 2.
עוד בעניין דומה
במסגרת סקירתם, החוקרים זיהו 11 ניסויים שנערכו בנושא (הכוללים 796 משתתפים). בהשוואה להרגלי תזונה אשר שימשו כביקורת, תזונה טבעונית הובילה להפחתה במשקל הגוף (4.1- קילוגרמים, רווח בר-סמך של 95% 5.9- עד 2.4-, p < 0.001), באינדקס מסת הגוף (BMI) (1.38- קילוגרם/מטר רבוע, רווח בר-סמך של 95% 1.96- עד 0.80-, p < 0.001), בערך ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) (0.18%- נקודות, רווח בר-סמך של 95% 0.29- עד 0.07-, p = 0.002), בכולסטרול הכולל (0.30- מילימול/ליטר, רווח בר-סמך של 95% 0.52- עד 0.08-, p = 0.007), ובכולסטרול ליפופרוטאין בעל צפיפות נמוכה (0.24- מילימול/ליטר, רווח בר-סמך של 95% 0.40- עד 0.07-, p = 0.005).לא זוהתה השפעה של תזונה טבעונית על לחץ הדם, ערך הכולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה, או על טריגליצרידים.
לסיכום, הקפדה על תזונה טבעונית במשך 12 שבועות לפחות עשויה להיות יעילה אצל אנשים עם עודף משקל או סוכרת מסוג 2 כדי לגרום לירידה משמעותית במשקל הגוף ולשפר את הגלוקוז בדם. החוקרים מציינים כי הבדלים בהרכב המאקרו-נוטריינטים ובצריכת האנרגיה בתזונה הטבעונית לעומת דיאטות הביקורת עשויה לתרום חלק מהשפעה זו. לכן, יש צורך במחקרים נוספים הנוגעים לתזונה טבעונית ולבריאות קרדיומטבולית.
מקור: