ועדת הבריאות של הכנסת צפויה לקיים היום (יום ג', 24.5) דיון מיוחד בנושא ההתמודדות עם האלימות כלפי הצוותים הרפואיים. לקראת הדיון העביר ארגון הרוקחות בישראל נייר עמדה מטעמו אשר קורא לכנסת לפעול באופן נחוש ומיידי למיגור האלימות המופעלת כנגד הצוותים הרפואיים, וביניהם הרוקחים, הפועלים ללא לאות למען בריאות המטופלים.
עוד בעניין דומה
בנייר העמדה מצוין כי "צוותי הרפואה בקהילה ובבתי החולים – וביניהם רוקחים ורוקחות – זכאים לסביבת עבודה מוגנת ובטוחה. בישראל ישנם יותר מ-9,000 רוקחים שמרביתם הגדול מועסקים בקהילה ובבתי החולים, ובשנים האחרונות נחשפו גם הם לאלימות מילולית ופיזית, מה שרק מוסיף לשחיקת הרוקחים ולנטישה משמעותית של המקצוע והגברת העומסים בבתי המרקחת ברחבי הארץ".
על פי נתוני ארגון הרוקחות בישראל, במהלך שלוש השנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בכמות התלונות שהוגשו למשטרה בגין תקיפות של רוקחים. לדוגמה, יותר מ-30 תלונות הוגשו במהלך שנת 2021 על ידי אחת מרשתות בתי המרקחת. עם זאת, התנהגות זו אינה זוכה לחשיפה תקשורתית מספקת, היות שאינה נתפשת כ"מעניינות מספיק".
בנוסף, 33% מהרוקחים בקהילה שהשתתפו בסקר מדווחים על אלימות מילולית לעיתים קרובות, כמות כמעט כפולה יחסית למקביליהם במערכת הבריאות. בקרב רוקחי ישראל קיימים גם שני מגזרים משמעותיים, דוברי הערבית והרוסית, אשר נתקלים בגזענות חריפה בנוסף לאלימות הכללית.
ארגון הרוקחות בישראל מבקש להביא לידיעת ועדת הבריאות וחברי הכנסת כי הרוקחים מוגדרים כמטפלים, יחד עם הרופאים והאחיות, זאת ע"פ חוק זכויות החולה. לאור העובדה כי הרוקחים עלולים למצוא את עצמם, מתוקף תפקידם, במצבים שבהם הם מסרבים לנפק טיפול בשל סיבות רפואיות או נוהליות לגיטימיות, הם עלולים למצוא את עצמם מאוימים ומותקפים באופן מילולי ואף פיזי.
יו"ר ארגון הרוקחות בישראל, פרופ' איל שורצברג, מסר: "אנחנו פונים לכנסת ישראל בדרישה לפעול באופן נחוש ומיידי למיגור האלימות המופעלת כנגד הצוותים הרפואיים הפועלים ללא לאות למען בריאות המטופלים. אנו מצפים כי מעבר לגינוי לתופעת האלימות הפסולה, תוחמר הענישה כנגד הנוהגים באלימות כנגד הצוותים הרפואיים. כעת, כשהנושא עולה לסדר יומה של כנסת ישראל, ארגון הרוקחות מבקש להיות שותף ולקדם כל פעילות למיגור תופעת האלימות יחד עם הגורמים הרלוונטיים".