חדשות

יועץ כוח האדם ב-WHO: "ללא תכנית לגיוס ושימור רופאים, איכות הטיפול בישראל בסכנה"

תומאס זפאטה, יועץ לענייני כוח אדם רפואי ושירותי בריאות באזור אירופה של ארגון הבריאות העולמי, מזהיר: "מיעוט רופאים חדשים ואי יכולת לשמרם במקצוע הם מתכון לירידה באיכות הטיפול בעתיד"

"ממשלות לא שמות את כוח אדם הרפואי בסדר העדיפויות". צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

ישראל צריכה לפעול כדי לייצר מספיק רופאים שיחליפו את אלו שיצאו לפנסיה בשנים הקרובות. ללא תכנית מפורטת לגיוס רופאים חדשים למערכת ושימורם, איכות הטיפול הניתן כיום לישראלים בסכנה. יש לפעול בנושא זה כבר עתה. את הדברים אמר תומאס זפאטה, יועץ לענייני כוח אדם רפואי ושירותי בריאות באזור אירופה של ארגון הבריאות העולמי בכנס שקיים ה-WHO בשבוע שעבר בתל אביב. הוא אמר זאת בראיון לדפנה איזברוך מ"דבר".

זפאטה ציין שבעיות אלו אינן ייחודיות לישראל וגם מדינות רבות באירופה מתמודדות עם בעיית כוח אדם מזדקן והיעדר עתודה של עובדי הבריאות. "בישראל הבעיה צפויה להיות חריפה במיוחד. 48% מהרופאים הם עתה מעל גיל 55, כלומר בעוד כעשר שנים ייצאו לפנסיה. מנגד, מספר מסיימי תואר ברפואה לנפש הוא מחצית מהממוצע האירופאי".

לדבריו, "ההתמודדות עם הקורונה בשלוש השנים האחרונות סיפקה  למערכות הבריאות הוכחה חיה לנזק שעלול להיווצר עקב מחסור בכוח אדם רפואי מוכשר וזמין. במהלך הקורונה התברר שמערכת הבריאות קמה ונופלת על עובדיה. בהתחלה היה קצת לחץ סביב כמות מכונות ההנשמה, אבל מהר מאוד התברר שהכמות הקריטית היא כמות העובדים. כאשר טיפולים רפואיים נדחו, זה היה בגלל מחסור בכוח אדם כי לא היו מספיק עובדים כדי לספק גם שירותי קורונה וגם שירותים רגילים. המחסור בכוח אדם רפואי היה קיים גם לפני הקורונה, אבל המגיפה החמירה את הבעיה".

הפתרון שזפאטה מסמן: שיפור בתנאי העבודה - שכר גבוה יותר לרופאים ולאנשי מקצועות בריאות נוספים, מה שימשוך צעירים למקצוע. "בהרבה מדינות מקצועות הבריאות אינם אטרקטיביים לצעירים", הודה. "כששכר האחות נמוך מדי, האחיות לא נשארות במקצוע הזה, וכשעובדי הבריאות שחוקים ועוזבים, מוטלים יותר עומסים על העובדים שנשארו. במדינות עם יותר עובדי בריאות, הטיפול יותר טוב.

"בינתיים לישראל יש טיפול טוב למרות ההשקעה הנמוכה בעובדי הבריאות, אבל המצב הזה לא יימשך, כי שיעור גבוה של הרופאים שלכם יצאו לפנסיה. ללא תכנית לגיוס ושימור רופאים, איכות הטיפול שלכם בסכנה".

זפאטה הדגיש שהכדור בסופו של דבר נמצא בידי הממשלות. "ממשלות לא שמות את כוח אדם הרפואי בסדר העדיפויות וזאת בעיה, כי מה שלא בסדר העדיפויות לא מקבל תקציבים. נדרש רצון פוליטי כדי לשמר את איכות הטיפול. אתם חייבים לתכנן עכשיו, כדי למנוע קריסה בעתיד".

נושאים קשורים:  ארגון הבריאות העולמי,  כוח אדם רפואי,  חדשות,  תומאס זפאטה,  מערכת הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
20.09.2022, 07:08

בסכנה?? איכות הטיפול כבר פגועה אנושות, הסכנה כבר קרתה!
מכשירים רופאים שלמדו בבתי ספר עלומי שם ברמה מתחת לכל ביקורת... תורים לבדיקות ויועצים שנמשכים חודשים ומגבירים את הסבל התחלואה והתמותה.. מחלקות פנימיות וילדים שמתפוצצות מצפיפות האוכלוסין בתוכן ומובילות לשחיקה נוראית, טעויות, שחרורים טרם זמנם של חולים... מיונים שעולים על גדותיהם...
בסכנה?? אתם חיים בסרט, זה כבר קרה, זה כבר קורה!