השתלת תאי גזע המטופואטיים (Hematopoietic Stem Cell Transplant - HSCT) הינה אפשרות טיפולית לחולים עם לוקמיה לימפובלסטית חריפה (Acute Lymphoblastic Leukemia - ALL) בסיכון גבוה, אך הישנות המחלה עדיין מהווה גורם מרכזי לכשלון טיפולי.
עוד בעניין דומה
על מנת למנוע הישנות, החוקרים הכינו והזריקו תאי T עם קולטנים מסויימים למספר אנטיגנים של לוקמיה (multiple Lukemia Antigen-Specific T Cells - mLST) שהופקו מתורמים. תאים אלו התמקדו בזיהוי של האנטיגנים PRAME,יWT1 וסורבבין (Survivin) אשר הינם אנטיגנים המקושרים ללוקמיה המבוטאים בתדירות גבוהה על ידי גידולי ALL של תאי B ו-T. מטרת המחקר הייתה להעצים את ההשפעה של שתל מול לוקמיה עם צמצום מירבי בתגובה של שתל מול מארח (Graft-versus-host disease - GVHD).
תוצאות המחקר הדגימו כי עירוי mLST (טווח מינונים של 107 X 0.5 ועד 107 X 2 תאים לכל מטר מרובע) ל-11 מטופלים עם ALL (שמונה ילדים ושלושה מבוגרים) לא גרם לתגובת רעילות שהגבילה את הטיפול, GVHD או תסמונת שחרור ציטוקינים. שישה מתוך שמונה מטופלים הניתנים להערכה נותרו בהפוגה ארוכה (משך חציוני של 46.5 חודשים, טווח 9-51 חודשים). במטופלים אלו החוקרים זיהו עליה, תוך זמן קצר מקבלת העירוי, בשיעור תאי T המגיבים לגידול. תאים אלו פעלו נגד האנטיגנים הידועים, אך גם כנגד אנטיגנים אחרים המקושרים לסרטן, מה שמלמד על פיזור in vivo של אנטיגנים. לעומת זאת, בשני מטופלים שחוו הישנות לא הייתה הגברה in vivo של תאים אלו.
מסקנת החוקרים הייתה כי עירוי של mLST לאחר HSCT עצמי, הינו טיפול בטוח ומועיל. בנוסף נמצא כי mLST יכולים לסייע בשליטה על המחלה, כפי שמסתמן בהתרחבות של אוכלוסיית תאי T, בהובלת תאי גידול. על כן, גישה זו יכולה לשמש אסטרטגיה מבטיחה למניעת הישנות של ALL.
מקור: