בית המשפט העליון דחה אתמול (ד') את עתירתם של ד"ר אידית וייסבוך וההסתדרות הרפואית שדרשו מהפרקליטות לתקן את כתב האישום נגד יעקב חבה, שתקף בפטיש את וייסבוך וחבט בה שוב ושוב, מחבלה בכוונה מחמירה לניסיון לרצח. כך דיווח יאיר קראוס במקור ראשון.
עוד בעניין דומה
על אף שנעצר ונחקר בחשד לניסיון רצח, החליטו בפרקליטות המדינה להעמיד את חבה לדין באישומים קלים יותר: חבלה בכוונה מחמירה והחזקת סכין. בערעור בפני בית המשפט העליון נגד החלטת הפרקליטות, נטען כי ההחלטה שלא לייחס לתוקף עבירה של ניסיון לרצח אינה סבירה באופן קיצוני וזאת לנוכח הראיות הברורות לכוונתו להמית את הרופאה.
בהסתדרות הרפואית חוששים כי ההקלה בכתב האישום תוביל לעונש מאסר מקוצר וכי האינטרס הציבורי מחייב להיאבק נחרצות בתופעה הקשה של אלימות כלפי אנשי צוותים רפואיים הפוקדת את המדינה.
אירוע התקיפה החמור שבו נפצעה ד"ר וייסבוך, מנהלת מרפאת כללית בבאר יעקב, התרחש בחודש יוני האחרון בשעות הצהריים. על פי כתב האישום, חבה ביקש לנקום ברופאה שסירבה לתת לו מרשם ריטלין. הוא הצטייד בפטיש שניצלים וסכין חדה ויצא מביתו לכיוון המרפאה. בדרך נפרד מאחייניו הקטנים בבית אחותו. כשהגיע למרפאה התפרץ למשרדה וכשביקשה ממנו לצאת החל להלום עם הפטיש הכבד בראשה בחוזקה מספר פעמים, וצרח "לא אכפת לי משום דבר כי אני הולך למות."
גם כשזעקה מכאבים וניסתה לברוח ממנו, חבה לא חדל והיכה אותה עד שמעוצמת המכות נשבר הפטיש ורק לאחר מכן עזב את משרדה. היא פונתה לבית חולים עם חתך שהגיע עד לעומק הגולגולת וגוף חבול.
פרקליטות המדינה טענה בפני הרכב השופטים בעליון, השופטים עמית, ברון וכבוב, כי אינם מקלים ראש בתקיפה הקשה ובצורך להיאבק בתופעה החמורה של אלימות כלפי צוותי רפואה אך אין די ראיות שיכולות להביא להרשעתו של חבה בעבירה של ניסיון רצח. נציגי הפרקליטות טענו, כי מאחר שהשתמש בפטיש ולא בסכין ולאור תוצאות התקיפה, שעשויות לתמוך בטענה לפיה ביקש רק לגרום לה חבלה חמורה אך לא בהכרח להביא למות, אין אפשרות להאשימו בניסיון לרצח.
השופטים פסקו כי לא ייעתרו לבקשה ויותירו את סעיפי האישום המקלים על כנם. "אין חולק כי האלימות והבריונות הן תופעות שיש להוקיע ולהקיא ממחוזותינו, ויש להיאבק בהן בכלל האמצעים" ציינו השופטים והוסיפו, "עם זאת, ומבלי להמעיט בחשיבות ובצורך למגר תופעות בזויות אלו, אין בידינו להיעתר לבקשת העותרות". החלטתם התקבלה על בסיס גישת "אי ההתערבות" לפיה בית המשפט אינו מחליף את רשויות החקירה ואכיפת החוק ואינו פועל כ"תובע על".
עם זאת, השופטים הוקיעו בחריפות את תופעת האלימות המתרחבת נגד צוותי רפואה. "כל מגוון ומנעד הרגשות למיניהם ולסוגיהם מתועלים להתפרצות אלימה ולהשתוללות חסרת רסן, המוצאת ביטויה בניפוץ והשחתה של כל הבא ליד, באיומים ובגידופים כלפי הצוות הרפואי, ובמקרה החמור יותר, גם בפגיעה פיזית בצוות הרפואי... למרבה הצער, אנו עדים לתופעה החמורה של אלימות גוברת והולכת כלפי צוותי הרפואה הן בבתי החולים, והן בקופות החולים ובמרפאות הקהילתיות."