חדשות

כירורגיה פלסטית ורפואת עיניים בראש – גריאטריה ושיקום בתחתית

מחקר שנערך באוניברסיטה העברית וכלל 13 אלף מתמחים חושף אילו מקצועות ובתי החולים המבוקשים ביותר להתמחות | לנשים יהודיות וערביות סיכוי גבוה יותר להתברג להתמחויות יוקרתיות מאשר לגברים יהודים

מובילה בראש ההתמחויות המבוקשות - כירורגיה פלסטית. אילוסטרציה

מהי ההתמחות הרפואית המבוקשת בישראל ומהם בתי החולים המבוקשים ביותר להתמחות? מחקר חדש ומקיף, המתבסס על נתוני ההתמחות בישראל מ-16 השנים האחרונות ונערך באוניברסיטה העברית, בדק לראשונה באופן שיטתי ולפי פרמטרים אובייקטיביים את השאלות האלו והגיע לתוצאות מעניינות. על המחקר דיווחה היום (ד') רוני לינדר ב"דה מרקר".

ההתמחות היוקרתית ביותר לפי הדירוג היא כירורגיה פלסטית ואחריה בסדר יורד רפואת עיניים, יילוד וגינקולוגיה, רפואת עור, רפואת ילדים והתמחות באף־אוזן־גרון וראש־צוואר. בתחתית הרשימה נמצאים מלמטה המקצועות גריאטריה, רפואת שיקום, רפואה תעסוקתית, בריאות הציבור, רפואה דחופה ופתולוגיה.

המחקר בוצע במסגרת עבודת סיום תואר ראשון בפכ"מ (פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה) באוניברסיטה העברית של הסטודנטים תאיר ראבוחין ויונתן ארן, בשיתוף וייעוץ של אלכסיי בלינסקי, מנהל תחום תכנון כוח אדם במינהל לתכנון אסטרטגי במשרד הבריאות.

המחקר התבסס על בסיס נתונים שכולל רשומות של יותר מ-13 אלף רופאות ורופאים שקיבלו רישיון לעסוק ברפואה בישראל ב-2006-2022 והתחילו התמחות. בקובץ יש פרטים כמו מגדר, דת, לאום, יישוב מגורים, מוסד לימודי הרפואה, מקום ההתמחות ומקום הסטאז', שאפשרו לשפוך אור על שאלות כגון מהן ההתמחויות המבוקשות ביותר ולמי יש יתרון בקבלה אליהן.

בניגוד לקבלה לשנת הסטאז', שמתנהלת לפי הגרלה ודירוג בתי החולים על ידי הסטודנטים, הקבלה להתמחות בישראל אינה מנוהלת באופן מרכזי לפי צורכי המערכת, אלא נעשית בשיטה של מעין שוק חופשי, לפי הביקוש וההיצע. תהליך הקבלה מתנהל בדומה לחיפוש עבודה בשוק הפרטי וכולל הגשת קורות חיים של המועמדים וראיונות.

המחקר בדק גם את מידת היוקרה של בית החולים שבו מתבצעת ההתמחות. במקרה הזה המדד היה פשוט יותר – דירוג הסטאז', במועד ינואר 2022. בראש רשימת בתי החולים המבוקשים ניצב המרכז הרפואי בילינסון ואחריו איכילוב, מאיר, רמב"ם, כרמל בחיפה ושיבא. בתחתית הרשימה מלמטה מעייני הישועה, בתי החולים בנצרת, ברזילי, יוספטל, פוריה, נהריה וזיו.

בשלב הבא, ביקש המחקר לבדוק האם קיימות הטיות ואף אפליה בקבלה להתמחויות היוקרה לפי קבוצות אוכלוסיה שונות, כלומר האם למגדר ולאום יש השפעה על סיכויי הקבלה להתמחות. באופן מפתיע נמצא כי לנשים – יהודיות וערביות כאחד – יש יתרון בכניסה להתמחויות היוקרתיות. נשים מתקבלות בשיעורים הגבוהים מחלקן באוכלוסיה להתמחויות בתחומים מובילים במדד היוקרה, כמו יילוד וגינקולוגיה (73% נשים), רפואת ילדים (67%), נוירולוגיה (54%) ואונקולוגיה (60%). הציון במדד היוקרה בהתמחות של נשים ערביות גבוה במיוחד – הוא גבוה ב-11.5% מזה של גברים יהודים, בעוד הציון של נשים יהודיות גבוה מזה של הגברים היהודים ב-9.8%. עוד נמצא, כי ההתמחויות שבהן יותר ממחצית המתמחים הם בוגרי הפקולטות לרפואה בארץ הן רפואת עיניים (70%), יילוד וגינקולוגיה (69%) וכירורגיה פלסטית (68%).

ממצא חשוב נוסף נוגע לתפקידה של תקופת הסטאז'. מתברר כי הסטאז' משפר את הסיכויים של רופאים צעירים מסוימים, למשל בוגרי הלימודים בחו"ל, להתברג להתמחויות יוקרתיות, ובכך מצמצם את אי שוויון בין בוגרי הארץ לבוגרי חו"ל.

נושאים קשורים:  התמחות,  מתמחים,  בתי חולים,  מקצועות רפואה,  מחקר,  האוניברסיטה העברית,  סטאז'
תגובות