מחקרים

לשתיית קפה ישנה השפעה מגינה מפני תחלואה קרדיווסקולרית

צריכת יומית של 2-3 כוסות קפה מסוגים שונים, כולל נטול קפאין, נקשרה עם שיעור נמוך יותר של תחלואה קרדיווסקולרית ותמותה. בנוסף נמצא כי סוגים מסוימים הפחיתו את הסיכון להפרעות קצב

אספרסו, קפה (צילום: אילוסטרציה)

מחקרים אפידמיולוגיים מדווחים על ההשפעות המיטיבות של הרגלי צריכת הקפה על הפרעות קצב, תחלואה קרדיווסקולרית (CVD) ותמותה. עם זאת, אין ידע רב בכל הנוגע להשפעה של תכשירי קפה שונים על תוצאים קרדיווסקולריים ועל שרידות. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'European Journal of Preventive Cardiology', מטרת החוקרים הייתה להעריך את הקשרים בין תתי הסוגים השונים של קפה על ההיארעות של תוצאים שונים, וזאת על ידי שימוש ב-Biobank של בריטניה.

תתי-הסוגים של קפה הוגדרו כנטול קפאין, קפה טחון, וקפה נמס (נס קפה). צריכת הקפה חולקה לפי מספר הכוסות ליום, שהוגדר כ-0, <1, 1, 2-3, 4-5 ו- >5 כוסות ליום. לאחר מכן נעשתה השוואה של התוצאות לעומת משתתפים שאינם שותים קפה. תחלואה קרדיווסקולרית (CVD) כללה מחלת לב כלילית, אי ספיקת לב ושבץ איסכמי. לצורך הערכת הקשר עם הפרעות קצב, CVD, ותמותה, החוקרים השתמש במודל רגרסיית קוקס עם יחס סיכונים. התוצאים נקבעו על סמך קידוד ה- ICD ורישומי פטירה.

לצורך המחקר נאספו 449,563 משתתפים בסך הכל (גיל חציוני 58 שנים, 55.3% נשים), אשר נערך אחריהם מעקב למשך 12.5 ± 0.7 שנים. מהתוצאות עולה כי צריכה של קפה טחון ונמס נקשרה עם הפחתה מובהקת בהיארעות של הפרעות קצב בקרב משתתפים שצרכו 1-5 כוסות ליום, אך קשר זה לא נמצא עבור קפה נטול קפאין. הסיכון הנמוך ביותר נמצא ל- 4-5 כוסות ליום של קפה טחון [יחס הסיכונים 0.83, רווח בר-סמך של 95%P <0.0001 ; 0.76-0.91 ], ו-2-3 כוסות ליום של קפה נמס (יחס הסיכונים 0.88; 0.85-0.92; P < 0.0001). צריכת קפה, מכלל תתי-הסוגים, נקשרה עם סיכון מופחת לאירועים CVD (הסיכון הנמוך ביותר נמצא ב- 2-3 כוסות ליום עבור נטול קפאין, P = 0.0093; טחון, P < 0.0001; וקפה נמס, P < 0.0001), לעומת הסיכון בקרב אלו שאינם שותים. כמו כן, שיעור התמותה מכל סיבה מופחת באופן מובהק עבור קפה מכל תתי-הסוגים, כאשר ההפחתה הגדולה ביותר בסיכון נצפתה בעקבות צריכה של 2-3 כוסות קפה ליום עבור נטול קפאין (יחס הסיכונים 0.86; רווח בר-סמך של 95%P <0.0001 ; 0.81-0.91 ); טחון (יחס הסיכונים 0.73; רווח בר-סמך של 95% 0.69-0.78; P <0.0001); וקפה נמס (יחס הסיכונים 0.89, רווח בר-סמך של 95% 0.86-0.93 ; P <0.0001).

לסיכום, צריכה קבועה של קפה נטול קפאין, טחון ונמס, ובמיוחד במינון של 2-3 כוסות ליום, נקשרה עם הפחתה מובהקת בהיארעות של מחלות קרדיווסקולרית ובשיעורי התמותה. בנוסף, נמצא כי צריכת קפה טחון או נמס, אך לא נטול קפאין, נקשרה עם שיעור מופחת של הפרעות קצב.

מקור:

Chieng, D., Canovas, R., Segan, L., Sugumar, H., Voskoboinik, A., Prabhu, S., Ling, L. H., Lee, G., Morton, J. B., Kaye, D. M., Kalman, J. M., & Kistler, P. M. (2022). The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long-term outcomes from the UK Biobank. European journal of preventive cardiology, zwac189. Advance online publication.

נושאים קשורים:  מחקרים,  צריכת קפה,  תחלואה קרדיווסקולרית,  הפרעות קצב,  רפואה מונעת
תגובות
אנונימי/ת
21.10.2022, 12:39

מנסיון אישי, כחובב אספרסו, פתחתי הפרעות קצב על חדריות בגיל 53 כתוצאה משתיה של 5 כוסות (חזקות) ביום. לאחר הולטר, הוצע לי להתחיל בחסם בטה. התנזרות מקפה וכל משקה אחר המכיל קפאין, הובילה להעלמות הפרעות הקצב ללא כל טיפול. כבר למעלה משלוש שנים אין הפרעות קצב כלל. בנוסף, הדופק שלי בפעילות אירובית נמוך כיום ב 10-15 פעימות לדקה בהשוואה לתקופה שצרכתי קפה. אני ממליץ לכל מי שמפתח טכיקרדיה והפרעות על חדריות, להפסיק צריכה של קפאין.
זה מחקר רפואי חסר הגיון. תעודת עניות.

אנונימי/ת
22.10.2022, 11:17

קפה ממריץ לחץ דם והמרצת לחץ עם מעורבות של טרשת, היא מתכון בדוק לאוטם לב ולאוטם מוחי.