בעדכון נתוני הבוקר (א') של משרד הבריאות על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים בגילאים שונים בעלי קשר אפידמיולוגי לכאורה לאירוע הריקול של מוצרי השוקולד של חברת שטראוס-עלית.
עוד בעניין דומה
ממשרד הבריאות נמסר כי נלקחו תרביות מ-16 מהמטופלים, תוצאות יתקבלו בימים הקרובים. שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. על פניו, ציינו במשרד הבריאות, "בשלב זה נראה כי מספרים אלה אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה".
כזכור, בשבוע שעבר (ג' 26.4) ביצע משרד הבריאות ביקורת תברואתית וטכנולוגית בעקבות ממצאים חיוביים לסלמונלה והודעת החזרה יזומה (ריקול) רחבה שדווחה לציבור יום קודם לכן. בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה. כתוצאה מכך החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על התליית אישור הייצור הנאות לחברה לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בביקורת.
מממצאי הביקורת עלה כי בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.
במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר. יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.
עוד נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.
במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן לא בוצעו בדיקות להימצאות חיידק סלמונלה.
במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.
דו"ח תחקיר מלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדו"ח בתוך 14 ימים.
ממשרד הבריאות נמסר כי על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה לבין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.
מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.
הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ- 14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוגserovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia, השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. לא ניתן לשלול הימצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד. משרד הבריאות ימשיך ויעדכן את הציבור.