ההסתדרות הרפואית הודיעה אתמול (ד') כי לא תאשר את דו"ח מסקנות הביניים של צוות היישום למתווה קיצור תורנויות המתמחים ולא תאמץ את המתווה שגובש במשרד הבריאות.
עוד בעניין דומה
במכתב ששלח ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה בשם נציגות ההסתדרות הרפואית בצוות, אל יו"ר הצוות ד"ר ספי מנדלוביץ, הוא הודיע כי ההסתדרות הרפואית לא תחתום על הדו"ח. בארגון המתמחים מרשם הגיבו: "נסיון סיכול עלוב וצפוי. מי שתמיד התנגדו לקיצור התורנויות, מתנגדים שוב".
כזכור, על פי ההיתר של שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, כפי שסוכם עם שר האוצר ועם שר הבריאות, נקבע כי ב-1 באפריל יחל קיצור תורנויות המתמחים לרפואה בעשרה בתי החולים בפריפריה, בהם יחלו המתמחים לעבוד בתורנויות של 18 שעות.
בחודשים האחרונים עמל צוות היישום בראשות המשנה למנכל משרד הבריאות, ד"ר מנדלוביץ, בהשתתפות נציגי משרדי האוצר, הכלכלה, מנהלי בתי החולים, ההסתדרות הרפואית ונציגי המתמחים, על תכנית להוצאה אל הפועל של המתווה המוסכם בפריפריה. אולם, שלושה שבועות לתחילת יישום המתווה, מצביע ד"ר פלדמן במכתבו על הכשלים שעולים מהמתווה שגובש הנוגעים בעיקר לסוגיית שכר המתמחים, מחסור ברופאים לאיוש התקנים ופגיעה בהכשרת המתמחים לאור קיצור התורנויות.
במכתבו לד"ר מנדלוביץ כותב ד"ר פלדמן: אין באפשרותנו לאשר את הדו"ח בנוסח שנשלח מבלי שיינתן מענה לכל הסוגיות... יש ליתן מענה לשאלת ההשתכרות העומדת על הפרק ומטרידה את רובם ככולם של הרופאים, ובעיקר בפריפריה ;יש לוודא כי אכן קיים היצע מספק של רופאים לשם איוש התקנים הנדרשים ליישום מלא ונכון של המתווה לקיצור יום העבודה, בין היתר על מנת למנוע מצב בו יוטלו עומסים כבדים על כתפי הרופאים ועל מנת למנוע בריחת רופאים מהפריפריה וקריסת המחלקות שם.
"יש לאיין כל אפשרות להעסקתם של הרופאים בלמעלה מ-6 תורנויות לחודש ו/או 3 תורנויות סופשבוע לחודש; יש לוודא כי לא תחול פגיעה בהכשרה עקב קיצור יום העבודה והפסד שעות עבודת הבוקר.
"יש להמתין למסקנות הוועדה לבחינת מתכונת העבודה במלר"ד טרם יישום המתווה לקיצור יום העבודה שם, על מנת שניתן יהיה להתאים את המתווה הנכון וההולם למהות עבודת המיון; יש לשקול יישום מתווה חלופי לתקופת הביניים בו תינתן האפשרות לרופאים למנוחה של 6 שעות רצופות במהלך יום העבודה, באופן התואם את מטרת התיקון להיתר; אשר על כן, אנו סבורים יש לפעול לתיקונו של ההיתר הכללי".
"מרשם": "אם לא יהיה קיצור ב-1.4 - לא יהיו מתמחים"
בתגובה להתנגדות ההסתדרות הרפואית למתווה, מסרו בארגון הרופאים המתמחים מרשם: "נסיון סיכול עלוב וצפוי. מי שתמיד התנגדו לקיצור התורנויות - מתנגדים שוב. מי שמנעו את קיצור התורנויות בעשור האחרון מנסים לעשות זאת שוב. אנו נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת שקיצור התורנויות ייצא לפועל כמתוכנן ב-1.4".
ב"מרשם" חוזרים וטענים: "ההסתדרות הרפואית עשתה כל מה שהיא יכולה כדי לסכל את המהלך לקיצור התורנויות, לא רק עכשיו, אלא בעשור האחרון. ביד אחת עם האוצר, זיהו בכיריה שמדובר בישורת האחרונה והם מנסים בכל כוחם לנסות לסכל את המהלך גם הפעם, זאת על אף שהיו חלק אינטגרלי מעבודת צוות היישום וכתיבת המסקנות, תוך שהם עומדים בתוקף על הדרת המתמחים מן התהליך!
"ארגון מרשם עומד על כך שהמהלך לקיצור התורנויות ייצא לפועל כמתוכנן ולפי המתווה שסוכם. אנחנו דוחים מכל וכל את הנסיונות לפגוע במהלך. הרכבת כבר יצאה מהתחנה ולא ניתן לאף אחד לעצור אותה.
"כל נושא שיש עדיין להסדיר, ובכוונה תחילה נמנעו מלעסוק בו על מנת לסכל את המהלך, כמו נושא השכר ונושאים נוספים אשר נמצאים באחריותם הבלעדית, שיתכבדו בכירי הארגון היציג (הר"י) לפתור אל מול הגורמים הרלוונטיים. לא ניתן לאף גורם לעצור את המהלך לקיצור התורנויות. החל מ-1.4, אם לא יהיה קיצור - לא יהיו מתמחים!".
שר הבריאות: "ההסכם מחייב ואף אחד אנו רשאי להפר אותו"
הבוקר ב"דה מרקר", כותבת רוני לינדר: "גורמים בוועדה (צוות היישום) מתחו ביקורת קשה על עמדה זו של ההסתדרות הרפואית, בטענה שהיא זאת שהיתה אמורה ליזום ולקיים משא ומתן עם האוצר בחודשים האחרונים בנוגע לעניין השכר ולדאוג לנושא התאמת ההכשרה – אך היא העדיפה לחכות לדקה ה-90 ולטרפד את הדו"ח".
כזכור, בשבוע שעבר האשים שר הבריאות ניצן הורוביץ את אגף התקציבים במשרד האוצר בניסיון לטרפד את קיצור תורנויות המתמחים. "כדי להפסיק את העסקה של המתמחות והמתמחים 26 שעות ברצף, דרוש כסף ודרושים תקנים", כתב הורוביץ בהודעתו. "זה ברור ומובן לכל הצדדים מתחילת הדרך, וההתחייבויות באשר להקצאות התקציבים מסוכמות ומתועדות. ההיתר והמתווה של שרת הכלכלה הוא לא המלצה או בקשה – הוא מחייב. לא אגף התקציבים, ולא אף גורם אחר רשאי להפר אותו".
גם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, הביע עמדה דומה בנושא ואמר בכנס מנהלי המחלקות הפנימיות בשבוע שעבר: "חייבים לקצר. הגענו למודל סביר, אמנם לא מושלם, אבל יש שני פילים בחדר: הראשון הוא נושא שכר המתמחים - ברור ששכר המתמחים לא יוכל להישאר אותו הדבר. העניין נתון למשא ומתן בין הממונה על השכר באוצר לבין הר"י. הר"י תצטרך להתפשר בעניין".