חדשות

המדינה ביקשה לדחות בחודש נוסף את יישום היתר קיצור התורנויות

המדינה ביקשה מביה"ד לעבודה ארכה נוספת כדי "למצות את הליך תיקון ההיתר וישימותו" | ארגון הרופאים מרשם מתנגד להארכת הצו בחודש נוסף: "אין כל צורך ממשי בהמשך הסחבת - שבוע-שבועיים יספיקו"

שרת הכלכלה והתעשיה אורנה ברביבאי. "יש לפעול לפי המתווה שנקבע בהיתר ולהבטיח את ישימותו". צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

נציג פרקליטות המדינה מהמחלקה למשפט העבודה הגישו הבוקר (ב') לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע בקשה להאריך בחודש נוסף את הצו הארעי הנוגע להיתר עבודת שעות נוספות לרופאים המתמחים. בעתירה שהוגשה נגדה בנוגע לקיצור תורנויות המתמחים, ביקשה למעשה המדינה ארכה נוספת "כדי למצות את הליך תיקון ההיתר וישימותו".

על תשובת המדינה חתומים סגנית במחלקה למשפט העבודה וראש תחום במחלקה בפרקליטות המדינה. תחילה מתנצלת המדינה על העיכוב בהגשת ההודעה מטעמה כמענה לעתירה שהגישה שירותי בריאות כללית, כאשר המשיבים לעתירה הם הר"י וארגון הרופאים המתמחים מרשם.

בהודעה לשופטת יעל אנגלברג נאמר כי שרת הכלכלה והתעשיה סבורה שיש לפעול לפי המתווה שנקבע בהיתר ולהבטיח את ישימותו. בהתאם לכך ובהמשך למה שהמדינה מגדירה "שיח פנים ממשלתי" (בין משרדי הבריאות, האוצר והכלכלה), "בכוונת השרה לבצע התאמות להיתר שפורסם עוד ב-6 באוקטובר 2021 בכל הנוגע להעסקת רופאים בשעות הנוספות, כולל שעות התורנות בבתי החולים בפריפריה ובהתאם להמלצות שניתנו על ידי משרד הבריאות ב-23 במארס 2022 בקשר ליישום ההיתר".

עוד הודיעה המדינה לבית הדין לעבודה כי תפורסם טיוטת תיקון להיתר לשם הערות הציבור וכלל הגורמים הרלבנטיים ובסופו של ההליך הזה, תתקבל החלטתה.

בתגובה להודעת המדינה, ביקש ארגון הרופאים המתמחים מרשם מבית הדין לעבודה שלא לקבל את בקשת המדינה להאריך את הצו בחודש, אלא בשבוע או לכל היותר שבועיים. בהודעה החריפה ששלחו ב"כ הארגון הן כתבו בין היתר: "לא בכדי לא תמצא בעמדת המדינה מהיום כל התייחסות לתנאי מתלה פיקטיבי שהומצא על ידי הר"י לצורך הליך זה וגם לא חשש כלשהו שהומצא על ידי הכללית לקריסת מערכת הבריאות, תחילה בנימוס וביום 22.5.28 בדרך האיומים והבריונות כלפי שרים בממשלה ויועמ"ש הממשלה.

"והרי מטרתו של הליך זה הינה לנצל את בית הדין הנכבד כמכשיר בידי הכללית והר"י לבצע פוטש וניסיון הפיכה של שלטון החוק, לא פחות, באמצעות הטעיה חמורה של בית הדין הנכבד ומצגים שקריים שהוצגו על ידי הכללית והמשיבות המקוריות שצורפו על ידה להליך בכוונת מכוון".

ב"כ הארגון עו"ד סיגל פעיל ועו"ד אדר שוורץ אביטל ציינו כי "ההודעה מטעם המדינה מלמדת כי ה'סחבת' היתה סתם, ללא כל סיבה אמיתית. אין תנאי מתלה אלא מדובר בטענה פיקטיבית שהומצאה על ידי הר"י לצורך קבלת הצו, מערכת הבריאות לא תקרוס, אלא מדובר בטענה פיקטיבית שהומצאה על ידי הכללית, ואין בעיה או סוגיה משפטית, אלא מדובר בחוק המתווה מדיניות בהתאם לסמכותה של השרה".

"הודעת המדינה מהיום, מוכיחה כי הכללית והר"י שיקרו לבית הדין הנכבד, ניצלו את בית הדין הנכבד על מנת להוציא צו בלתי תקין, צו אשר לאור הודעת המדינה מהיום ברור כי הוא עומד בניגוד להוראת חוק מחייבת ומדיניות השרים הרלוונטיים".

ב"מרשם" סיכמו: "אנחנו שמחים שגם המדינה (האוצר והר"י) הבינה בסוף שקיצור תורנויות יהיה רק במתכונת של 16+2 בהתאם להיתר של שרת הכלכלה. אנחנו תקווה שכולם כעת ישתפו פעולה על מנת להוציא את ההיתר לפועל בדרך הטובה והמהירה".

לחצים על היועמ"שית

קודם לכן דיווחה רוני לינדר ב"דה מרקר" כי שירותי בריאות כללית מפעילה לחץ על היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה, בנוגע לאישור מתווה קיצור תורנויות המתמחים. במכתב שנשלח על ידי הנהלת הכללית ליועמ"שית נכלל איום מפורש: "אם חלילה התיקון להיתר העבודה ייכנס לתוקף למרות היותו בלתי ישים ולא ריאלי בעליל – כללית תראה בשרי הבריאות, הכלכלה והתעשיה אחראים לכל פגיעה שתיגרם בפעילות ובתפקוד בתי החולים של הכללית בפריפריה וכן תוטל עליהם האחריות על פגיעה בשמם הטוב ובכבודם של מנהלי בתי החולים של כללית והנהלתה הבכירה".

בנוסף נשלחו מכתבים גם לשרת הכלכלה אורנה ברביבאי ולשר הבריאות ניצן הורוביץ. כללית האשימה את השרים בכך שהם מפעילים לחצים על היועצת המשפטית לקבל עמדתם וזאת בלחץ ארגון המתמחים מרשם, שאין לו מעמד בדין.

במכתב הכללית גם הודגש שחוות הדעת המשפטית המחייבת, שהיועצת המשפטית העבירה לשרים הדגישה כי המתווה לקיצור התורנויות במתכונתו המקורית אינו ישים נעשה מטעמים פופוליסטיים ומשיקולים זרים ובלתי עניינים. עו"ד בהרב-מיארה גם קיבלה בימים האחרונים מכתבים מהר"י ומנהלי בתי החולים שהדגישו כי הם מתנגדים למתווה.

משרדי הבריאות והכלכלה עומדים מאחורי מתווה קיצור התורנויות ל-18 שעות. מתווה זה נגזר מהיתר העסקת המתמחים עליו חתמה שרת הכלכלה וכולל התאמות שביצע משרד הבריאות לצורכי השטח. משרד האוצר מתנגד למתווה והוא פועל בשיתוף פעולה עם ההסתדרות הרפואית. כללית הגישה את העתירה כנגד כניסת המתווה לתוקף בתחילת יוני.

ביום חמישי שיגרה השרה ברביבאי מכתב תקיף משלה לעו"ד בהרב מיארה, שנכתב במשותף ועל דעתו של השר הורוביץ ובו האשימה את האוצר כי אינו עומד בהתחייבותו המקורית להעביר 66 מיליון שקל לצורך השלב הראשון של תכנית קיצור התורנויות ובכך גם חורג מסמכותו ושהוא מתנה הסכמתו להעברת התקציב בשינוי מתכונת שעות העבודה שנקבעה בהיתר.

הערכה: אם היועצת המשפטית תגיע למסקנה שאין ביכולתה להכריע בין עמדות הניצים, ייקראו מנכ"לי שלושת המשרדים לבית המשפט.

נושאים קשורים:  קיצור תורנויות,  פרקליטות המדינה,  ארגון מרשם,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
31.05.2022, 21:11

המדינה מבקשת מבית המשפט לדחות את יישום ההיתר שהמדינה החליטה עליו?? אולי תתכבד המדינה פשוט לשנות ההיתר..? הזוי