מסדירים את ההתמחויות: תקנות חדשות, שעליהן חתם בסוף השבוע שעבר שר הבריאות, ניצן הורוביץ, יחייבו מ-1 בינואר 2023 כל מתמחה למלא טופס רישום בתחילת ההתמחות, שבו הוא ידווח על פרטיו האישיים, היכן הוא עומד להתמחות ובאיזה מקצוע. כך דיווחה הבוקר (ב') רוני לינדר ב"דה מרקר".
עוד בעניין דומה
זהו שלב ראשון בתכנית משרד הבריאות, בתמיכת האוצר, לביצוע שינוי יסודי בתכנון ההתמחויות בישראל, אשר סובל במשך שנים מחוסר שקיפות ומהיעדר שליטה מוחלט של משרד הבריאות. עד עתה, רופאים שמתחילים התמחות מדווחים על כך רק למועצה המדעית בהסתדרות הרפואית והמידע מועבר למשרד הבריאות רק בתום ההתמחות. כלומר, משרד הבריאות לא יודע מי, כמה והיכן מתמחים הרופאים עד למועד סיום התמחותם. כתוצאה, אין למשרד הבריאות יכולת לתכנן את כניסת הרופאים העתידיים למערכת.
ואולם, בהסתדרות הרפואית הביעו התנגדות להעברת מידע אישי על המתמחים למשרד הבריאות. "ההסתדרות הרפואית בודקת את הנושא כדי למצוא את הדרך לא להוסיף עומס שלא לצורך על הרופאים המתמחים", נמסר.
בדו"ח מבקר המדינה מ-2018 נמתחה ביקורת קשה על מצב זה ולפיו העובדה שלמשרד אין מידע מרוכז על מקומות ההתמחות והסטטוס של המתמחים ואין תכנית רב־שנתית לקביעת הצרכים העתידיים בכל התמחות "משקפת ניהול לא מושכל של מערך כוח האדם הרפואי במדינה וכשל של המשרד בתכנון האסטרטגי שלו". ד"ר ספי מנדלביץ', המשנה למנכ"ל משרד הבריאות וממקדמי המהלך, אמר כי "כולם יודעים שאנחנו ניצבים בפני משבר חמור של מחסור ברופאים בשנים הבאות. הטיפול בבעיה המורכבת הזאת דורש תכנון טוב ומהלכים שישלימו את הפערים, והבסיס לכל מהלך תכנוני הוא מידע עדכני, זמין ומדויק".
ניהול ההתמחויות היום נעשה בצורה שמזכירה יותר שוק חופשי מאשר תכנון לאומי, כותבת לינדר. בתי החולים מחליטים לכמה מתמחים הם זקוקים בכל מחלקה, כמה תקנים ייפתחו ואת מי לקבל להתמחות. פעמים רבות נשמעות טענות גם מצד הרופאים, שממתינים שנה ואפילו שנתיים בתום הסטאז' להזדמנות להתקבל להתמחות, ובמקום זאת נאלצים להסתפק בעבודות מזדמנות או בתורנויות חוץ־כלליות בבתי חולים. במקביל, קיים מספר לא ידוע של תקנים שאינם מאוישים בבתי חולים אחרים. מועמדים שמחפשים התמחות נדרשים לגשש בדרכים לא פורמליות, מפה לאוזן, כדי לדעת היכן עומדת להיפתח התמחות.
"המצב הנוכחי שבו אף אחד לא יודע באופן רשמי מתי והיכן נפתח תקן חדש למתמחה הוא פתח לתופעות של פרוטקציות ונפוטיזם", צוטט בדיווח רופא צעיר שביקש לא להזדהות. "ככל שיש לך קשרים רבים יותר, לעתים קשרים משפחתיים, יש לך מידע רב יותר, היכרות וסיכוי להתקבל להתמחות שאתה רוצה או בכלל לדעת שקיימת אפשרות כזאת".