על פי ההערכות, אנמיה מחוסר ברזל משפיעה על יותר מ-750 מיליון אנשים, והיא עלולה לפגוע בהתפתחות הפסיכומוטורית של תינוקות וילדים צעירים. דבר זה עשוי לגרום לליקויים ארוכי טווח בתפקוד הקוגניטיבי, וחוקרים הראו כי ילדים בגילאי 6-12 שנים עם אנמיה של חסר ברזל, השיגו ציון IQ ממוצע נמוך משמעותית (ב-12.9 נקודות) בהשוואה לילדים בריאים.
בנוסף, אנמיה במהלך ההריון נמצאה כקשורה להיארעות מוגברת של משקל לידה נמוך, פגות ותמותה סביב הלידה. שלוש קבוצות נמצאות בסיכון מיוחד לאנמיה של חסר ברזל: ילדים קטנים, במיוחד במדינות מתפתחות, שבהן השכיחות של אנמיה זו עשויה להגיע ל-63%, נשים צעירות בתחילת גיל הפוריות, שאצלן השכיחות של מחסור כלשהו בברזל היא סביבות 70%, ונשים בהריון, שדרישת הברזל אצלן עולה מ-0.8 ל-7.5 מ"ג ליום.
מטופלים רבים מתקשים בהקפדה אחר הפרדת צריכת הברזל מצריכה של חלב ומוצריו. הדבר נכון במיוחד עבור הורים לקטנטנים שניזונים מתחליפי חלב או חלב אם באופן עיקרי. רק 6 מתוך 10 הורים מקפידים על מתן ברזל באופן יומיומי לתינוק, וככל שההוראות למתן הברזל תהיינה מסורבלות יותר יש להניח שתרד ההיענות לטיפול. לכן, חשוב לדעת שקומפלקס הברזל מסוג Iron(III)-hydroxide polymaltose complex,יIPC, (החומר הפעיל בטיפטיפות פריפל 3 ופריפל 3 סירופ) הינו קומפלקס ברזל ייחודי, שהוכח כי ספיגתו אינה מושפעת כאשר נצרך יחד עם מזון מסוגים שונים, כולל חלב.
IPC פותח על מנת לספק טיפול ברזל פומי יעיל אך נסבל. העיקרון המנחה בפיתוח התרכובת היה לייצר תרכובת עם זמינות ביולוגית טובה בשלל מצבים, ללא אינטראקציות עם מזון או תרופות אחרות, עם פרופיל תופעות לוואי מצומצם ובטיחות לטווח ארוך. IPC הוא תכשיר ברזל המכיל ברזל לא יוני, רב-גרעיני, בקומפלקס יציב. ליבות הברזל מוקפות באופן שטחי במספר מולקולות פולי-מלטוז שאינן קשורות באופן קוולנטי, והמיקרוספרות של ברזל-פוליסכריד שנוצרות מסיסות בתמיסות עם טווח pH רחב (1-14). על כן, ספיגת IPC אינה מושפעת ממזון או חלב, דבר המאפשר את מתן התרכובת ללא התחשבות בתזמון ההאכלה. עד כה, לא היו דיווחים על אינטראקציות כלשהן עם מזונות או תרופות, והזמינות הביולוגית תוארה כדומה לשל ברזל סולפט. בנוסף, מחקרים מצאו כי ל-IPC יש פוטנציאל הפחתה של-332 mV, דבר המבטיח שהוא לא מחוזר בנוזלים ביולוגיים, ולכן לא מעורר עקה חמצונית, וגם כי IPC לא פוגע ברמות האבץ או הנחושת בגוף – כפי שעשויים לגרום תכשירים מסוג ברזל סולפט.
בניגוד לתוספי התזונה הנמכרים, IPC הוא קומפלקס ברזל שהוכח מחקרית כיעיל בשיפור מדדי הברזל ולכן מסווג כתרופה ללא מרשם בעלת התוויה רפואית, וזאת בניגוד לתוספי התזונה שיעילותם ובטיחותם לא הוכחה במחקרים קליניים. כרופאים, מתן מרשם למטופלים הרלוונטיים יאפשר לרופא לבחור את סוג התכשיר המועדף בעיניו, יוזיל את העלות למטופלים, וישפר את ההיענות לטיפול.
תגובות אחרונות