הקשר בין שינוי הרגלי השימוש בתכשירי טבק או ניקוטין ללא בעירה/ סיגריות אלקטרוניות (Noncombustible Nicotine or Tobacco Product - NNTP) וסיגריות רגילות (Combustible Cigarette - CC) לבין הסיכון לתחלואה קרדיו-וסקולרית (Cardiovascular Disease - CVD) איננו ברור דיו.
עוד בעניין דומה
במחקר זה נכללו 5,159,538 גברים בגירים אשר עברו בדיקות סקר רפואיות במהלך שתי תקופות בדיקות הסקר (2014-2015 ו-2018) עבור מאגר הנתונים של שירותי ביטוחי הבריאות של קוריאה (Korean National Health Insurance Service database). כלל הנבדקים חולקו לקבוצות על פי הרגלי העישון שלהם; קבוצת מעשני CC בלבד, קבוצת מעשני CC ו-NNTP, גמולים חדשים (מחות מ-5 שנים) מ-CC ללא שימוש ב-NNTP, גמולים חדשים מ-CC אשר משתמשים ב-NNTP, גמולים זה מכבר (יותר מ-5 שנים) מ-CC ללא שימוש ב-NNTP, גמולים זה מכבר מ-CC אשר משתמשים ב-NNTP, וכאלו שמעולם לא עישנו. ניתוח על פי התאמת ציוני נטייה בוצע על מנת להשוות את הסיכון לפתח CVD בגמולים מ-CC לפי מצב השימוש ב-NNTP. החוקרים עקבו אחר הנבדקים החל מבדיקות הסקר השניות (2018) עד אירוע של מוות, אירוע קרדיו-וסקולרי או עד תאריך היעד של 31 לדצמבר 2019 - המוקדם מביניהם. החוקרים ביצעו רגרסייה רב-משתנית על שם COX על מנת לקבוע את יחס הסיכונים המתוקנן (aHR) ורווח בר-סמך עבור סיכון לאירוע CVD כתלות בשינוי בהרגלי עישון CC או NNTP.
תוצאות המחקר הדגימו כי בהשוואה למעשני CC ממשיכים, אלו שהתחילו לשלב NNTP עם CC (יחס סיכונים מתוקנן של 0.83, רווח רב-סמך של 95%, 0.79-0.88) ואלו שנגמלו מעישון CC והחלו להשתמש ב-NNTP בלבד (יחס סיכונים מתוקנן של 0.81, רווח בר-סמך של 95%, 0.78-0.84) התייצגו עם סיכון מופחת לאירועים CV. לאחר התאמת ציוני נטייה, נבדקים שנגמלו לאחרונה שממשיכים להשתמש ב-NNTP (יחס סיכונים מתוקנן של 1.31, רווח בר-סמך של 1.01-1.7) נמצאו בסיכון מוגבר ל-CVD מאשר גמולים שלא משתמשים ב-NNTP. באופן דומה נמצא כי גמולים מזה 5 שנים ויותר אשר צורכים NNTP נמצאים בסיכון מוגבר ל-CVD בהשוואה לכאלו שאינם צורכים NNTP (יחס סיכונים מתוקנן של 1.7, רווח בר-סמך של 1.07-2.72).
מסקנת החוקרים הייתה כי הפסקת השימוש בסיגריות רגילות ושימוש במקום זה בסיגריות אלקטרוניות מפחיתה את הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות. לאחר גמילה מעישון סיגריות, שימוש ב-NNTP נמצא קשור לעליה בסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות לעומת המנעות גם מזה. משום כך אלו הנגמלים מעישון סיגריות וממשיכים לעשן סיגריות אלקטרוניות עלולים להיות בסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים בהשוואה לאלו שנגמלו מעישון ללא צריכה נוספת של מוצרי טבק וניקוטין.
מקור: