הקוד האתי נפתח בפרק יחסי רופא–מטופל, וכבר בסעיף הראשון נקבע כי "הרופא והמטופל יפעלו במשותף לייסוד מערכת אמון הדדי ביניהם ולהצלחת הטיפול הרפואי".
הכלי העיקרי בעבודת הרופאות והרופאים הוא האמון. שמירת אמון רופא-מטופל היא חובה אתית רפואית. התנהגות של אלימות והטרדה מינית פוגעים אנושות באמון. רופאות או רופאים המטרידים מגדרית פוגעים לא רק בנפגעות ובנפגעים הישירים, אלא בכל הצוותים הרפואיים ובכל המטופלים והמטופלות שלנו. לכן, התנהגויות פסולות אלו הן עבירות אתיות רפואית חמורות.
הפרק בקוד האתי אשר עוסק ביחסים שבין רופא לרופא נפתח בחובות של שמירת כבוד עמית למקצוע והתנהגות מקצועית בעבודת צוות. התנהגות אלימה, מזלזלת או כזו הפוגעת על רקע מיני בתוך הצוותים הרפואיים, מהווה גם היא עבירה אתית חמורה ופוגעת במרקם העדין של עבודת הצוות ושיתוף הפעולה האפקטיבי הנדרש למתן טיפול מקצועי.
לא ייתכן כי מתלוננים ומתלוננות ימשיכו להיפגע. מוצע כי כל מתלונן או מתלוננת ימצאו איש או אשת אמון אשר ילוו אותם ויגנו עליהם בתהליך כבר מהשלבים הראשונים של הגשת התלונה
הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית מוקיעה ומגנה בתוקף התנהגויות בלתי הולמות, התעמרות מכל סוג שהוא וכמובן אלימות והטרדות מיניות או מגדריות. להתנהגויות מסוג זה, כלפי מטופלים, רופאות ורופאים עמיתים או אנשי צוות רפואי אחרים אשר עובדים לצידנו, אין מקום ויש לעקור אותן מן השורש.
חובת מערכת הבריאות – המדינה והמעסיקים השונים – להבטיח את מלוא הביטחון לעובדות ועובדי מערכת הבריאות, וכמובן לרופאות ולרופאים במערכת. יו"ר הר"י, פרופ' חגי ציון, הצהיר בתחילת החודש (7.6): "המחויבות של הר"י להבטיח סביבת עבודה בטוחה ומכבדת עם אפס סובלנות להטרדות מניות, התנהגויות בלתי הולמות ואלימות". הר"י העמידה מוקד סיוע מיוחד בעניין שמספרו 1-800-38-38-15 ואפשרות לפניות דרך אתר הר"י.
לאחרונה נחשפנו לעדויות קשות ביותר של רופאות אשר עברו הטרדות מיניות במסגרת עבודתן. ראינו אותן בעיתונות, בתכניות טלוויזיה, בכנס היפ"ם ובישיבת ועדת הבריאות של הכנסת. אני מודה לרופאות אשר נחשפו ושיתפו באירועים האיומים אותם עברו, במסגרת רצונן לתת שירות רפואי איכותי. הפתיחות של הרופאות היא תחילת הדרך למיגור התופעה והתרבות הקלוקלת של הטרדה מינית.
על מנת לשנות ולהפסיק את ההתנהלות הפוגענית של המטרידים חייבים להתלונן, לקצר זמן טיפול בכל תלונה ולהרחיק את הפוגעים ממקצוע הרפואה. אין רופא/ה מצוין/ת שהוא גם עבריין מין. התירוץ כי הרופא הפוגע מיומן מאד במקצועו ואין לו תחליף הוא שקר וראוי שיפסיקו כולם לומר אותו.
הלשכה לאתיקה לא תהסס להדיח מבין שורות ההסתדרות הרפואית רופאים אשר יורשעו בעבירות מבישות מהסוג הזה. יחד נשנה את התרבות הקלוקלת אשר פוגעת בכולנו
לאחרונה עבר בכנסת החוק לתיקון פקודת הרופאים (מס' 13), התשפ"ב-2022, לפיו רשיונו של רופא אשר הורשע בפלילים בעבירת מין או בעבירה לפי החוק למניעת הטרדה מינית יותלה מיידית, עד שיתקיים לגביו הליך משמעתי עפ"י הקבוע בפקודת הרופאים.
אני קוראת לא להסס ולהתלונן בכל מקרה של הטרדה מינית. הרופאות המוטרדת מינית סיפרו כי הפגיעה השנייה בהן היתה כאשר התלוננו. את התרבות הזאת עלינו לפעול לשנות ומיד. לא ייתכן כי מתלוננים ומתלוננות ימשיכו להיפגע. מוצע כי כל מתלונן או מתלוננת ימצאו איש או אשת אמון אשר ילוו אותם ויגנו עליהם בתהליך כבר מהשלבים הראשונים של הגשת התלונה.
הטרדה מינית במקום העבודה היא עבירה על החוק ונדרש בירור והעמדה למשפט. רופא או רופאה אשר הטרידו מינית עמית או עמיתה למקצוע עלולים להטריד עובדים ועובדות נוספים בצוות והם מסוכנים להם ולמטופלות והמטופלים. לכן חשוב לעצור אותם, ויפה שעה קודם.
לצערי, ללשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית, אין סמכויות סטטוטוריות המאפשרות לבצע חקירה מעמיקה, לגבות עדויות ולקבוע שלילת רישיון רפואי. עם זאת, כל מקרה אשר יובא לידיעת הלשכה לאתיקה יתועד בלשכה וייבחן אתית בתום הבירור המשמעתי או המשפטי. הלשכה לאתיקה לא תהסס להדיח מבין שורות ההסתדרות הרפואית רופאים אשר יורשעו בעבירות מבישות מהסוג הזה. יחד נשנה את התרבות הקלוקלת אשר פוגעת בכולנו.
לקבלת מענה לתמיכה רגשית ונפשית לרופאים, באפשרותכם לפנות בדיסקרטיות למערך מפנה של הר"י.
דפי העמדה של הלשכה לאתיקה: יחסי רופא–מטופל - איסור ניצול יחסי מין בין רופא ובין מטופל; יחסי רופא-רופא - שמירת כבוד עמית למקצוע איסור התעמרות בין רופאים